Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • 10 новорічних ідей і порад, які допоможуть завершити цей рік і зробити успішним наступний

10 новорічних ідей і порад, які допоможуть завершити цей рік і зробити успішним наступний

Для того, аби новий рік справді приніс нові можливості, потрібно врахувати деякі моменти.

4 хв на прочитання30 Грудня 2023, 21:46
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Традиційно наприкінці року багато хто з нас підбиває підсумки і ставить цілі на наступний рік. Але для того, аби «магія спрацювала», і новий рік справді приніс нові можливості, потрібно врахувати деякі моменти. Про них розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

1) Підбити підсумки. Наш мозок будує плани на майбутнє з урахуванням фрагментів минулого досвіду. Тому без підбиття підсумків, аналізу своєї діяльності та висновків із цього складно поставити реалістичні цілі. Без регулярного підбиття підсумків плани не працюють.

2) Залишити зайве в році, що минає. Не тягніть у наступний рік образи, очікування, фрустрації, борги, невиконані обіцянки, мотлох у будинку й інше сміття. Наведіть лад у своїх справах, закрийте все, що вас мучить. Легше і менше — це здоровіше. Мозок вимагає закрити гештальти, звільнити оперативну пам'ять.

3) Цілі наступного року. Ставте ясні вимірні реальні цілі, один погляд на які породжує передчуття та нетерпіння. Що вас піднімає з ліжка вранці й не дає заснути ввечері? Складіть ієрархію цілей і співставте їх зі своїми цінностями. Нехай шлях до цілей робить вас сильнішим.

4) Чесність із собою. Ми схильні дурити себе. Наш мозок уміло уникає дискомфорту, спотворюючи картину реальності. Будьте когнітивно сміливим, постійно себе питайте, розумійте свої обмеження та розвивайте фрустраційну стійкість — уміння зносити навіть найнеприємнішу реальність і не тікати від неї у фантазії чи залежності. Будьте чесні з собою й іншими, визнайте свої слабкості, навчайтеся на помилках.

5) Зовнішній фокус. Популярна психологія вчить, що всі проблеми всередині нас, але надто довге «думання» та рефлексія, надто сильна фіксація на тому, що у вас усередині, небезпечна. Ми втрачаємо зв'язки з реальністю та починаємо жити в ілюзорному світі очікувань і фантазій. Фокусуйтеся не на тому, що вам треба, що ви відчуваєте, а на тому, що зовні. Що потрібно світові? Що ви можете зробити для інших корисних людей? «Не питай, що світ може зробити для тебе, запитай, що ти можеш зробити для світу».

6) Внутрішній локус. Навчіться розуміти, на що ви можете впливати, а на що ні, й перестаньте витрачати сили на те, на що не можете вплинути. Вся енергія й увага, які ви витрачаєте на неконтрольоване, руйнує вас і викликає безпорадність. Смиріння та розуміння своїх обмежень з одного боку та бездоганне виконання того, що ви можете зробити, з іншого. Це допоможе вам не обманюватися.

7) Ясний розум. Це найкращий спосіб підтримувати контакт із реальністю. Стрес, гнів, очікування, фантазії, недосипання, гіподинамія, самотність, залежності, погане харчування, гординя, наркотики, запалення, хвороби спотворюють наше мислення, що призводить до спотвореної картини світу та невірних оцінок і дій. Зберігайте ясний розум. Часто ми обманюємо себе та плутаємо фрустрацію із самодостатністю чи знецінюємо реально важливі для нас речі.

8) Допитливість. Не замикайтесь у звичному, культивуйте підліткову допитливість, експериментуйте, пробуйте, перебирайте. Відчуваючи благоговіння перед світом, спробуйте його на міцність. Додавайте більше спонтанності та не давайте монотонності притупляти зацікавлення. Практикуйте «розум новачка» — подивитися на звичні речі інакше. Кидайте жереб і дозвольте випадковості та фортуні відкривати вам нові сторони світу.

9) Оточення. Створіть довкола себе сприятливе середовище. Як тілу потрібна їжа, так нашому мозку потрібні гарне соціальне оточення і створюваний ним соціальний тиск і підтримка, нашим очам потрібно більше сонця та приємного візуального середовища, нашим легеням — чисте повітря. Збагачене середовище — гарний вибір.

10) Ставайте сильнішим. Наш мозок стежить за тим, що ми робимо, та видає мотивацію лише під активності. Тому дійте проактивно, ростіть щодня, прокачуйте свої ресурси. Випробовуйте себе стрес-тестами та шукайте, що забезпечує ваше довгострокове зростання. Будь-яку ідею чи дію перевіряйте через фільтр ресурсів: не важливо, чи істинна ця думка — вона вас стимулює діяти більше і ставати сильнішим чи ні?

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.