Більше, ніж приправа: користь і шкода імбиру — що з нього приготувати

10 хв на прочитання22 Січня 2024, 15:48
Фото: «Здорові люди»

Завдяки специфічному смаку його можна використовувати для приготування салатів, супів, других страв, десертів і напоїв.

Імбир — спеція, що цінується з давніх часів. Завдяки специфічному смаку його можна використовувати для приготування салатів, супів, других страв, десертів і напоїв. «Здорові люди» діляться рецептами і розповідають про унікальні властивості імбиру.

Користь імбиру

Імбир — це не просто прянощі, у нього багато інших чудових властивостей:

Не слід занадто довго готувати імбир, оскільки висока температура може звести нанівець його корисні властивості. З цієї причини бажано не кип'ятити його понад 15 хвилин.

Протипокази та побічні ефекти імбиру

Імбир може заважати дії препаратів, що використовуються для лікування діабету та гіпертонії.

У деяких людей можливі алергічні реакції. У чутливих людей імбир може викликати біль і здуття живота, газоутворення.

Імбир протипоказаний при вагітності, оскільки може спричинити скорочення матки, а також у період грудного вигодовування.

Імбир розріджує кров: це треба враховувати всім, хто застосовує фармакологічні препарати для лікування захворювань, пов'язаних зі згортанням крові.

Імбир містить велику кількість речовин, які можуть дратувати слизові оболонки, провокує підвищення кислотності та виділення жовчі (якщо приймати його натще, особливо разом із лимоном). Тому для тих, хто має захворювання жовчовивідних шляхів, печінки, рефлюкс, виразку шлунка чи дванадцятипалої кишки, імбир використовувати небажано.

Також небажаний імбир для тих, хто страждає на геморой.

Дітям імбир дають із великою обережністю.

Свіжий корінь імбиру

У кулінарії використовують переважно свіжий корінь імбиру. Зараз його можна купити в магазині у розділі фруктів та овочів. При купівлі слід звернути увагу, щоби шкірка кореня була в міру щільною і не дуже світлою. На зламі імбир світло-жовтого кольору.

Сам корінь має бути щільним, сухим, рівним і без темних цяток.

Імбир можна використовувати як зі шкіркою, так і без неї. Як правило, його натирають на тертці чи подрібнюють, але для використання, наприклад, у чаї достатньо нарізати пластинками.

Свіжий корінь імбиру зберігають у холодильнику до місяця у паперовому пакеті чи серветці. Тертий імбир можна заморозити.

Сухий мелений імбир

Прянощі є сірувато-жовтим борошнистим порошком. Якісний продукт має сильний, стійкий аромат.

Більш практичний у використанні порошкоподібний імбир не є повною заміною свіжому, оскільки він підходить не для всіх типів рецептів.

Зневоднений зацукрований імбир

Його можна знайти у магазинах натуральних та органічних продуктів. Підсолоджений зацукрований імбир використовують, як і цукати, у фруктових салатах, йогуртах, десертах і випічці.

Ефірна олія імбиру

Ефірну олію виробляють з імбиру методом парової дистиляції. Вона призначена для місцевого застосування та для використання її змішують із базовою олією для масажу.

Є види ефірних олій, які придатні для споживання, що вказується на упаковці. Зазвичай олію імбиру використовують як ароматизатор.

Маринований імбир

Маринується, як правило, нарізаний тонкими скибочками молодий імбир. Для маринаду найчастіше (але не завжди) використовується оцет і цукор, через що імбир набуває рожевого кольору. Іноді для яскравішого відтінку застосовуються штучні барвники чи буряковий сік.

Маринований імбир зазвичай подається до суші разом із васабі та соєвим соусом.

Крем-суп з картоплі й імбиру

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

овочевий бульйон — 500 мл;

картопля — 350 г;

салатна цибулина — 1 шт.;

корінь імбиру — 2-3 см;

лимон — 1/2 шт.;

сіль і перець — за смаком.

Приготування.

Картоплю, цибулю й імбир почистити. Картоплю нарізати невеликими шматочками, цибулю — кубиками. Імбир натерти на тертці.

У каструльці розігріти трохи олії, обсмажити цибулю до золотистості. Викласти картоплю, імбир і залити овочевим бульйоном. Варити близько 20 хвилин на слабкому вогні (картопля має розм'якшитися).

Перебити суп блендером, додати сіль, перець і розмішати.

Подавати в гарячому вигляді, збризкавши зверху олією й посипавши невеликою кількістю тертої цедри лимона.

Кускус із карі й імбиром

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

кускус — 120 г;

консервований горошок — 100 г;

цибулина — 1 шт.;

морква — 1 шт.;

сушені помідори — 5 шт.;

мелений імбир;

порошок карі;

рослинна олія.

Приготування.

Приготувати кускус, дотримуючись інструкцій на упаковці.

Цибулю та моркву почистити і дрібно нарізати. Розігріти на сковороді трохи рослинної олії й обсмажити цибулю та моркву на середньому вогні. Потім покласти горошок і помідори, нарізані смужками, розмішати і приблизно через хвилину зняти з вогню.

Викласти до овочів кускус, додати по дрібці карі та меленого імбиру. Все перемішати та подавати в теплому вигляді.

