Догори
Дати відгук

Щоб Новий рік приніс шанс на зміни і краще майбутнє: як «запустити магію»

Спроби змінити себе зусиллям волі найчастіше приречені на провал.

5 хв на прочитання07 Грудня 2023, 01:24
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Наближається Новий рік — час див і загадування бажань. Ми хочемо стати кращими в новому році, радісно і тривожно думаємо про майбутнє, згадуючи свої численні спроби щось змінити. Ми замислюємося про майбутнє і про те, що робитимемо. Здається, що ми змінимося і станемо сильнішими, розумнішими і зможемо зробити більше. Але найчастіше цього не відбувається — і ще один рік минає без особливих змін. Ми залишаємось на місці, поки весь світ рухається вперед. Чому? Про це розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

Він пояснює, що ми не віримо у можливість особисто вплинути на майбутнє. Науковці довели: що сильніша наша віра в «саме владнається», то менш ми схильні щось робити. Ми виводимо майбутнє з сформованих у минулому факторів і любимо пояснювати цим причину дій інших людей і себе. Інша крайність — вважати, що нашими вчинками керує переважно поточна ситуація. Тому часто ми намагаємося або потрапити в більш вигідне оточення, або стати кращими, щоб почати діяти ефективніше.

Ми приміряємо своє краще майбутнє, але часто наші спроби в новому році «порозумнішати», «взяти себе в руки», «стати терплячішим», «працювати більше» призводять до того, що ми просто накручуємо себе, заганяючи в ще більший стрес. І замість змін ми з відчаєм кидаємо цей «вантаж» позитивних змін. Звісно, подібні примусові спроби змінити себе зусиллям волі найчастіше приречені на провал.

Що ж робити? Те, що робила б ваша покращена версія у майбутньому. Сучасні наукові дослідження свідчать, що ми прагнемо ідентифікувати себе з тим, ким ми є зараз, у цей момент. Тобто «я почуваюся добрим, бо зараз роблю добру справу». Ми змінюємося не від наших ідей, думок, очікувань, а змінюємося лише під впливом того, що безпосередньо самі робимо. Низка науковців упевнені, що ми краще пізнаємо себе, спостерігаючи за своєю власною поведінкою. І ми навіть робимо висновки про себе, виходячи зі своєї поведінки: «Я вирішив проблему, отже, я той, хто може вирішувати такі проблеми».

«Це дуже просто працює. Якщо ви лежите на дивані, переглядаючи мотивуючі спортивні ролики, то просто зараз ви — людина, що лежить на дивані. Для вашого мозку ідентифікація «людина лежача» ніяк не призведе до пробіжки стадіоном. Просто вибігайте на стадіон без підготовки, мотивації та схвалення. 

Якщо ви зараз біжите стадіоном — ваш мозок уже уявляє вас як «людину спортивну», нехай поки що і без особливих на це підстав. Неважливо, швидко ви біжите чи повільно, пробігаєте одне коло чи десять, — для мозку важливий сам факт. Тому найпростіший спосіб змінити наше майбутнє — це міняти наші дії зараз. Діяти замість паралізуючих роздумів, позитивних мислень та інших розваг.

Що б робили у цій ситуації ви майбутній і найкращий? Ось саме це беріться і робіть зараз, а ваш мозок вже сам підганяє всю пояснювально-мотиваційну базу під ваші вчинки», — радить Андрій Біловешкін.

Експерт додає, що дуже часто ми є заручниками застарілих чи нав'язаних уявлень про власні бажання та можливості — «такі собі незнайомці для себе». І дізнатися про себе ми можемо, тільки здійснюючи нові вчинки і прислухаючись до себе, ставлячи важливе запитання: «Чи я подобаюсь собі, коли роблю це?». Це допоможе вам зрозуміти, чи це дійсно те, що вам подобається.

«У той самий момент, коли ви зараз робите те, що вам подобається, і при цьому ви подобаєтеся собі, коли це робите, відбуваються справжні гармонійні зміни, особистісне зростання, своєрідне нейробіологічне диво. Наша самоусвідомленість та уявлення про майбутнє пов'язані з активністю особливих нервових клітин — веретеноподібних нейронів. Вони поєднують процеси цілепокладання та відчуття, формуючи самоусвідомленість.

При поєднанні цих факторів ви прагнете ідентифікувати себе з тим, що ви реально робите і відчуваєте зараз, і справді стаєте такою людиною.

Майбутнє — це не війна із собою за нікому не потрібні зміни, а це задоволення робити те, що вам подобається і робить вас кращим. Частіше думайте про себе у майбутньому, шукайте це майбутнє в учинках і робіть себе просто зараз.

Хочу побажати вам у новому році знайти час і сили бути тим, ким ви хочете бути», — говорить Андрій Біловешкін.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Спеції Шкідливі продукти Печінка
Лікарі попередили про найнебезпечнішу спецію для печінки
1 хв на прочитання2 години тому
Система екстреного сповіщення лікарів Перше медоб'єднання Львова
У 54 львівських лікарнях запрацювала система екстреного сповіщення лікарів - knopka
1 хв на прочитання5 годин тому
Поради дієтолога Продукти для схуднення Фітнес
Завжди мають бути в холодильнику: дієтолог назвала п'ять продуктів для схуднення
2 хв на прочитання9 годин тому
Зображення згенероване ШІ
В індійських прянощах знайшли отруту — їх могли постачати по всьому світу
1 хв на прочитання10 годин тому
На території Об'єднаних Арабських Еміратів з'явиться перший у світі оздоровчий острів
1 хв на прочитання11 годин тому
Протестувальники в Парижі вимагають припинити очищення міста від саморобних таборів перед Олімпіадою
1 хв на прочитання17 годин тому
Ці ознаки інсульту можуть попередити про загрозу життю: ніколи не ігноруйте їх
2 хв на прочитання17 годин тому
У Німеччині команда зіграла у футбол голяка, протестуючи проти комерціалізації цього виду спорту (ФОТО)
1 хв на прочитання23 години тому
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Аргірантемум (маргариткова хризантема) затьмарить навіть троянди (ФОТО)
1 хв на прочитання04 Травня 2024
Отруйні змії можуть масово мігрувати через глобальне потепління
Отруйні змії можуть масово мігрувати через глобальне потепління. Ось у які країни вони приповзуть
2 хв на прочитання47 хвилин тому
Запуск зонда «Чан'є-6». Фото: HECTOR RETAMAL/AFP
Китай запустив безпілотний зонд на зворотний бік Місяця
1 хв на прочитання2 години тому
Квітучі рослини Не вимагають догляду Що посадити на квітнику
Чотири квітучі рослини, які майже не вимагають догляду
1 хв на прочитання3 години тому
Орангутанг став першою дикою твариною, яка самотужки вилікувала свою рану, зробивши «мазь» із лікарської рослини
3 хв на прочитання4 години тому
Тепер і Німеччина: пройшли випробування ракети з двигуном на свічковому воску, яка має транспортувати супутники в космос
1 хв на прочитання5 годин тому
У Берліні на заводі з виготовлення систем ППО та ракет сталася пожежа: місто в отруйному диму
1 хв на прочитання6 годин тому
В Арктиці зафіксовано перший випадок смерті моржа від пташиного грипу
2 хв на прочитання7 годин тому