Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • 3 червня - Всесвітній день велосипеда і чому не варто відмовлятися від нього на користь авто

3 червня - Всесвітній день велосипеда і чому не варто відмовлятися від нього на користь авто

Віряни вшановують пам'ять рівноапостольних царя Костянтина і матері його цариці Олени. 

3 хв на прочитання03 Червня 2022, 14:25
Поділитись:

Сьогодні, 3 червня, відзначають Всесвітній день велосипеда, а віряни вшановують пам'ять рівноапостольних царя Костянтина і матері його цариці Олени. 

Трішки історії

17 лютого 1818 року барон Карл фон Дрез запатентував свій перший винахід - самокат, оснащений сідлом і кермом, який він назвав «машиною для ходьби». Винахід Дреза німці в його честь назвали «дрезиною», яка була прототипом сучасного велосипеда і першим засобом пересування на основі принципу велосипеда.

     Велосипед сьогодні - найпоширеніше транспортний засіб у світі. Легкий і зручний, не вимагає палива, велосипед розвиває цілком пристойну швидкість, обганяючи пішоходів. Велосипедисту не страшні затори, він може проїхати по самій вузькій доріжці. І мільярд велосипедистів у всьому світі позбавив громадський транспорт від перевантажень, шосе від надлишку автомашин. А хто ж винайшов велосипед?

     Велосипед винайшов знаменитий німецький винахідник барон Карл фон Дрез (1785-1851). Сам вчений називав свій винахід «біговою машиною», а пізніше він став відомим як «дрезина» або «велосипед». Щоб на ньому пересуватися, потрібно було відштовхуватися ногами від землі. Педалі на ньому з'явилися набагато пізніше - лише в 1864 році. Перша поїздка на новому засобі пересування була зроблена Дрезом в 1817 році. Відстань від Мангейма до Рейнау (близько 7 км) він подолав менш ніж за 1 годину, пересуваючись зі швидкістю близько 9 миль на годину - в той час як кінна пошта долала цей шлях за 4 години.

Але до бігової машини винахідник прийшов не відразу. Першим дітищем барона як транспортним засобом стали дві чотириколісні машини, які можна було приводити в рух за допомогою м'язової сили. Один з аналогів нинішнього автомобіля фон Дрез представив у Віденському конгресі в 1814 році. Але тоді на адресу винахідника було висловлено чимало зауважень з приводу того, що його машина, по-перше, недостатньо швидко рухалася, по-друге, вимагала від їздця незвичайних фізичних зусиль, і, нарешті, при їзді на пересіченій місцевості сильно трясла.

Слід згадати основні етапи удосконалення велосипеда:

  • - У 1853 р француз П'єр Мішо запатентував педальний привід, прикріплений до переднього колеса. У тому числі велосипед обзавівся підпружиненим сідлом і гальмом.
  • - Каупер розробив нову конструкцію колеса зі спицями. Через рік після цієї події в Парижі фірма «Мейер і Ко» розпочала виробництво велосипедів з ланцюгом - так званим ланцюговим приводом на заднє колесо.
  • - У 1888 році шотландець Джон Бойд Данлоп винайшов надувні шини з каучуку Вони були технічно досконалішими і набули широкого поширення.
  • - У 1898 були винайдені педальні гальма і механізм вільного ходу, що дозволяє не обертати педалі, коли велосипед котиться сам. У ті ж роки винайшли і ручні гальма, але широке застосування вони знайшли не відразу.

Декілька цікавих фактів:

  1. Згідно з дослідженнями Університету Північної Кароліни, люди, які проїжджають по 30 хвилин на день п'ять днів на тиждень, беруть лікарняний удвічі рідше, ніж лежні.
  2. Утримання та догляд за велосипедом коштує в двадцять разів менше, ніж утримання автомобіля.
  3. Найдовший зареєстрований у світі велосипед має 28 метрів завдовжки.
  4. Середньостатистична людина скидає близько п'яти з половиною кілограмів за перший рік поїздок на роботу на велосипеді

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.