Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Фітнес
  • «Більшість людей здадуться вже другої п'ятниці січня»: експерт розповідає, як добитися виконання новорічних обіцянок

«Більшість людей здадуться вже другої п'ятниці січня»: експерт розповідає, як добитися виконання новорічних обіцянок

70 % усіх новорічних обіцянок пов'язані зі здоров'ям: у топ-3 більше рухатися, краще харчуватися, схуднути.

2 хв на прочитання02 Січня 2024, 01:21
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Починаючи з античних часів, а потім у християнстві, і зараз популярна традиція новорічних обіцянок, розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

Він говорить, що 70 % усіх новорічних обіцянок пов'язані зі здоров'ям: у топ-3 більше рухатися, краще харчуватися, схуднути. При цьому більшість людей здадуться вже другої п'ятниці січня, запевняє експерт.

«Причин багато: надто нудно, надто складно, немає мотивації, «змінилися плани». Ми не поважаємо і не любимо своїх планів, тому легко їх знецінюємо, як лисиця зелений виноград, або обманюємо себе неправдивою турботою про себе (самопотуранням). Лише 10 % людей тримають свої новорічні обіцянки (втім, і це непогано)», — вважає Андрій Біловешкін.

Експерт наголошує, що для плану потрібна якісна підготовка, яка повинна включати ревізію попередніх спроб та успіхів, визначення сильних і слабких сторін, планування перешкод та їх подолання, способи зміни прогресу та натхнення.

«Якщо в давнину за недотримання обітниці боги могли відвернутися від нас, то сьогодні ми не підзвітні нікому — і це нас підводить», — підкреслює Андрій Біловешкін. Тому він радить використовувати соціальний тиск, зобов'язання, ментора, партнера зі звітності чи групу. Також експерт рекомендує вчитись отримувати задоволення від нової звички чи справи, прокачувати необхідні навички, а замість фантазій від досягнення мети фокусуватися на «кращій версії себе» — яким ви будете, коли досягнете бажаного.

«Обітниці зазвичай розумілися як обіцянка доброї справи чи зміни себе на краще, що залежить від особистої вільної волі людини. І вважалося, що мета має бути реалістичною, а не виходити з гордині. Екклезіаст попереджає: «Коли даєш обітницю Богові, то не зволікай виконати її... Краще тобі не обіцяти, ніж не виконувати обіцяного», — говорить Андрій Біловешкін.

Експерт наголошує, що одного завдання іноді більш ніж достатньо — адже тверде дотримання однієї звички часто автоматично покращує поведінку у всіх сферах (звичка-драйвер). Наприклад, ті, хто почав займатися спортом, автоматично краще харчуються, міцніше сплять, менше нервують.

«Запитайте себе: чи можу я дотримуватися цього протягом п'яти років? І якщо внутрішня відповідь «ні», то мета занадто велика. Поставте меншу і переходьте далі, досягнувши попередню», — рекомендує Андрій Біловешкін.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.