Догори
Дати відгук

Австралійка стала першою людиною у світі, якій вдалося вилікуватися від смертоносної бактерії, що роз'їдає тіло

Чорна ніжка у великої рогатої худоби виглядає схоже на синдром газової гангрени у людей, коли вся тканина навколо інфекції гине.

4 хв на прочитання01 Жовтня 2023, 13:18
Корова, вражена чорної ніжкою, яка спричинена бактерією Clostridium chauvoei і може призвести до летального результату. Фото: Девід Беггс/Університет Мельбурна Корова, вражена чорної ніжкою, яка спричинена бактерією Clostridium chauvoei і може призвести до летального результату. Фото: Девід Беггс/Університет Мельбурна
Поділитись:

Австралійка стала першою людиною у світі, яка вижила від збудника Clostridium chauvoei, що зазвичай є причиною смертельної хвороби «чорна ніжка» у великої рогатої худоби й овець. Про це розповідає The Guardian.

Лікарі жінки цього тижня опублікували випадок у Медичному журналі Австралії, докладно описуючи успішне лікування збудника після того, як два інших відомих випадки у людей — один у США та інший у Японії — виявилися летальними.

Доктор Ріа Ко, провідний автор статті, була стажеркою з інфекційних захворювань у лікарні Принца Уельського в Сіднеї, коли торік у 48-річної жінки виникла поліорганна недостатність, зокрема печінки та нирок, і дуже низький артеріальний тиск.

Жінку негайно госпіталізували до реанімації з болем у животі, діареєю, ознаками шоку та лихоманкою. Ко провела гемокультуру та виявила, що бактерія в крові пацієнта, про яку вона ніколи раніше не чула, — Clostridium chauvoei — була основною причиною інфекції.

Зразок личинки Ophidascaris robertsi був вилучений живим із мозку жінки хірургами лікарні Канберри.

Під час вивчення історії контакту пацієнтки з інфекційними захворюваннями зазвичай запитують про вплив садового ґрунту. Ко виявила, що жінка пересаджувала рослини, а на руках мала подряпини від котів.

Хоча в медичних документах було мало інформації про те, як лікувати людей, інфікованих бактеріями, у світі ветеринарії добре відомо, що це основна причина чорної ніжки у великої рогатої худоби та овець, сказав Ко.

У тварин потрапляння в кров інфікованої землі через порізи швидко викликає міонекроз, відмирання м’язів на ногах, сказала Ко.

«Вівці та велика рогата худоба не можуть поскаржитися або повідомити, що відчувають такий біль, тому ми читаємо в літературі, що найпоширенішим симптомом чорної ніжки є смерть, бо фермери знаходять цю тварину мертвою, а потім дізнаються, що у неї чорна ніжка», — говорить лікар.

У її пацієнта збудник виробляв токсини, що спричиняли некротичний ентероколіт, у результаті чого ділянки кишкової тканини відмирають і можуть бути описані як «м’ясоїдні», сказала Ко.

Професор Девід Беггс, фахівець з ветеринарії великої рогатої худоби з Університету Мельбурна, сказав, що бактерія Clostridium, яка викликає чорну ніжку, є двоюрідною сестрою бактерій, що викликають ботулізм і правець, які також підхоплюються з ґрунту та ростуть, коли потрапляють у багате поживними речовинами середовище, в якому немає кисню.

Чорна ніжка у великої рогатої худоби виглядає схоже на синдром газової гангрени у людей, коли вся тканина навколо інфекції гине, сказав Беггс.

«Зазвичай молоді телята виглядають трохи кульгавими, і коли ви мацаєте ногу, де вони кульгаві, здається, що там пухирчаста плівка, тому що бактерії роз’їдають м’ясо і викликають утворення газів. І мертві тканини, мацеровані бактеріями, потрапляють у кров і викликають отруєння крові. Отже, закінчується, по-перше, гангреною, тобто просто відмиранням тканин і виділенням газу, а потім, по-друге, зараженням крові. Так само і в людей», — пояснює він.

Протягом першого тижня жінка відносно швидко одужала, її печінка та ниркова функція покращилися після прийому антибіотиків і гіпербаричної кисневої терапії, процедури, яка використовується для збільшення кількості кисню, що досягає тканин тіла, сказала Ко.

Вона розповіла, що була застосована гіпербарична киснева терапія, оскільки є певні докази для обмеження росту інфекції Clostridium, яка спричинила газову гангрену в діабетичних інфекціях ніг.

Пацієнтку виписали з реанімації на четвертий день перебування в лікарні. Проте на дев’ятий день біль у животі повернувся, а комп’ютерна томографія виявила отвір у стінці кишківника, що потребувало термінової операції.

Через два з половиною тижні після операції жінку виписали з лікарні. У науковій статті сказано, що агресивний збудник досі вважалося смертельним, успішне лікування було можливим завдяки мультидисциплінарному підходу.

Також ми писали про токсоплазмоз: інфекціоніст розповідає, кому можна не панікувати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитання4 години тому
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитанняВчора
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитанняВчора
 Кінь понівечив господаря.
Фото: ОЦЕМД
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитанняВчора
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитання29 Квітня 2024