Догори
Дати відгук

Алгоритм штучного інтелекту передбачив у пацієнтів інфаркт протягом 10 років

Технологія може врятувати тисячі життів людей.

2 хв на прочитання15 Листопада 2023, 08:34
Алгоритм штучного інтелекту передбачив ризик інфаркту міокарда у пацієнтів Алгоритм штучного інтелекту передбачив ризик інфаркту міокарда у пацієнтів
Поділитись:

Алгоритм штучного інтелекту передбачив на основі комп'ютерної томографії ризик інфаркту міокарда у пацієнтів у наступні 10 років, інформує Nauka.ua. Технологія може врятувати тисячі людей, у яких до фатального стану призводять непомітні для лікарів зміни у судинах. Її вже випробували в реальних умовах, де лікарі скоригували лікування майже половини пацієнтів після висновків алгоритму. Про це пишуть науковці Оксфордського університету на сайті закладу.

Чому є потреба в алгоритмах?

Комп'ютерна томографія (КТ) серцевих артерій є стандартним тестом при скаргах на біль у грудях для виявлення звуження судин, які постачають кров до серця. У більшості випадків лікарі не помічають жодних патологій, відправляючи пацієнта додому. Проте частина з цих пацієнтів зрештою помирає у найближчі роки від серцевого нападу внаслідок невеликого звуження, яке через запалення ускладниться, блокуючи кровопостачання до серця.

Науковці Оксфордського університету припустили, що допомогти помітити такі маленькі зміни може алгоритм машинного навчання. Вони натренували такий алгоритм виявляти зміни у жировій речовині запалених артерій, що можуть вказувати на ризик серцевого нападу, та невеликі звуження, серед іншого. Для цього використали дані КТ понад 40 000 пацієнтів, за якими спостерігали у середньому 2,7 року.

Результати тестування

У тестуванні алгоритму на 3 393 пацієнтах, за якими спостерігали у середньому 7,7 року, з'ясувалося, що він може точно та самостійно визначати ризик інфаркту за даними КТ. Так, серед людей без явного звуження артерій у тих, що мали найвищі показники запалення у судинах, ризик смерті від інфаркту був удесятеро вищим, ніж у людей з низькими показниками запалення.

Коли дослідники надали розрахунки алгоритму для 744 пацієнтів їхнім лікарям, у 45 відсотках випадків медики скоригували лікування, врахувавши прогнози машини. На думку науковців, це вказує, що розроблений ними інструмент є цінним джерелом інформації про стан пацієнта та допоможе визначити людей у групі ризику важких серцевих хвороб. За розрахунками, впровадження технології могло б зменшити на 20 відсотків частоту серцевих нападів та на 8 відсотків — смерті від них, а також інсультів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я