Догори
Дати відгук

5 ознак, що ви вживаєте багато цукру

Надлишок цього продукту може провокувати розвиток серйозних захворювань

5 хв на прочитання28 Грудня 2022, 06:50
Поділитись:

Люди, які вживають багато солодкого, ризикують захворіти на діабет II типу, серцево-судинні захворювання і навіть рак. Ще 80 тисяч років тому наші далекі предки їли мало фруктів і практично не мали доступу до цукру. Зараз доступ до цукру необмежений – достатньо випити газованого напою або відкрити пачку пластівців.

Дослідження показали, якщо людина з'їдає більше 150 г фруктози на день, у неї з'являється ризик виникнення проблем зі здоров'ям - підвищується артеріальний тиск і рівень холестерину. Такі ризики можливі лише коли підвищене споживання цукру відбувається разом із калорійним раціоном.

Однак глюкоза – це джерело енергії для клітин та мозку. Прості вуглеводи легко засвоюються та швидко доставляють глюкозу в кров. Вони містяться не тільки у фруктах, а й у тістечках, цукерках тощо. Саме їхнє вживання призводить до збільшення ваги.

До XVI століття тільки заможні люди могли дозволити собі цукор. Але з 1960 року озвиток промислового отримання фруктози призвел до створення карамельної патоки, концетрату глюкози та фруктози. Саме така комбінація шкідлива для організму. Meta.ua зібрала список ознак, які вкажуть на надлишок цукру в організмі.

Як зрозуміти, що ви вживаєте занадто багато цукру: 5 основних ознак

Ознака 1. Ви відчуваєте втому протягом усього дня

Цукор викликає стрибок інсуліну, через що ви відчуваєте приплив енергії, а потім її втрату. Поглинаючи солодощі, ви не добираєте білка та клітковини, які дуже важливі для організму.

До того ж, при надлишку цукру нервовий сигнал в організмі не доходить до орексинових нейлонів, які відповідають за цикли сну та неспання. У зв'язку з цим у вас виникає відчуття сонливості. Дослідники помітили, що якщо збільшити кількість сну, то організм перестане потребувати штучних джерел бадьорості, а саме цукру.

Ознака 2. У вас постійні проблеми зі шкірою

Цукор – один із продуктів, який негативно впливає на стан шкіри. Це відбувається через те, що підвищений рівень цукру дає сигнал гормонам виробляти більше шкірного сала. Внаслідок чого закупорюються пори та з'являються прищі.

Ще один вплив цукру на шкіру – слабка рухливість колагену. Через це шкіра втрачає еластичність і з'являються зморшки.

Ознака 3. Вам часто хочеться чогось перекусити

Постійне бажання чимось перекусити ще один сигнал організму, що в ньому багато цукру. Вуглеводи дають організму енергію, а жири та білки відповідають за почуття насичення. Їжа, яка містить багато цукру, зазвичай знежирена і практично не містить білка, тому почуття ситості швидко пропадає.

Ознака 4. Зміна настрою

Під час вживання солодкого виробляється дофамін – гормон задоволення. Мозок запам'ятовує коли йому було приємно, задіює дофамінові центри та просить повтору. Наприклад, секс, наркотики та азартні ігри теж викликають викид дофаміну. При недоотриманні солодощів організм може викликати перепади настрою і ви відчуваєте роздратування, а разом з ним і занепад енергії.

Ознака 5. У вас збільшується потяг до цукру

Споживання надмірної кількості цукру бомбардує смакові якості, через що звичні солодощі виглядають недостатньо насиченими. Спочатку може бути важко повернутися до базового рівня, але якщо ви подолаєте себе, то вам буде простіше мінімізувати кількість цукру, що споживаєте. Можливо, навіть щось вам здасться надто солодким і ви відчуєте себе щасливішим, що позбавились від цукрової залежності.

Зовсім відмовлятися від цукру не потрібно, тому що організму потрібна глюкоза. Без неї людина може відчувати втому, слабку концетрацію уваги, важко виконувати фізичні навантаження і навіть можлива непритомність. Але цукор краще отримувати, вживаючи фрукти, ніж цукерки.

Які навички можна розвинути, щоб відмовитися від цукру.

  1. Не відмовляйтеся від цукру повністю. Занадто жорсткі обмеження спричинять стрес організму, що згубно вплине на стан здоров'я. У першій половині дня у невеликих кількостях можете дозволити собі поїсти улюблений продукт.
  2. Вибирайте корисні альтернативи. Їжте фрукти та сухофрукти. У них також є цукор, але не рафінований, а природній – фруктоза. Фініки, горіхи, сухофрукти також містять цукор. Дуже багато фруктози у банані. Він діє на організм так само, як шоколад – також піднімає настрій та заряджає енергією.
  3. Відмовтеся від солодких напоїв. Газована вода та соки в тетрапаках містять дуже багато цукру, що викликає апетит. До речі, у чай і каву теж краще не додавати цукор, а замінити його вершками, прянощами та медом.
  4. Організуйте свій раціон харчування. Намагайтеся харчуватися дрібно: їжте 5-6 разів на день кожні 2-3 години. При цьому сніданок обов'язково має бути щільним, а на вечерю оберіть легкі низькокалорійні страви.
  5. Займайтеся спортом. Якщо вам зовсім не вдається відмовитися від солодкого, займіться фізичною активністю, щоб перешкодити процесу накопичення жиру.
  6. Налаштуйте режим сну. Наукові дослідження показали, що люди, які не висипаються, особливо гостро потребують цукру чи простих вуглеводів. При недосипанні також порушується травлення та уповільнюється метаболізм.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
І ландшафтний дизайн, і користь для здоров’я: ніжна красуня цибуля-шніт та її переваги (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
На Тернопільщині збудують біоетанольний завод
У Тернопільській області за два роки має запрацювати біоетанольний завод
1 хв на прочитанняВчора
Літаки на полі 309 групи ремонту й обслуговування авіакосмічної техніки ВПС США, яке часто називають «цвинтарем літаків», авіабаза Девіс-Монтен, штат Арізона. Фото: wikipedia.org
Уже майже століття існує цвинтар військових літаків, де зберігаються тисячі одиниць техніки: ось як він виглядає
3 хв на прочитанняВчора
Фото: «Здорові люди»
Пора звільнити морозилку: топ-7 простих рецептів випічки із замороженими ягодами
9 хв на прочитанняВчора
У Мінцифри розповіли, як залишитися на зв’язку під час відключень електроенергії
1 хв на прочитанняВчора
США підвищують мита на електромобілі й інші товари з Китаю
2 хв на прочитанняВчора
Викрито злочинну організацію, яка на махінаціях у вугільній сфері завдала державі шкоди на понад 2 млрд грн
3 хв на прочитанняВчора
Бездомні коти на Кубі вбили 145 дитинчат надзвичайно рідкісного крокодила
1 хв на прочитанняВчора