Догори
Дати відгук

6 ознак, що у вас надто високий рівень гормону стресу та як його знизити

Ось що відбувається з нашим організмом, коли у ньому підвищується рівень кортизолу.

4 хв на прочитання25 Жовтня 2023, 08:11
Поділитись:

Кортізол відіграє важливу роль у вашому загальному самопочутті, однак, коли його рівень стає занадто високим, це може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям пояснив сімейний лікар Томі Мітчелл.

Ось що відбувається з організмом людини, яка живе у постійному стресі.

Зайва кровоточивість

Кортизол – це гормон, який допомагає регулювати кров’яний тиск та запалення.

Коли рівень гормону стресу занадто високий, він може спричинити кровотечу – через його вплив стоншуються стінки судин. Люди починають скаржитися на раптові носові кровотечі, кровоточивість ясен. Це все тривожні дзвіночки, які не варто ігнорувати.

Пам’ять починає сильно підводити

«Однією з найпоширеніших ознак надто високого рівня кортизолу вважаються труднощі з концентрацією уваги. Це пов’язано з тим, що кортизол взаємодіє з гіпокампом, який відіграє вирішальну роль у запам’ятовуванні та навчанні», – каже доктор Мітчелл.

Коли рівень кортизолу підвищений, нервова система теж реагує, придушується виробництво нових нейронів, ми гірше запам’ятовуємо нове, нам складно чомусь навчитися і сконцентруватися на певному завданні.

Серце починає битися швидше

В усьому виною — постійна тривога, без якої не може існувати гормон стресу.

“Почуття занепокоєння, нервозності часто супроводжується фізичними симптомами, такими як прискорене серцебиття, пітливість і напруження м’язів”, – говорить експерт.

Інфекції частіше атакують організм

Коли організм виснажує свій нормальний енергетичний рівень, імунна система слабшає і може стати сприйнятливою до умовно-патогенних інфекцій.

Коли ми довго стресуємо та переживаємо, то наша імунна система теж страждає. Через велику кількість кортизолу вона стає слабшою, організму складніше боротися з інфекціями. Ми починаємо частіше хворіти і довше одужувати.

Збільшується вага

Тут усе закономірно. По-перше, коли організм стресує, він включає режим «запасу». Адже незрозуміло, коли цей стрес закінчиться, то треба підготуватися. Вся їжа починає перетравлюватися повільніше, якнайбільше з’їденого старанно відкладається в жирове депо.

По-друге, ми самі організму активно допомагаємо у цьому. Адже найчастіше під час переживань руки так і тягнуться до простих вуглеводів.

Підвищується цукор у крові

Це провокує розвиток цукрового діабету – ще однієї хвороби, яка молодшає з кожним роком. При цукровому діабеті рівень глюкози дорівнює або вище 7,0 ммоль/л, через 2 години після їди – 11,1 ммоль/л та вище. Підвищення рівня глюкози в крові більше 8,0 ммоль/л надає токсичний вплив на підшлункову залозу, ушкоджуючи клітини, які виробляють інсулін.

Якщо цукровий діабет вже є, то організм починає подавати сигнали – на цій стадії їх точно не можна ігнорувати, інакше все може закінчитися важкими ускладненнями.

При незначному збільшенні рівня гормону допомогти відновити баланс можуть продукти харчування. Отримати вітаміни групи В у достатній кількості можна при вживанні яловичини, м'яса птиці (курки), субпродуктів, курячих яєць, кисломолочних продуктів (сиру, сиру), цвітної капусти, шпинату, помідорів, деяких круп, цитрусових, горіхів та житнього хліба.

Щодо вітаміну С, його високий вміст відзначається в ягодах шипшини, кизилу, барбарису, смородини, обліпихи. Крім того, його можна отримати з деяких фруктів (цитрусових, ананасів, ківі, яблук) та овочів (солодкого перцю, капусти, помідорів).

Вітамін D можна споживати за допомогою харчових джерел, а саме з курячих яєць, кисломолочних продуктів (сири, сир), грибів, вирощених у натуральних для них умовах, печінки оселедця, скумбрії, тунця або тріски.

Підвищити вміст вітаміну Е дозволяє споживання різних рослинних олій, горіхів, манго, болгарського перцю, броколі, авокадо, манго, рибної печінки.

Крім перелічених вітамінів велике значення у зниженні рівня кортизолу має омега-3 жирні кислоти, що містяться в рибі (анчоусах, оселедці, скумбрії, лососі, сардинах, тунці та інших), оливковій олії, а також волоських горіхах, насінні льону та чіа.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.