Догори
Дати відгук

Вимагаємо врятувати Екопарк «Осокорки»!

3 хв на прочитання07 Березня 2024, 13:25 878
Поділитись:

Масштабна пожежа у Екопарку «Осокорки» викликала бурхливу реакцію громадськості. Вогонь забушував увечері 5 березняі охопивтри гектари, у тому числі у заказниках «Осокорківські луки» та «ОзероТягле». Представники громадської організації «Екопарк «Осокорки» обґрунтовано підозрюють, що причиною став навмисний підпал.

Небайдужі громадяни домоглися відкриття кримінального провадження та виїзду інспекторів ДЕІ на місце трагедії. Провідні екоорганізації виступили із відповідними заявами, зокрема, вимагаючи адекватного розслідування трагедії. Найбільш же цікавою на мою думку є спільна позиція  Мережі захисту національних інтересів АНТС, «ЕкологіяПравоЛюдина» та SaveDnipro.

По-перше, тому що у цій заяві чітко визначається, що пожежа в Екопарку сталася наслідок злочинної бездіяльності міської влади столиці України щодо збереження зелених зон. Звертаючись до київського міського голови Віталія Кличка, депутатів Київської міської ради та фракцій політичних партій у КМР, автори заяви вважають, що міська влада Києва тривалий час закриває очі на проблеми із збереженням і охороною цих унікальних територій. Озера Небреж, Мартишів, Тягле та їхні заплави цінні природні території, які забезпечують екологічну стабільність цієї частини столиці та міста Київ в цілому, слугують домівкою чисельним тваринам та рослинам, у тому числі червонокнижним.

Як болотиста і важкопрохідніа для військової техніки, ця територія має оборонне значення, слугує природним протитанковим рубежем столиці України на цьому напрямку.

По-друге, заява важлива тим, що не переводить стрілки виключно на екологічну комісію Київради, яка хоч і є цільовою у цьому питання, але не єдина, хто може і мусить вирішувати ситуацію як з Екопарком, так і зі збереженням зелених зон столиці. За це відповідає уся міська влада Києва – персонально міський голова Віталій Клично, КМДА в цілому та її профільні департаменти та комунальні підприємства («Плесо», «Київзеленбуд»), персонально секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко; Київська міська рада та її комісії (з питань архітектури та земельних відносин; з питань власності та регуляторної політики та інші) ігнорують проблеми Екопарку «Осокорки». Зокрема – нахабні і незаконні спроби однієї з бізнескомпаній забудувати територію парку.

По-третє, у заяві пропонуються дуже конкретні і дієві заходи для збереження Екопарку «Осокорки»:

  • Створити заказники та/або заповідні урочища на усе ще не захищених Законом про природно-заповідний фонд частинах цього екопарку та прилеглих територіях;
  • Забезпечити постійну охорону території екопарку силами Муніціпальної охорони м. Києва;
  • Після створення усіх необхідних заказників та заповідних урочищ створити регіональний ландшафтний парк «Екопарк «Осокорки» і виділити для його функціонування кошти із міського бюджету;
  • Забезпечити юридичний супровід і активну участь юридичного підрозділу КМДА на боці громадськості у судових справах на захист недоторканності Екопарку;
  • Провести відкрите виїзне засідання Київради на території Екопарку «Осокорки» за участі громадськості та журналістів з метою ухвалення рішень для однозначного збереження Екопарку.