Догори
Дати відгук

7 захворювань, що супроводжуються постійним почуттям голоду

Це може вказувати як на соматичні, так і психічні розлади

2 хв на прочитання15 Листопада 2022, 08:11
Поділитись:

Голод не завжди є симптомом захворювання. Причиною цього можуть бути стрес, або шкідливі звички. Так, при споживанні продуктів, що містять прості вуглеводи, різко підвищується рівень глюкози в крові, який так само різко падає. Це викликає бажання щось перекусити.

Підвищене почуття голоду може виникнути, якщо харчуватися через великі проміжки часу. Щоб цього уникнути, дієтологи радять дотримуватися режиму та дробового харчування.

Ще однією причиною такого харчового розладу є нестача сну, що провокує зниження рівня гормону лептину та підвищення рівня греліну. Це викликає підвищений апетит та почуття голоду навіть після насичення. Але іноді бажання постійно їсти є симптомом тяжкого захворювання.

1. Хвороба «брудних рук»

Інфекційні захворювання загрожують не лише діареєю та болем у шлунку, а й паразитами. Як правило, на них страждають діти. Запідозрити недобре легко. Паразити харчуються в основному крохмалистими та цукровими продуктами. Отже, якщо дитина постійно тягнеться до солодкого, варто зробити аналіз випорожнення на наявність паразитів.

2. Цукровий діабет ІІ типу

Надмірна секреція інсуліну призводить до прискореного перетворення глюкози на глікоген, а потім на жир. Іншими словами — те, що ви їсте, перетворюється не на енергію, а в жир, через що організм постійно потребує додаткової дози калорій.

3. Гіпоглікемія

Гіпоглікемія — це стан, при якому кількість глюкози в крові знижується нижче 55 мг/дл (3,0 ммоль/л). Це проявляється сильним почуттям голоду, слабкістю, нудотою. Відсутність швидкої реакції може призвести до гіпоглікемічної коми.

4. Гіпертиреоз

Щитоподібна залоза через секрецію гормонів впливає на  обмін речовин в організмі. Гіпертиреоз супроводжується зниженням маси тіла та постійним голодом, що пов'язано з прискоренням обмінних процесів.

5. Булімія

Люди, які страждають на булімію, відчувають постійне бажання швидко з'їсти велику кількість калорійних страв. А потім, побоюючись набрати вагу, спровокувати блювання або використовувати проносні засоби. Періоди нападів підвищеного апетиту та обжерливості чергуються з періодами жорстких дієт для схуднення.

6. Акорія

Акорія, або відсутність ситості, після їжі виникає при психічних захворюваннях. Хворі скаржаться на відчуття порожнього шлунка та постійно голодні.

7. Гіперфагія

Пацієнти з гіперфагією, тобто переїданням, відчувають постійну необхідність щось їсти. Така поведінка може виникнути внаслідок травми голови, якщо пошкоджено вентромедіальну частину мозкового гіпоталамуса, тобто центр ситості. На щастя, це трапляється дуже рідко.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я