Догори
Дати відгук

4 основні екологічні переваги веганської дієти

Тварини виділяють у повітря шкідливі гази

5 хв на прочитання01 Листопада 2022, 16:03
Поділитись:

Щороку 1 листопада з 1994 року світ відзначає Міжнародний день вегана. Ми вже звикли говорити про переваги веганства для тварин та власного здоров'я, але веганство це також і про користь для навколишнього середовища. Перехід на веганство не звільняє нас від інших екологічних рішень, але це один із найкращих способів стати більш відповідальним мешканцем планети.

Дослідження Оксфордського університету 2018 року довело, що рослинна дієта є «найкращим способом», яким людина може зменшити свій вплив на навколишнє середовище. Дослідники продовжують підтверджувати це доказами, що демонструють глобальну шкоду тваринництва, від екстремального використання землі до масового забруднення води, повітря та ґрунту. Логіка проста: для вирощування тварин потрібно набагато більше ресурсів, ніж для рослин. Тварини виділяють у повітря шкідливі гази (наприклад, метан), рослини можуть допомогти нейтралізувати ці викиди. Рослини не утворюють відходів. А типове стадо з 2000 голів молочних корів виробляє таку ж кількість відходів, як місто з населенням близько 400 тис. осіб. Звичайно, важливо робити свідомий вибір: купувати екологічно чисту моду та належним чином утилізувати сміття, але простий вибір рослинного молока замість коров’ячого має свої переваги для екологічності. Активістки кампанії UA Plant-Based зібрали чотири основні екологічні переваги веганської дієти, про які варто задуматись.

  1. Зменшення викидів парникових газів

Щороку лише американці з'їдають 10 мільярдів тварин. Щоб виростити їх потрібно: вирощувати та транспортувати їхні корми, знищувати ліси та природні зони для їхнього розміщення, транспортувати тварин на бійню та транспортувати їхнє м’ясо, яйця чи молоко до магазинів. Усі ці кроки включають викиди, але, мабуть, найшкідливішим для клімату аспектом вирощування тварин для їжі є самі тварини. Вони дихають, відригують та пукають. Це може здаватися дрібницями, але якщо взяти до уваги їхню кількість, то ці ентеральні викиди створюють серйозну екологічну проблему. Чверть викидів сільського господарства Америки виробляється тваринництвом. Щобільше, ці викиди в основному складаються з метану — небезпечного газу, який тісно пов’язаний зі змінами клімату. Веганство може зменшити вплив, спричинений тваринництвом. Заміна яловичини рослинними нутрієнтами може зменшити вуглецевий слід людини з 900 кг CO2 на рік до лише 33 кг. Так, у сучасному світі неможливо не сприяти викиду парникових газів, але це не означає, що ми не повинні намагатися обмежити свій вплив, особливо коли веганство може нести такі колосальні позитивні зміни. Враховуючи негативний вплив війни на навколишнє середовище, веганство — це найменше що ми можемо зробити.

  1. Зменшення землекористування 

 

У своїй книзі «Їжте заради планети» Ніла Захаріаса описує вартість тваринництва стосовно наших природних ресурсів. Реальність така, що ми просто не можемо продовжувати споживати продукти тваринного походження з такою швидкістю, як зараз. Враховуючи прогнози щодо приросту населення до 10 мільярдів людей у 2050 році, нам довелося б якимось чином знайти на 50% більше землі, щоб вирощувати всю їжу, необхідну для підтримки наших споживацьких звичок. Це фізично неможливо. За даними Bloomberg, 127,4 мільйона акрів прилеглої території США вже використовуються для вирощування їжі для худоби, тоді як лише 77,3 мільйона акрів вирощують їжу, яку насправді їдять люди. На нашій планеті обмежена кількість землі, і найефективніший спосіб працювати з тим, що ми маємо — це вирощувати рослини замість тварин.

  1. Уникнення забруднення 

 

Тваринництво США щороку виробляє приблизно 2 мільярди тонн гною — це 900 мільйонів кг калу щодня. Масштабні відгодівельні комплекси, де сотні тварин вирощуються на відносно обмеженій території, викидають ці відходи в «гнійні ями». Ці величезні озера екскрементів розтікаються, забруднюють навколишній ґрунт і ґрунтові води. На жаль, у нас немає даних про виробництво гною в нашій країні, адже не всі фер

ми працюють легально, порахувати відходи від них неможливо. Проте, будьте певні, ці цифри також вражають.

  1. Збереження води 

Навіть мигдаль, що вважається дуже водозатратним горіхом, не потребує більше води, ніж тваринництво. Для порівняння, для виробництва 250 мл коров’ячого молока потрібно 120 літрів води, а для порції мигдалевого молока такого ж розміру — лише 74 літри. До прикладу, горох і овес, потребують лише 1,9 літра і 10 літрів води відповідно. Для створення 500 г яловичини потрібно майже 7000 л води, а для 500 г тофу потрібно лише 1000 л. Навіть яйця завдають величезної шкоди водним ресурсам. Дослідження, опубліковане JUST Egg, показало, що одне куряче яйце використовує 200 л води, тоді як для виробництва порції яйця рослинного походження потрібен лише близько 4 л води. Враховуючи ці приголомшливі відмінності у споживанні води, не дивно, що дослідник Дана Ханнес з UCLA Sustainability стверджує, що рослинна дієта може скоротити споживання води на 50%. Це не привід залишати кран відкритим, поки ви чистите зуби, але веганство значно економить воду. 

Щоб дізнатись більше про веганство чи навіть спробувати цю дієту реєструйтесь на безплатний 10-денний Plant-Based Challenge.

Переклад та адаптація: Андріана Федевич, представниця проєкту UA Plant-Based

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання12 годин тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитанняВчора
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитанняВчора
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитанняВчора
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитанняВчора
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитанняВчора
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання40 хвилин тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання2 години тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання2 години тому
Тернопіль Прикордонна служба Артефакт
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання4 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання5 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання6 годин тому
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання12 годин тому