Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Україна у дуже тяжкому стані. Як розвивається пандемія

Україна у дуже тяжкому стані. Як розвивається пандемія

4 хв на прочитання24 Листопада 2020, 17:18 2826
Поділитись:

Завершення листопадових висновків по математичному моніторингу COVID-19:

1. За останній місяць пандемія COVID-19 в цілому по світу стабілізувала швидкість  зростання кількості нових інфікованих (Total Cases) та, відповідно, одночасно хворих (Active Cases) на рівні не більше 1% добового приросту, що може означати початок виходу на прямолінійну ділянку відповідних графіків, але до піку "третьої" хвилі пандемії ще далеко і навряд чи його буде досягнуто до кінця поточного року.

2. Добовий приріст летальних випадків  стабілізувався на рівні 9 тисяч випадків (+30%,-30%). Середньосвітовий коеффіцієнт летальності (Kd/t) за останній місяць зменшився з 2,82% до 2,42%.

3. Змінилася за останній місяць у кращий бік пропорція всередині одночасно хворих (Active Cases) між легкими випадками (99,4%) та сумою серйозних та критичних випадків (0,6%).

4. Покращилася також пропорція всередині закритих кейсів (CLOSED CASES): одужавші (97%) та летальні (3%).

5. Країни, чиїй статистиці можна довіряти, рухаються до кінця пандемії дуже нерівномірно: найкраще виглядають островні держави (Нова Зеландія, Японія, Австралія та Ісландія) та Ізраїль, який з-за свого геополітичного становища фактично ізольований від сусідних країн, як "острів".  Впевнений, що причина згаданої переваги полягає у більших можливостях урядів острівних держав контролювати кордони своїх територій та ізолювати їх від сусідів.

6. В той же час велика група розвинених країн дуже повільно просувається до кінця епідемії (Нідерланди, Велика Британія, Бельгія, Франція та Швеція). На мій погляд, основна причина такого повільного одужання є - грубі помилки урядів зазначених країн на початку та під час протікання епідемії, що знівелювало переваги цих країн у рівні медицини та дісциплінованості населення.

7. Оптимальним чином рухаються до одужання дуже дісципліновані та економічно сильні країни: Швейцарія, Австрія та Німеччина, вони першими в Європі проходять піки своїх хвиль епідемій.

8. Не викликає вже ніякого заперечення хвильовий характер проходження епідемій у більшості країн, але й тут ми спостерігаємо дуже велику різницю між країнами: якщо чотири країни ще не перейшли навіть пік першої хвилі, підсиленої наступними (Україна. Нідерланди, Бельгія та Швеція), інші країни проходять вже наступні хвилі. Наприклад, Ізраїль знаходиться зараз на початку четвертої хвилі епідемії, Німеччина на під"йомі до піку третьої хвилі, Швейцарія - на початку п"ятої, Австрія - на піку четвертої, Японія підходить до піку третьої, то Ірландія вже піднімається на дев"яту хвилю, Мальта - на сьому.

9. Україна, на жаль знаходиться у дуже тяжкому стані, хоч статистика цей стан ховає, бо не відображає істинне місце нашої країни серед інших. На моє переконання, у статистичній роботі присутня не тільки недбалість, але й свідоме викривлення фактичної інформації. Така статистика не тільки не допомагає лікарям та чиновникам боротися з епідемією, але й сильно заважає планувати адекватні відповіді на нові виклики.

Оскільки іншої статистики в нас немає, порівнюючи показники різних аспектів епідемії в інших країнах з нашими, якісно можу поставити Україну між  зазначеними у пункті 6 країнами та серединою групи країн, за якими я спостерігаю (усього більш як 50 країн). Відтворити реальну статистику, навіть при радикальних змінах у керівництві МОЗ та облздравів практично неможливо і ми до кінця епідемії так і не будемо знати, де ми знаходимося і коли закінчиться епідемія в УКраїні.

10. Оскільки на перебіг епідемії у будь-якій країні впливають системні чинники, такі, як клімат, географічне та геополітичне положення, цивілізаційна ідентичність народу, зокрема його історія, демографічні показники. зокрема щільність населення та розміри країни, рівень урбанізації,  можна зробити висновок, що у сусідніх країнах епідемія протікає схожим чином. Тому ми не сильно помилимося, якщо "поставимо" Україну по стану епідемії поруч з Польщею, Румунією, Угорщиною та, на жаль, з Бєларуссю та Молдовою.

11. Останні місяці мене приходить час від часу гіпотетичне відчуття, що у серед чинників третьоі хвилі пандемії можливо присутня, крім глобальної втоми від карантину та помилок урядів, які слухають лобістські групи замість голосу інстинкту самозбереження, ще й негативна мутація самого вірусу. Я не можу перевірити цю гіпотезу, в тій літературі, яка мені доступна, не зустрічав ще ані підтвердження, ані спростування. Можливо, хтось з читачів моєї сторінки має таку інформацію?