Свинина з імбиром і медом

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

філе свинини — 500 г;

корінь імбиру — 25 г;

соєвий соус — 30 г;

мед — 2 ст. ложки;

кунжутна олія — 2 ст. ложки;

свіжий перець чилі — 1 шт.;

сіль — за смаком.

Приготування.

Філе промити й обсушити. Забрати зайвий жир і нарізати м'ясо поперек скибочками завтовшки близько 2 см. Злегка посолити.

Свіжий перець чилі нарізати соломкою — якщо хочеться, щоби смак був не дуже різкий, можна видалити насіння.

Імбир почистити та нарізати тонкими брусочками.

Розігріти у сковороді дві столові ложки кунжутної олії. Спочатку викласти імбир та обсмажувати кілька хвилин, потім додати перець чилі.

Додати ще трохи рослинної олії та викласти поверх імбиру й перцю шматочки свинини.

Готувати на середньому вогні, поки м'ясо не зарум'яниться з обох боків. Потім додати мед і соєвий соус, продовжувати готувати ще 4-5 хвилин, поки соус не загусне і не увариться вдвічі.

Страва готова, коли мед карамелізується.

Подавати свинину з імбиром і медом з овочами, рисом або смаженою картоплею.

Простий пиріг із лимоном та імбиром

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

борошно — 300 г;

вода — 330 г;

цукор — 200 г;

очищений корінь імбиру — 60 г;

цедра лимона — 50 г;

розпушувач — 16 г;

олія — 90 г;

стручок ванілі — 1 шт.;

цукрова пудра — 120 г;

вода — 40 г;

харчовий барвник.

Приготування.

Корінь імбиру почистити та нарізати на часточки. З лимона зняти цедру.

У каструльку налити воду і довести до кипіння. Додати імбир і цедру. Залишити настоятися 10 хвилин, а потім прибрати каструлю з вогню.

Стручок ванілі розрізати вздовж і зібрати насіння ножем. Викласти насіння та стручок до імбирної води та щільно закрити каструльку харчовою плівкою. Залишити все настоюватися мінімум 2 години (можна навіть на ніч).

Потім процідити настій у миску через ситечко. Засипати до нього цукор і добре перемішати, щоб він розчинився.

Додати олію й ретельно перемішати.

Просіяти борошно, змішати його з розпушувачів і по ложці всипати в суміш води, цукру й олії, щоразу добре перемішуючи, щоб уникнути утворення грудочок.

Форму діаметром 24 см змастити олією, добре розподіливши її по всій поверхні форми, і присипати ложкою борошна. Перевернути форму вгору дном, щоб усунути можливі надлишки борошна.

У форму вилити тісто та рівномірно розподілити. Запікати в розігрітій духовці за температури 180 °С протягом 50 хвилин. Після цього часу перевірити зубочисткою: якщо при протиканні вона виходить сухою і чистою, значить, пиріг готовий.

Вийняти пиріг із духовки та дати охолонути.

За цей час приготувати глазур. У невелику миску викласти цукрову пудру та додати воду. Добре перемішати, щоб не було грудок. Додати харчовий барвник і знову добре перемішати до отримання однорідності кольору.

Пиріг викласти на тарілку і покрити зверху глазур'ю, добре розподіливши по всій поверхні тильною стороною ложки чи лопаткою.

Прикрасити пиріг шматочками імбиру і залишити постояти, поки глазур не висохне.

Молоко з куркумою й імбиром

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

молоко — 400 мл;

куркума — 1 ч. ложка;

кориця мелена — ½ ч. ложки;

мед — 1 ч. ложка;

корінь імбиру — 1 см.

Приготування.

У каструльку налити молоко, додати куркуму, натертий імбир і корицю.

Довести молоко до кипіння, але не кип'ятити. Зняти з вогню та залишити остигати.

Процідити через ситечко, відтиснути імбир.

У молоко додати мед і перемішати.

Імбирне морозиво

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

вершки — 250 мл;

молоко — 250 мл;

яйця — 2 шт.;

очищений свіжий імбир — 50 г;

згущене молоко — 30 г;

зацукрований імбир (необов'язково, але рекомендується) — 15 г.

Приготування.

Імбир почистити та подрібнити.

У каструльці з'єднати вершки, молоко й імбир і поставити на вогонь. Безперервно помішуючи, довести до кипіння. Вимкнути вогонь і настоювати 1 годину.

Потім додати яєчні жовтки. У яйця відокремити жовток від білка. Білки тут більше не знадобляться — їх можна заморозити чи використовувати для приготування інших страв, наприклад, омлету білкового. Жовтки викласти в миску, влити згущене молоко до них і добре перемішати віночком.

Зацукрований імбир нарізати дрібно.

Коли молоко з імбиром настоїться, процідити рідину через дрібне ситечко. Імбир добре відтиснути — що більше соку вийде, то краще. Масу, що вийшла, з'єднати зі згущеним молоком і добре перемішати.

Додати зацукрований імбир і знову розмішати. Перекласти суміш у контейнер і помістити в морозильну камеру щонайменше на 6 годин, а краще на ніч.

Витягти з морозилки за кілька хвилин до подачі.

Смачного!

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: