Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Стале аграрне господарство – ключ до відновлення України

Стале аграрне господарство – ключ до відновлення України

2 хв на прочитання03 Серпня 2023, 17:01 4131
Поділитись:

Аграрна сфера входить до п'ятірки найбільших економічних драйверів України. 

Земля не тільки приносить гроші, а й дає можливість розвивати країну, адже їжа – це здоров'я нації. 

Нині дедалі більше фермерів та компаній в Україні замислюються над тим, як обробляти землю без її виснаження. Або як вирощувати овочі й фрукти без використання отруйної хімії. Або як завдяки використанню новітніх технологій збільшити врожайність і заощадити ресурси, наприклад, воду. 

На всі ці питання відповідь одна: впроваджувати стале аграрне господарство.

За даними Української асоціації агровиробників, після вступу України до ЄС, держава має ухвалити чимало реформ, зокрема, запровадити нові екологічні стандарти. Адже аграрна політика ЄС розроблялася не тільки з точки зору доходів аграріїв, а й з точки зору впливу на довкілля, сталий розвиток та підвищення рівня життя громад. Тому починати Україні треба буде саме з ухвалення єдиних європейських стандартів в агросфері – водночас це дасть можливість Україні отримати фінансування під цільові аграрні проєкти від Євросоюзу – й це великий плюс. 

Другий позитивний момент: в Україні після приєднання до європейської родини запровадять обмеження щодо використання певних речовин в засобах захисту рослин (ЗЗР), хімічних добривах, по викидах CO2, стічних водах і в довгостроковій перспективі все це призведе до більш органічного ведення аграрного бізнесу й головне – до збереження якості землі та зменшення негативного впливу на довкілля. 

У підсумку технологічний процес буде налаштований так, щоб отримувати найбільшу ефективність з кожного гектара не шляхом виснаження землі, а завдяки впровадженню сучасних технологій та використанню менш шкідливих методів обробки.

Отож, аграрна сфера є не просто економічною компонентою – це передусім соціальний інструмент, який впливає на всі сфери нашого життя: від медицини до збереження навколишнього середовища.

І якщо в аграрній сфері Україна зробить великий поступ у питанні збереження довкілля, це позитивно позначиться й на самій природі, й на якості життя людей. 

Недарма ж кажуть: що споживаєш, те й маєш.