Догори
Дати відгук

6 простих правил для здорового серця та судин

Берегти серце необхідно замолоду.

4 хв на прочитання31 Серпня 2022, 22:16
Поділитись:

Як стверджують фахівці Всесвітньої федерації серця, 80 % випадків передчасної смерті від інфарктів та інсультів можна запобігти, якщо подбати про спосіб життя. Берегти серце необхідно замолоду.

3 міська клінічна лікарня пропонує прості правила, які допоможуть зберегти серце та судини здоровими.

Замініть «шкідливі» жири «корисними»

Наш організм потребує жирів так само, як і білків і вуглеводів, але ось що тілу не потрібно зовсім, то це трансжири — штучно синтезовані масла, які зустрічаються у випічці, снеках, маргарині, фаст-фуді. Використовуючи їх у великій кількості, ви підвищуєте ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Усьому виною «поганий» холестерин: він забиває судини і заважає вільній циркуляції крові.

А ось жири з горіхів, насіння та риби, навпаки — приносять організму користь, а такі жири, як Омега-3, зміцнюють безпосередньо серцеву мускулатуру.

Висновок: по можливості виключіть з раціону фаст-фуд та смажену їжу. Завжди читайте склад на етикетках: трансжири ховаються в багатьох магазинних продуктах.

Висипайтеся

Що гірший сон, то вищий ризик розвитку серцево-судинних захворювань — навіть якщо у вас немає поганих звичок. На думку Національного фонду сну (США), щоб не нашкодити серцю, необхідно регулярно спати по 6-8 годин на добу. Із цього приводу проводилося безліч досліджень у різних країнах світу, які підтверджують, що нестача сну може стати причиною хронічного стресу, проблем із тиском, а також порушень біологічних процесів в організмі, що може зашкодити здоров'ю серця та судин. Своєю чергою, занадто довгий сон також може бути причиною розвитку серцевих захворювань.

Висновок: відводьте на сон щонайменше 6-8 годин щодня. Якщо ви страждаєте від безсоння, то обов'язково зверніться до лікаря та вживіть заходів.

Будьте активними

Здорове серце = натреноване серце. Щоби підтримувати серце здоровим і сильним, присвячуйте помірним фізичним навантаженням щонайменше 3 години на тиждень. Найкорисніші види спорту для серцево-судинної системи: швидка ходьба, біг підтюпцем, їзда на велосипеді, плавання, танці. Що більше м'язових груп ви задіюєте, то краще. Але не перестарайтеся — адже різкі інтенсивні навантаження можуть бути небезпечними для серця.

Висновок: тренуйте серце! Обов'язково розрахуйте максимальну частоту вашого пульсу за формулою: 220 – ваш вік. Не доходьте до цієї межі! Хороший тренувальний ефект досягається, коли ваш пульс тримається на рівні 50-75 % від максимуму.

Підтримуйте вагу в нормі

Зайва вага небезпечна для серцево-судинної системи, адже вона створює зайве навантаження на артеріальні стінки й ускладнює роботу серця. Особливо небезпечним вважається ожиріння у сфері живота. У вісцелярному (внутрішньочеревному) жирі утворюється до 30 біологічно активних речовин, деякі з яких провокують підвищене тромбоутворення та розвиток атеросклерозу.

Висновок: не допускайте, щоб охоплення вашої талії набагато перевищувало норму — від цього залежить здоров'я організму. Якщо самостійно схуднути не виходить, зверніться до фахівця.

Не куріть і уникайте пасивного куріння

За даними ВООЗ, за регулярного контакту з тютюновим димом ризик серцевих захворювань зростає на 25-30 %. Саме куріння щорічно стає причиною приблизно 34 000 серцевих нападів із летальним кінцем. При цьому для пасивних курців дим становить не меншу небезпеку, ніж для активних. Адже легені курця забирають із цигарки не більше 20 % шкідливих речовин; Інші небезпечні компоненти поширюються у повітрі.

Висновок: кидайте курити, якщо ще не кинули, і не дозволяйте курити поряд із вами у закритих приміщеннях!

Пам'ятайте про вітаміни

Найважливіші вітаміни та мінерали для судин та серця: А, В, F, К, Р, С, Е, кальцій, калій та магній. Ви можете вживати денну норму вітамінів і мінералів, просто нормалізувавши харчування, проте в деяких випадках потрібен додатковий прийом вітамінів. Зверніться до лікаря, щоб підібрати відповідний комплекс.

Висновок: харчуйтеся збалансовано, щоб отримувати необхідну кількість вітамінів і мінералів щодня.

Також ми розповідали про найкращі засоби для серцево-судинної системи: радить лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитання3 години тому
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитання4 години тому
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання5 годин тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання6 годин тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання7 годин тому
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання9 годин тому