Догори
Дати відгук

«Безневинні» симптоми, які можуть свідчити про рак: розповідають лікарі

Знаючи їх, можна звернутися за допомогою, поки не стало запізно.

6 хв на прочитання07 Лютого 2022, 00:40
Поділитись:

Не секрет, що раннє виявлення раку підвищує шанси на успішне лікування до 95 %. Багато симптомів, які ви можете відкинути як безневинні, можуть бути способом вашого тіла дати вам зрозуміти, що щось не так. Їх наводить Eat This, Not That!

1) Втома і брак енергії. Кожен час від часу почувається виснаженим. Однак якщо ви відчуваєте хронічну втому, це може бути щось більше, включно з різними видами раку.

«Основним симптомом, який я часто бачу, є сильна втома та відсутність енергії. Пацієнти люблять описувати це як «я просто не почуваюся добре і не хочу нічого робити», – пояснює Мішель С. Рід, член Американської академії сімейних лікарів.

2) Кров у сечі. Доктор Рід пояснює, що якщо у вашій сечі є кров, можливо, щось не так з вашими системами шлунково-кишкового тракту або сечостатевої системи.

3) Збільшення частоти сечовипускання. Якщо ви не почали пити більше рідини, але помічаєте посилене/часте сечовипускання (чи навіть у вас узагалі проблеми з сечовипусканням), це може бути ознакою раку в сечостатевих шляхах або передміхуровій залозі, каже хірург Аніс Б. Чагпар, доктор медичних наук.

4) Кров у калі або чорні, смолисті випорожнення. Помітивши кров у калі, не панікуйте — часто це можна пояснити гемороєм. Однак доктор Чагпар стверджує, що це може бути і щось більш серйозне, наприклад, колоректальний рак.

Завжди звертайте увагу на свій кал, особливо якщо він змінює колір. За словами доктора Чагпара, якщо ваш кал починає виглядати чорним і смолистим, це може бути ознакою раку шлунку.

5) Хронічний кашель. Кашель буває в усіх, особливо в сезон застуди та грипу. Однак якщо здається, що ваш кашель не минає, вам обов’язково слід перевіритися. За словами доктора Ріда, у вашій легеневій системі може бути проблема.

6) Кашель із кров'ю або кров'яним слизом. Він може виникати при інфекції легень —  наприклад, при бронхіті або пневмонії, однак його ніколи не можна ігнорувати.

«Цей знак має попередити лікаря, що щось іде не так. Ми завжди повинні думати про найгірший діагноз, і можливість раку легень повинна бути досліджена», – каже Беатріз Амендола, доктор медичних наук, експерт у галузі радіаційної онкології та променевої терапії.

7) Зміни у грудях. CDC рекомендує всім жінкам періодично проводити самообстеження грудей, незалежно від віку або фактору ризику. Будь-які виділення з грудей, зміна текстури шкіри або зміни сосків можуть бути ознаками раку молочної залози, пояснює доктор Рід.

8) Незрозуміла втрата ваги. Якщо ви втрачаєте вагу, але не змінили дієту або режим тренувань, це може бути ознакою того, що з вашим тілом щось не так.

«Втрата ваги є метою багатьох людей під час програми тренувань, але незрозуміла втрата ваги викликає занепокоєння», — говорить Аллен Конрад, власник центру хіропрактики округу Монтгомері.

Якщо ви дотримуєтеся дієти і регулярно займаєтеся фізичними вправами, то можна очікувати втрати ваги на 1-1,5 кг на тиждень, пояснює лікар. Однак якщо ви втрачаєте набагато більше і не змінили свою повсякденну діяльність, проведення деяких тестів може допомогти у вирішенні проблеми перш ніж вона розвинеться.

9) Втрата апетиту. За словами Адама Сплавера, доктора медицини, кардіолога з Майамі, багато людей із раком помічають, що їхній голод раптово вщухає.

«Ракові клітини мають велику потребу в енергії та використовують доступні джерела для зростання», — пояснює він.

10) Нічна пітливість. Надмірне потовиділення вночі є ознакою ймовірності раку, особливо лімфоми.

«Пацієнти часто описують свою подушку як промоклу, ніби вони щойно вистрибнули з басейну. Хоча багато речей можуть викликати пітливість уночі, та якщо це постійна проблема незалежно від зовнішніх обставин, у поєднанні з іншими переліченими тут ознаками та симптомами, безумовно, варто поговорити зі своїм лікарем», — закликає Тану Джей, бакалавр, директор клініки спортивної медицини у Йорквілі.

11) Пожовтіння очей і шкіри. Якщо ви помітили будь-яке пожовтіння очей та/або шкіри, це може бути ознакою раку підшлункової залози, пояснює Джон А. Чубак, доктор медичних наук.

«Злоякісне новоутворення в головці підшлункової залози може спричинити закупорку загальної жовчної протоки, що призводить до накопичення жовчі в кровотоці, що призводить до жовтого забарвлення», — говорить він.

12) Повторювані носові кровотечі або проблеми з пазухами. Про рак носа часто не говорять, та якщо ви помітили, що у вас раптом почастішали носові кровотечі, заблоковані пазухи, які не загоюються, або інфекції пазух, які не реагують на ліки, вам слід якнайшвидше проконсультуватися зі своїм лікарем, радить доктор Чагпар.

13) Виразки у роті, які не загоюються, або незвичайні ротові болі чи кровотечі. Якщо у вас у роті відбувається щось незвичайне, вам обов’язково слід перевіритися, говорить доктор Чагпар.

14) Невиразний біль у животі, здуття живота, повнота. Якщо ви помічаєте незвичайний біль у животі, посилене здуття або відчуваєте ситість, навіть коли майже нічого не їли, то це ваше тіло може посилати вам повідомлення. За словами доктора Чагпара, ці симптоми можуть бути першими ознаками раку підшлункової залози або яєчників.

15) Біль у кістках. Відчуття болю в кістках часто є симптомом старості. Хоча багато людей відзначають біль у кістках як артрит, доктор Чагпар говорить, що це може бути ознакою раку, якийпоширився з інших областей, неочевидних — наприклад, із простати.

16) Прищ, який не зникає. Базальноклітинний рак може виглядати як прищі, пояснює Назанін Саеді, доктор медичних наук, сертифікований дерматолог лікарні Джефферсона.

«Люди описують прищ, який залишається місяцями або навіть роками. Іноді він може виглядати трохи меншим, але ніколи не зникає», — розповідає лікар.

17) Пляма на шкірі. Якщо ви помітили будь-які шорсткі плями, особливо на відкритому сонці, які не зникають незалежно від того, скільки лосьйону ви наносите, вам слід якомога швидше звернутися до свого дерматолога.

«Це може бути передракова ділянка», — попереджає доктор Саеді.

18) Нова родимка. У більшості з нас є родимки, але якщо ви помітили нову або таку, яка виглядає інакше, ніж усі інші родимки, це може бути ознакою раку шкіри, застерігає доктор Саеді.

19) Хронічний біль у спині. Кожна людина періодично відчуває біль у спині, але є певний привід для занепокоєння, якщо цей біль не зникає.

«Це може бути множинна мієлома, рак передміхурової залози або рак яєчників», — пояснює Дін Мітчелл, доктор медичних наук, сертифікований імунолог.

Нагадаємо, онколог про шанси зіткнутися з раком: після встановлення діагнозу живуть рік тільки 27% пацієнтів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання32 хвилини тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитаннягодина тому
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання2 години тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання2 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання2 години тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання3 години тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання5 годин тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому