4 липня - День проти дельфінів в неволі

3 хв на прочитання04 Липня 2024, 09:15
Фото: Народна правда

Тривалість життя дельфінів в неволі зазвичай менша, ніж у дикій природі.

Дельфіни — це морські ссавці, які відомі своєю розумовою здібністю, соціальною поведінкою та складними звуками спілкування. Однак, умови життя в неволі значно відрізняються від тих, в яких вони живуть у дикій природі. 

Тривалість життя дельфінів в неволі зазвичай менша, ніж у дикій природі. Дельфіни в дикій природі можуть жити до 40-50 років, залежно від виду. Наприклад, афаліни (Tursiops truncatus), один з найбільш поширених видів дельфінів, можуть жити до 40-50 років у дикій природі. Однак, в умовах неволі їх тривалість життя зазвичай становить 20-30 років, хоча є випадки, коли окремі особини доживали і до 40 років.

Умови життя дельфінів в неволі

Умови життя дельфінів в неволі викликають значні суперечки. Хоча в дельфінаріях та океанаріумах намагаються створити середовище, яке максимально нагадує природні умови, багато експертів і зоозахисників стверджують, що цього недостатньо для забезпечення належного рівня добробуту дельфінів.

Хоча існують дельфінарії та океанаріуми, які забезпечують високі стандарти догляду за дельфінами, більшість експертів і зоозахисників погоджуються, що умови життя в неволі не можуть повністю відтворити природне середовище цих високо інтелектуальних і соціальних тварин.

Дельфінарій "Немо" та евакуація білух

З дельфінарію "Немо" евакуювали двох китів-білух через посилення російських обстрілів Харкова. Як писали ЗМІ, тепер 15-річний Пломбір і 14-річна Міранда мешкатимуть в іспанській Валенсії – у найбільшому океанаріумі Європи.

Їхнє природнє середовище існування - Арктика, тому холодна вода для них є життєво необхідною. Через російські обстріли енергетичної інфраструктури дельфінарій почав живитися від генератора, що ускладнило підтримання температури води.

Крім того, останнім часом раціон китів довелося скоротити вдвічі через нестачу кальмарів, оселедців, скумбрії та іншої свіжої риби.

Тому власники дельфінарію вирішили евакуювати білух. Евакуація тривала 36 годин. Були проблемами із транспортними ящиками, які виявилися затісними для білух, та відсутністю важких підйомних кранів у молдовському аеропорті, необхідних для їхнього переміщення. Крім того, рятувальникам довелося винаймати спеціальний вантажний літак, обладнаний власним краном.

Зараз тварини перебувають в океанаріумі Oceanogràfic de Valencia в Іспанії, який вважається найбільшим у Європі.

Підвищення обізнаності про потреби дельфінів та підтримка зусиль, спрямованих на збереження їх природного середовища, є важливими кроками для забезпечення добробуту цих дивовижних створінь.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: