Догори
Дати відгук

Безкоштовні лічильники: як встановити і не залишитися без газу

Газових лічильників, за даними АТ “Київгаз”, наразі не мають мешканці 235,5 тисяч квартир

5 хв на прочитання16 Вересня 2020, 12:54
Поділитись:

З 1 січня понад 800 тисяч сімей, у помешканнях яких не стоять газові лічильники, залишаться без блакитного палива. Це передбачив ЗУ "Про забезпечення комерційного обліку природного газу". Як у цій ситуації діяти українцям, та чи на всіх вистачить безкоштовних лічильників, розбирався GreenPost.

Суть проблеми

16 червня 2011 року Верховна Рада прийняла Закон “Про забезпечення комерційного обліку природного газу”. Цей документ мав наблизити українське газове господарство до європейських стандартів. Він передбачав, що споживачі повинні розраховуватися за газ лише за показниками індивідуальних лічильників. На тих українців, які не встановили індивідуальні прилади обліку, чекали санкції . 

Так, з 1 січня 2012 року припинити постачання газу повинні були громадянам, які використовують газ для опалення приміщень. З 1 січня 2016 року без блакитного палива мали залишитися ті домогосподарства, які використовували газ для підігріву води та приготування їжі. А з 1 січня 2018 року постачання газу обіцяли припинити у домівки тих споживачів, які мали у господарстві лише газову плиту. 

До 1 січня 2012 року завдяки інвестиційній програмі лічильниками обладнали 100 відсотків домогосподарств, які використовували газ для обігріву оселі. До січня 2016 року прилади газового обліку отримали також майже всі сім'ї, яким газ був потрібен для приготування їжі та для нагріву води. 

Найбільше проблем виникло із тією небагаточисельною категорією українців, які у господарстві мали тільки газову плиту для приготування їжі. Для них “час Х” кілька разів переносили. Наразі вони мають останній шанс: програма безоплатного встановлення лічильників діятиме для них до січня 2021 року. Після цього, якщо до ЗУ та підзаконних актів не внесуть зміни, подача блакитного палива у їх домівки припинеться. 

Що очікувати у майбутньому

“Навіть після 1 січня 2021 року українці, що не встановили лічильники, найімовірніше всього не залишаться без газу.  Це близько 250 тисяч сімей за моїми підрахунками. Для таких споживачів, швидше за все, встановлять перехідний період. Є інший варіант: співробітники облгазів оформлять папери, що не мають доступу до домогосподарств, аби встановити газові лічильники. Потім газопостачання таким споживачам можуть урізати, або продовжувати надавати блакитне паливо по діючим нормам”, - прокоментував ситуацію, що склалася, енергетичний експерт Юрій Корольчук

Безкоштовні лічильники

Їх має вистачити на всіх. Облгази вже внесли в свої плани витрати на встановлення приладів газового обліку. Теоретично, якщо людина встановила такий прилад за власний кошт, можна звернутися до суду, подати всі необхідні документи (позовна заява, документи на придбаний лічильник, чеки з магазину) та вимагати грошову компенсацію. 

“Але для цього потрібно довести, що людина фінансово постраждала при цьому. Тобто, щоб був на руках договір про кредитування саме на встановлення лічильника. На практиці це майже нереально”, - сказав  Корольчук.  

Одностайні й фахівці  АТ “Київгаз”. У відповіді на запит GreenPost  вони написали про те, що за чинним законодавством не передбачено пільги окремим категоріям споживачів на встановлення індивідуальних газових лічильників.

Лічильники за власний рахунок 

Споживач може самостійно придбати лічильник, який відповідає потужності газових приладів, які встановлені в помешканні. Вартість самого лічильника залежить від його марки і типорозміру, а робіт з установки – від обсягу перемонтажу системи газопостачання. Вартість робіт з матеріалами складатиме від 3 тисяч грн, прокоментували ситуацію в “Київгазі”. 

Також додали, що  українці можуть за власні кошти забезпечити встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу (індивідуальних лічильників) з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ними сплачуються за тарифом на розподіл природного газу. Компенсація виплачується людині протягом року з дня встановлення лічильника. Але досі сам порядок компенсації залишається законодавчо невизначеним. 

Що потрібно, аби встановити безкоштовний лічильник

Встановлення безкоштовного лічильника газу за рахунок оператора ГРМ відбувається без попередньої подачі споживачем будь-яких заяв та документів.

Перед встановленням працівники управління експлуатації газового господарства попереджають балансоутримувача і мешканців будинку – у визначену дату вішають оголошення про час проведення робіт та контактні номери телефонів майстрів. 

У день проведення робіт власнику помешкання необхідно забезпечити доступ до газової труби. Якщо лічильник встановлюється в квартирі: відсунути меблі, зняти навісні полиці – прибрати все, що може перешкоджати проведенню монтажних робіт.

Для власників приватних будинків, де лічильник може встановлюватися не в приміщенні, необхідно, за узгодженням з працівниками газового господарства, визначити місце встановлення лічильника на межі земельної ділянки.

Нагадаємо, що наприкінці серпня Україна оновила рекорд з запасів газу. Але експерти одностайні: блакитне паливо для населення все одно подорожчає

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання44 хвилини тому
Маринад для курки Рецепт приготування
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитаннягодина тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання3 години тому

Черкащина Шахрайство Привласнення землі
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання4 години тому
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Запіканки на будь-який смак: 11 рецептів — і солодкі, й несолодкі
12 хв на прочитання12 годин тому