Догори
Дати відгук

28 січня - День затвердження Державного Прапора України, цікаві факти

Цей прапор має глибокий символізм та історію.

1 хв на прочитання28 Січня 2024, 10:30
28 січня - День Державного Прапора України 28 січня - День Державного Прапора України
Поділитись:

День затвердження Державного Прапора України, який відзначається 28 січня, має значущу історію та символізм.

Синьо-жовтий прапор України, який став офіційним символом держави, вперше отримав офіційне визнання 22 березня 1918 року за законом Центральної Ради. Історично, розташування кольорів на прапорі могло варіюватися між синьо-жовтим та жовто-синім, але з 1848 року переважно використовувався синьо-жовтий варіант, який остаточно закріпили в XX столітті.

Цей прапор має глибокий символізм та історію. Наприклад, у 1992 році китайська художниця Мао Мао запропонувала першому президенту України Леоніду Кравчуку змінити розташування кольорів на прапорі, аргументуючи це гексаграмою "Пі" ("небо над землею") з "Книги змін", яка віщувала б негативні події для молодої держави. Тим не менш, така зміна не була впроваджена.

Прапор також здійснив історичні досягнення, наприклад, у 1997 році він був розгорнутий на орбіті Землі українським космонавтом Леонідом Каденюком на борту шатла "Колумбія". Крім того, у 2016 році українські альпіністи встановили прапор на вершині вулкана Охос-дель-Саладо, що є найвищим в Андах.

Цікавим фактом є те, що Україна є однією з двох слов'янських країн, в прапорах яких відсутній червоний колір. Свято Дня Прапора, яке відзначають 23 серпня, було встановлено Указом № 987/2004 тодішнього президента України Леоніда Кучми, щоб вшанувати багатовікову історію українського державотворення та символіку незалежної України.

Більше новин читайте на Green Post.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.