Догори
Дати відгук

7 тижнів посту – справжнє випробування: як правильно із нього вийти

Різдвяний піст розпочався 15 листопада і завершується 24 грудня

2 хв на прочитання16 Грудня 2024, 21:03
Як правильно вийти із посту Як правильно вийти із посту
Поділитись:

Різдвяний піст, який розпочався 15 листопада і завершується 24 грудня, вимагає особливо уважного та поступового виходу. Після тривалого періоду обмежень в харчуванні організм потребує делікатного повернення до звичайного раціону. Найперше правило - уникати різких переходів та різноманітних страв одночасно.

У перший день після завершення посту варто зосередитися на легких стравах: овочевих салатах, кашах, кисломолочних продуктах. Важливо їсти повільно, ретельно пережовуючи їжу, уникати жирних та смажених страв. Організм потребує м'якого введення звичних продуктів, тому м'ясо та жирніші страви варто додавати поступово - на другий-третій день після виходу з посту.

Окрім фізіологічних аспектів, вихід з посту має й духовний вимір. Цей період - чудова нагода подякувати Богові за пройдений шлях духовного очищення, осмислити внутрішні зміни та налаштуватися на радість Різдва. Важливо не лише дбати про тіло, але й продовжувати практикувати милосердя, доброту та внутрішню уважність.

Паралельно з харчуванням варто готуватися до різдвяних свят: прибрати домівку, придбати подарунки, запланувати святкову трапезу. Головне - зберігати баланс між фізичним і духовним, уникати переїдання та бути уважним до власного стану.

Протягом наступних днів організм поступово повертається до звичного харчування. Головні принципи - поміркованість, усвідомленість та турбота про власне здоров'я. Бажаю благословенного переходу до різдвяних свят!

Найкращі страви для виходу з посту

Звісно, традиційні великі свята диктують своє меню, але рекомендації дієтологів дещо відрізняються. Спробуємо об’єднати ці два харчових орієнтири, пише дієтолог Марія Федоренко. 

Отже, чому саме віддавати перевагу після посту:

  • пісні сорти м’яса та птиці;
  • варена, запечена чи приготована на пару рибу;
  • яйця варені на м’яко (спробуйте зробити трішки таких крашанок, які будете споживати в перший день) або пашот;
  • каші та гарніри з цільного зерна з додаванням невеликої кількості жирів, скажімо, курку можна запекти з пшеницею, кускусом чи рисом, вийде непоганий гарнір;
  • кисломолочні продукти;
  • овочі приготовлені, квашені та сирі, звісно, зелень та салати з нею;
  • супи овочеві та не надто наваристі бульйони.

Тут не зайве ще раз нагадати, що обов’язково п’ємо достатньо води, обмежуємо солодкі готові напої та алкоголь.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Жінка отримала нирку від генетично модифікованої свині
2 хв на прочитанняВчора
Сигаретну лінію намагались незаконно імпортувати до України
"Липову" сигаретну лінію намагались незаконно імпортувати до України (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Безоплатне харчування учнів молодших класів
На безоплатне харчування для учнів молодших класів виділено понад 2,6 млрд грн
1 хв на прочитанняВчора
Вперше закуплено алотрансплантати шкіри на суму понад 8 млн грн
Вперше закуплено алотрансплантати шкіри на суму понад 8 млн грн
2 хв на прочитанняВчора
Лікування гепатиту С: ліки вичерпуються, доступ до допомоги обмежений
3 хв на прочитанняВчора
«Суперклей не рекомендую»: травматолог про те, як самому собі надати допомогу й коли звертатися до фахівців
3 хв на прочитанняВчора
Австралійський прорив у лікуванні деменції: новий препарат обіцяє змінити підхід до боротьби з хворобою
2 хв на прочитання16 Грудня 2024
«Тефлоновий грип»: наскільки шкідливим може виявитися покриття антипригарних сковорідок
5 хв на прочитання16 Грудня 2024