Англійський вишуканий десерт, трайфл від відомого шеф-кухаря

4 хв на прочитання18 Січня 2023, 16:47

Для приготування пухкого бісквіта треба знати кілька секретів.

Ви шукаєте десерт, який не потребує часу на настоювання та просочування і подається одразу після приготування? Чи, можливо, вам потрібно щось по-ресторанному вишукане, але у вас нема диплома кулінара?

Євген Клопотенко пропонує справжню англійську солодку класику – трайфл. Тільки уявіть: шматочки повітряного домашнього бісквіта та ніжний яєчний крем – сабайон, який просочує десерт та робить його смак божественним. Ще ми додали до нього лимонну цедру. Але часто використовують фрукти, тому і ви можете взяти свої найулюбленіші. Робіть десерт в окремих порційних склянках, бо так зручно подавати.

Трайфл з сабайоном тане у роті й після першого шматочка хочеться максимально насолодитися їм в тиші, заплющивши очі від неймовірних смакових вражень. Щоб зайві звуки та образи не заважали відчути кожну нотку смаку.

СЕКРЕТИ ПРИГОТУВАННЯ ПОВІТРЯНОГО БІСКВІТА

Для приготування пухкого бісквіта треба знати кілька секретів. На першому етапі яйця збиваються з цукром за допомогою насадки віничок. Робіть це в сухому посуді та до тих пір, поки маса не збільшиться в обсязі та не побіліє. На другому етапі, коли до суміші додається борошно, потрібно, щоб бісквітне тісто «не впало». Тому відкладіть віничок та використовуйте силіконову лопатку. Вмішуйте інгредієнти обережно і не поспішаючи, рухаючи лопатку від дна.

Далі – важливий момент пов’язаний із випіканням. Бісквіт необхідно ставити лише в розігріту до 180 градусів духовку і ні в якому разі не відкривати дверці перші 30 хвилин. Холодне повітря потрапить до духовки й бісквіт не підійметься. Тому майте терпіння – почекайте. Після випікання дайте йому час повністю охолонути у формі, а тільки потім виймайте та нарізайте, як вам потрібно.

ЯКЕ ВИНО ОБРАТИ ДЛЯ КРЕМУ САБАЙОН

Щоб приготувати дійсно смачний сабайон, потрібно знати всього один секрет. Цей десерт готується з додаванням білого сухого вина. Тому, чим воно краще та духмяніше, тим більш насиченим і смачнішим виходить крем. Ми використали вино Ґевюрцтрамінер, яке має яскравий та трішки пряний аромат. Якщо візьмете його – не пошкодуєте. Проте за бажанням беріть звичайне мускатне. Але пам’ятайте, що секрет цього крему – саме у вині.

ІНГРЕДІЄНТИ

Для бісквіта:

4 яйця

140 г цукру

300 г борошна

200 мл молока 2,5%

8 г розпушувача

25 г вершкового масла

½ лимона (цедра для подачі)

Для крему сабайон:

8 жовтків

160 г цукру

160 мл білого сухого вина

 КРОК 1

Приготуйте бісквіт. Вийміть з холодильника вершкове масло, щоб воно стало м'яким, та увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Вбийте 4 яйця в чашу кухонної машини чи миску, якщо будете збивати їх міксером. Додайте 140 г цукру та збивайте насадкою віничок до побілілої піни. Після влийте 200 мл молока 2,5% та збийте, щоб не залишилось кристаликів цукру.

 КРОК 2

Всипте 300 г борошна та 8 г розпушувача. Обережно вимішайте бісквітне тісто силіконовою лопаткою. Воно має бути густим та тягнутися.

 КРОК 3

Дно роз’ємної круглої форми діаметром 26 см застеліть пергаментним папером, а потім змастіть її повністю, включаючи бортики, 25 г вершкового масла. Акуратно перелийте бісквітне тісто та ставте випікатися на 40 хвилин за температури 180 градусів.

 КРОК 4

Поки бісквіт випікається, приготуйте крем сабайон. Зробіть парову баню: в сотейник налийте воду, поставте його на вогонь, а зверху встановіть миску так, щоб не торкалася води.

 КРОК 5

В окремій мисці змішайте віничком 8 жовтків зі 160 г цукру до однорідності та появи піни. Крупинки цукру залишаться – і це нормально в цьому випадку. Перелийте суміш в миску, що стоїть на паровій бані. Потім вливайте 160 мл білого сухого вина та активно перемішуйте віничком. Крем почне густіти – зніміть миску з парової бані та залиште остигати.

 КРОК 6

Дістаньте бісквіт з духовки, дайте йому повністю остигнути. Потім дістаньте з форми та наріжте на однакові шматочки трикутної чи прямокутної форми.

 КРОК 7

Викладіть у склянки та залийте кремом сабайон, а зверху прикрасьте цедрою лимона. Одразу подавайте до столу.

Готувати - це просто!

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: