Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Санкційні хроніки. День 70. Підсумки 30 квітня – 4 травня

Санкційні хроніки. День 70. Підсумки 30 квітня – 4 травня

25 хв на прочитання05 Травня 2022, 13:10 644
Поділитись:

Підсумки 30 квітня – 4 травня

1. Новий пакет санкцій. Єврокомісія (ЄК) в рамках шостого пакету санкцій проти РФ, що готується, вважає за необхідне заборонити імпорт усієї російської нафти в ЄС, заявила в середу голова ЄК Урсула фон дер Ляйєн. За її словами, до шостого пакету санкцій увійде відключення від міжнародної платіжної системи SWIFT трьох російських банків, зокрема Сбербанку. "Ми, нарешті, відключаємо від SWIFT Сбербанк - найбільший російський банк. Ми також відключимо від SWIFT два інші великі банки в Росії", - заявила глава ЄК, виступаючи в Європарламенті. Єврокомісія також пропонує заборонити трансляцію в ЄС трьох великих державних телеканалів Росії.

Британія додала до санкційних списків, пов'язаних з РФ, ще 63 фізичні та юридичні особи, включаючи низку російських ЗМІ та журналістів, йдеться в заяві Даунінг-стріт. Санкції зокрема вводяться проти ВДТРК, інформаційного агентства "Інфорос", видання South Front, "Фонду стратегічної культури". Крім того, глава МЗС Великобританії Ліз Трасс у середу оголосила про запровадження заборони на надання низки послуг британських фахівців російським компаніям. Нові заходи означають, що російські підприємства більше не зможуть користуватися британськими бухгалтерськими, управлінськими та PR-послугами світового класу, яких припадає на частку 10% російського імпорту в цих секторах, йдеться в заяві, опублікованій на сайті британського уряду.

Також розглядають можливість заборонити європейським компаніям надавати РФ послуги при транспортуванні її нафти в треті країни, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на офіційних осіб ЄС і документ, який опинився в його розпорядженні.

Передбачається, що ця заборона має набути чинності на початок червня. Проте, нагадує Bloomberg, країни-члени ЄС ще не схвалили шостий пакет санкцій проти РФ. За даними агентства, ця пропозиція ЄС зачіпає страхування перевезень. Це означатиме негайну заборону на нові страхові контракти. При цьому терміни дії вже укладених контрактів мають спливти протягом місяця після заборони ЄС. Агентство нагадує, що раніше за допомогою заходів у сфері страхування США та Європі вдалося успішно обмежити імпорт нафти Іраном. Крім того, додає Bloomberg, заплановані санкції ЄС мають торкнутися прямого та опосередкованого технічного сприяння, фінансової допомоги щодо транспортування неочищеної нафти або нафтопродуктів, вироблених у Росії або експортованих нею до третіх країн, причому під дію можливих санкцій підпаде і перевантаження вантажу з одного судна на інше.

Президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про застосування спеціальних економічних заходів у відповідь у зв'язку з недружніми діями деяких іноземних держав і міжнародних організацій", інформує офіційний інтернет-портал правової інформації. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив у середу про відсутність динаміки на переговорах Москви та Києва, а заяви про вихід Києва з переговорів з РФ вселяють сумніви щодо можливості їх результативного результату. Пєсков також назвав нісенітницею та неправдою повідомлення, що 9 травня в Росії буде оголошено мобілізацію, і спростував повідомлення, що РФ цього дня оголосить війну Україні.

2. Спікер держдуми РФ неабияк відзначав перше травня. Активи представників бізнесу з недружніх країн, розташовані в Росії, правильно конфіскуватимуть, заявив речник Держдуми В'ячеслав Володін. "Правильно щодо бізнесу, що знаходиться на території Російської Федерації, власники якого з недружніх країн, де приймаються подібні рішення, відповідати дзеркальними заходами: конфісковувати ці активи. А виручені від продажу кошти направити на розвиток нашої країни", - написав Володін у своєму телеграм-каналі в неділю. Він нагадав, що раніше палата представників США ухвалила закон, який дозволяє передачу Україні заморожених активів російських компаній та громадян.

"На економіку нашої країни це рішення не вплине. Вилучені яхти, вілли та інша власність заможних громадян і так не працювали на її розвиток", - наголосив Володін.

Також він нагадав, що заморожені російські золотовалютні резерви на суму близько $300 млрд. "Повернуть, нікуди не подінуться. Це кошти держави", - пише речник. Центробанк у відповідь на це заборонив іноземним інвесторам виводити кошти з російської фінансової системи. За деякими оцінками, йдеться про понад $500 млрд, зазначив Володін, насправді спікер збільшив цю суму в 10 разів, не більше $50 млрд.

3. У ЄС поки немає жодної інформації про те, що будь-які країни чи компанії виявили бажання платити за газ із Росії в рублях, повідомила у понеділок член Європейської комісії, відповідальна за проблеми енергетики, Кадрі Сімсон.

"Європейська комісія не має жодних даних про те, що будь-які країни або приватні підприємства хочуть чинити так", - сказала вона, відповідаючи на відповідне запитання журналіста напередодні зустрічі міністрів енергетики країн ЄС у Брюсселі.

Сімсон заявила також, що Москва намагається посіяти ворожнечу в ЄС, вимагаючи робити оплату за російський газ у рублях. "Вимога Росії платити рублями (за газ) - це спроба розділити ЄС. Ми повинні відповісти на це єдністю та солідарністю", - наголосила вона.

Раніше повідомлялося, що десять європейських імпортерів газу вже відкрили спецрахунки у визначеному банку для оплати у рублях. Усього список покупців газу з переліку "недружніх" країн налічує 21 державу.

4. Європейські нафтопереробні заводи (НПЗ) ВР більше не купують російську нафту, заявив голова компанії Бернард Луні на телеконференції. У компанії чотири НПЗ у Європі, зокрема, в Іспанії, Німеччині та Нідерландах. Луні підтвердив, що вони чисті від російських молекул.

Коментуючи прогнози щодо цін на енергоресурси, глава ВР зауважив, що на ринок вже не надходить близько 1 млн б/д нафти з Росії, і цей обсяг може подвоїтися у травні, коли вже введені санкції набудуть чинності. За його словами, комерційні запаси нафти і газу є досить низькими, вільні потужності (з виробництва нафти) відносно низькі і зараз на ринку безліч невизначеностей - що станеться з Іраном, Лівією, з політикою "нульового COVD-19" у Китаї, впливом інфляції на економічне зростання.

"Думаю, ми живемо у світі, де волатильність править порядок, і ми очікуємо на продовження волатильності в цінах на енергоресурси, ми очікуємо, що в найближчому середньостроковому майбутньому ціни залишаться сильними", - сказав Луні, додавши, що ВР змінюватиме свої прогнози за цінами у середині року.

ЄС запровадив санкції, які забороняють будь-які транзакції з російськими нафтогазовими держкомпаніями з 15 травня 2022 року. Винятком є постачання енергоресурсів до країн Євросоюзу, тобто забороняються контракти на купівлю для трейдерських цілей, при цьому купівля нафти та нафтопродуктів для постачання європейського ринку дозволена.

5. Європейський союз прагнутиме активізувати співпрацю з африканськими країнами для заміщення імпорту російського газу і зниження залежності від РФ майже на дві третини цього року, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на проект документу Євросоюзу, який є в її розпорядженні.

Країни Африки, зокрема Нігерія, Сенегал та Ангола, пропонують значною мірою невикористаний потенціал зрідженого природного газу, йдеться у повідомленні. За даними агентства, документ, який передбачає розширення зовнішньої енергетичної взаємодії, може бути прийнятий Єврокомісією наприкінці травня місяця в рамках пакету заходів щодо реалізації плану блоку щодо скорочення енергетичної залежності від Москви.

Згідно з проектом, план ЄС щодо збільшення імпорту ЗПГ на 50 млрд кубометрів і збільшення поставок трубопровідного газу з інших країн, крім Росії, на 10 млрд кубометрів "вимагає встановлення відносин з традиційними постачальниками на новій основі і розширення торгівлі з новими постачальниками", зазначає агентство.

Ключові кроки включають повну реалізацію угоди зі США щодо постачання додаткових 15 млрд кубометрів ЗПГ у 2022 році та близько 50 млрд кубометрів щорічно до 2030 року. Передбачається також підписання тристороннього меморандуму про взаєморозуміння з Єгиптом та Ізраїлем для збільшення постачання ЗПГ до Європи до літа цього року. Блок планує підтримати подвоєння пропускної спроможності Південного газового коридору, яким доставляється газ з Азербайджану, до 20 мільярдів кубометрів на рік.

6. Ринок акцій у РФ пробив чергове дно. Ринок акцій РФ у середу знизився на тлі геополітичної напруженості, що зберігається, і оголошення нового пакету антиросійських санкцій ЄС проти Росії, що зачіпають Сбербанк; індекс МосБіржі впав до 2370 пунктів на чолі з розписками TCS Group (-7,9%), а індекс РТС виріс на тлі різкого зміцнення рубля. За підсумками торгів індекс МосБіржі становив 2373,16 пункта (-2,9%), індекс РТС – 1114,13 пункта (+3%).

Сумарний обсяг торгів акціями з розрахунку індексу МосБіржі за день склав 25,95 млрд рублів (з них 8,44 млрд рублів припало на звичайні акції Сбербанку, 4,98 млрд рублів на папери "Газпрому" та 2,05 млрд рублів на акції "ЛУКОЙЛу" ").

7. Польща ускладнила виконання указу Путіна. Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов зазначив, що "Польща, після відмови від придбання російського газу за рублі, почала отримувати російський газ через фізичний реверс газопроводом "Ямал - Європа" від Німеччини, "Газпром" раніше повідомляв про це", нагадав він. Купріянов зазначив, що "2 травня Німеччина припинила фізичний реверс російського газу в Польщу по "Ямал-Європі". Проте негайно виник віртуальний реверс для Польщі з заявок споживачів Італії та Франції, що з'явилися, які забезпечуються польським коридором. Ми це бачимо і фіксуємо". "Польща, зокрема, використовує цей газ для закачування у свої підземні сховища. При цьому ПСГ Європи зараз заповнено в середньому на 34%, а ПСГ Польщі – на 80%", - окремо зазначив представник "Газпрому". Купріянов також зазначив, що "одночасно цього тижня в середньому на 43% збільшилися заявки європейських споживачів на постачання російського газу транзитом через Україну".

8. Російські сталевиробники скаржаться на ціноутворення постачальників кольорових металів, у тому числі Уральської гірничо-металургійної компанії (УГМК) та "Русал", що веде до "непередбачуваного зростання собівартості" сталевої продукції. Сталевари просять Мінпромторг РФ сприяти формуванню прозорих механізмів ціноутворення з реальною "відв'язкою" від зовнішніх індексів та валютних курсів на продукцію постачальників кольорових металів для підприємств чорної металургії.

Сталевари нагадують, що при постачанні своєї продукції на внутрішній ринок вже відмовилися від прив'язки цін до зовнішніх котирувань та валюти, що призвело до їх фіксування та зниження.

"При цьому багато постачальників сировини для виготовлення металопродукції, зокрема, постачальники кольорових металів (цинку, міді та алюмінію) відмовляються від перегляду формул цін на свою продукцію або роблять це формально, - йдеться у листі. - Відсутність аналогічної "відв'язки" від міжнародних індексів та курсу долара цін на матеріали, сировину та кольорові метали, що використовуються при виробництві продукції чорної металургії, веде до непередбачуваного зростання собівартості нашої продукції”.

Як приклади асоціація наводить ціноутворення УГМК: компанія відмовляється від переговорів про зміну формули ціни, посилаючись на розпорядження Федеральної антимонопольної служби РФ від 2016 року, що встановлює обов'язкову формулу та регіональну європейську премію (ця премія, за оцінками "Російської сталі" в 2022 році зросла ніж на 40%, а ціна у доларах США на готову продукцію підвищилася на 20%). Таким чином, металурги вважають, що фактично ціни залишаються прив'язаними до світових індексів і курсу долара і просять Мінпромторг спільно з ФАС "вжити заходів щодо коригування раніше виданих розпоряджень на адресу УГМК та інших компаній у зв'язку з ринковими умовами, що істотно змінилися". Сталевиробники також звертають на "Русал", який формально перестав використовувати для розрахунку ціни припис ФАС із прив'язкою формули до котирувань Лондонської біржі металів на алюміній.

9. Незалежні китайські нафтопереробні компанії таємно скуповують російську нафту з великим дисконтом до ринку, тоді як західні країни обговорюють запровадження ембарго на постачання нафти з Росії, пише газета Financial Times. Як повідомило виданню джерело в одній із нафтопереробних компаній, з початку російсько-українського конфлікту вона не повідомляла офіційно про угоди з російськими постачальниками, щоб не привертати до себе уваги та не підпасти під вторинні американські санкції. Він додав, що його компанія забрала частину квоти на купівлю російської нафти у державних нафтотрейдерів, які вважаються представниками Пекіна та здебільшого відмовляються підписувати нові контракти на придбання нафти в Росії.

Багато західних компаній добровільно припинили імпорт російської нафти, інші змушені відмовлятися від таких закупівель, оскільки не можуть отримати необхідне фінансування, а також застрахувати угоди. Очікувалося, що Китай скористається ситуацією, що склалася, однак істотного збільшення інтересу до російської нафти з боку держкомпаній КНР не відзначається, враховуючи локдауни в країні, а також логістичні та фінансові проблеми, пов'язані з антиросійськими санкціями, і ризики введення покарання за їх порушення.

Тим не менш, дані суднових брокерів і судноплавних компаній показують, що Китай все ж таки нарощує закупівлі. За цими даними принаймні шість супертанкерів - кожен місткістю до 2 млн. барелів нафти - були наповнені нафтою, вивантаженою в Європі з інших судів, для її відправлення в Азію, переважно в Китай, але також і в Індію. Зокрема, йдеться про грецькі танкери Nissos Rhenia та Julius Caesar, а також про танкери компаній Vitol, Trafigura та індонезійську Pertamina, зазначає FT.

10. У Сургуті шість підприємств групи ТОВ "Сібпромбуд" готуються у липні-серпні скоротити 1242 працівника, повідомив в. о. директора департаменту праці та зайнятості Югри Валерій Беспоясько на засідання оперштабу з підтримки економіки. Він назвав п'ять із них: "Домобудівний комбінат", "Сібпромбудмонтаж", "Сібпромбуд-1", "Сібпромбуд-18", Сібпромбуд-9".

ТОВ "Сібпромбуд" - велика будівельна компанія в ХМАО, створена у 1992 році в Сургуті. Основний вид діяльності – будівництво об'єктів житлового, промислового та комунального призначення.

11. Індія шукає можливості закуповувати російську нафту за ціною, нижчою за $70 за барель, веде переговори про це з Москвою, пише The Economic Times з посиланням на джерела. За їхніми даними, так влада Індії хоче компенсувати ризики, пов'язані з санкційними обмеженнями. "Потоки російської нафти в Індію не підпадають під санкції, але посилення міжнародних обмежень у таких галузях, як морське страхування, а також тиск на Нью-Делі з боку США ускладнюють торгівлю. Прем'єр-міністр Нарендра Моді досі чинив опір закликам Заходу обмежити відносини з Москвою через можливість отримати нафту зі значною знижкою", - йдеться у статті.

Співрозмовники видання зазначають, що якщо Росія погодиться на такі ціни, індійські державні нафтопереробні заводи можуть отримувати близько 15 млн. барелів на місяць - 10% від загального обсягу імпорту.

12. Німеччина підготовлена до ембарго на нафту із Росії, повідомив міністр економіки ФРН Роберт Хабек. "Пропозиція Єврокомісії не була несподіваною, ми брали активну участь у попередніх переговорах... Перехідний термін досить довгий для того, щоб ми могли вжити всіх заходів для забезпечення альтернативи російської нафти в Німеччині", - сказав Хабек журналістам у середу за підсумками консультації уряду ФРН у заміської резиденції у Мезеберзі.

"Ми, звісно, не можемо гарантувати відсутності проблем, насамперед на регіональному рівні", - уточнив Хабек. У свою чергу канцлер ФРН Олаф Шольц підкреслив, що уряд має всі важелі для підтримки регіональних точок, що сильно залежать від імпорту російської нафти. Раніше в середу глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що ЄК в рамках шостого пакету санкцій проти РФ, що готується, вважає за необхідне заборонити імпорт усієї російської нафти в ЄС.

За її словами, ембарго на російську нафту потрібно вводити "акуратним чином" з метою дати час ЄС знайти альтернативних постачальників нафти та мінімізувати вплив санкцій на нафтові ринки. Вона зазначила, що відмова від нафти та очищених нафтопродуктів із РФ має зайняти шість місяців і завершитися до кінця 2022 року.

13. Вартість літнього дизельного палива в період з 21 по 28 квітня на АЗС Росії зросла в середньому на 39 копійок, свідчать дані ЦДУ ПЕК. Тижнем раніше ЛДТ подешевшало на 2 копійки. Зростання ціни забезпечене, головним чином, подорожчанням у Далекосхідному федеральному окрузі – на 6,62 рубля за сім днів. Крім того, суттєве зростання вартості зафіксовано в Оренбурзькій області (+73 коп./літр), Башкортостані (+66 коп./літр), Самарській області та Ханти-Мансійському автономному окрузі (+48 коп./літр).

При цьому у низці регіонів вартість дизпалива знизилася. Роздрібні ціни на бензин десятий тиждень поспіль практично не змінюються в середньому по Росії. Зростання цін на бензин за звітний тиждень не зафіксовано в жодному регіоні.

14. "АвтоВАЗ" після закінчення запланованої корпоративної відпустки і травневих свят введе простій 11-13 травня у зв'язку з триваючим дефіцитом автокомпонентів.

У прес-службі "АвтоВАЗу" інформацію про майбутній простій не прокоментували. Повідомлялося, що завод призупинив виробництво з 30 квітня по 11 травня у зв'язку з плановою корпоративною відпусткою (з 4 по 6 травня - ІФ) та святковими днями. Також повідомлялося, що 25 квітня на "АвтоВАЗі" закінчилася позапланова корпоративна відпустка, яка була перенесена з наступного літа "у зв'язку з кризою, що триває, в постачаннях електронних компонентів і з метою недопущення значного скорочення заробітку співробітників". За час відпустки компанія планувала накопичити необхідний запас компонентів для забезпечення стабільнішої роботи підприємств у Тольятті та Іжевську, зокрема у травні.

15. Російські олігархи почали розпродувати бізнес у РФ. Бізнесмен Олег Тіньков заявив про відсутність активів у Росії та намір вивести з країни бренди Tinkoff і La Datcha. "Прощавай, Тінькофф банк. Прощавай, Росія. У мене не залишилося нічого в Росії. І це погано, для Росії. Я був один з небагатьох, хто зміг (...) побудувати чотири різні бізнеси з нуля", - написав Тіньков у Instagram (інформаційний ресурс компанії Meta Platforms Inc., яка визнана в РФ екстремістською організацією та заборонена).

Раніше бізнесмен виступав із різкою критикою на адресу дій Росії в Україні.

16. Норвезька Equinor відобразила чисті збитки від списання російських активів на рівні $1,08 млрд, йдеться в опублікованому звіті. Компанія оголосила про припинення нових інвестицій у Росію та початок виходу із спільних підприємств у країні 28 лютого. Тоді вона очікувала знецінення на суму $1,2 млрд. Зі списаної суми $251 млн належить до основних засобів та нематеріальних активів і $832 млн - до відповідних інвестицій, врахованих за методом пайової участі.

Equinor також повідомила, що припинила торгівлю російською нафтою. Це означає, що вона не вступатиме в будь-які нові угоди або брати участь у нових проектах з транспортування нафти та нафтопродуктів із Росії. Компанія вважає несуттєвим вплив на бухгалтерський облік зобов'язань, що випливають із таких контрактів, укладених до початку бойових дій в Україні.

Відхід з Росії означає для Equinor втрату 88 млн барелів нафтового еквівалента запасів (1,6%) та 21,6 тисяч б.н.е. на добу видобутку (1%).

Equinor працювала в Росії понад 30 років, у неї угода про співпрацю з "Роснефтью", у рамках якої компанії освоюють родовища на ділянках у Східному Сибіру. Також у рамках угоди про розподіл продукції (УРП) входить до консорціуму, який розробляє частину Харьягінського нафтового родовища в НАО. Частка норвезької компанії становить 30%. Крім Equinor, до консорціуму входять "Зарубіжнафта-видобуток Харьяга" з часткою 40%, Total - 20% і "Ненецька нафтова компанія" - 10%.

17. Чеська PPF Group, яка кілька років шукала покупця на агрохолдинг "РАВ Агро" у Воронезькій області, вийшла з цього бізнесу. Як повідомляє "Комерсант", господарства перейшли до краснодарського ТОВ "Земельний резерв", де 99% володіє гендиректор Євген Свістула, 1% контролює Россільгоспбанк.

На цей час земельний банк становив близько 66 тис. га оцінною вартістю понад 7 млрд рублів. Для PPF "РАВ Агро" був єдиною інвестицією у сільське господарство. Як зазначають джерела, група шукала покупців на актив останні кілька років. Агробізнес "міг не виправдати завищених очікувань", вважають співрозмовники видання.

18. Shell припиняє працювати з російською нафтою. Довгострокові контракти на постачання російської нафти англо-голландській Shell закінчаться до кінця 2022 року, за винятком двох контрактів з невеликим незалежним російським виробником, повідомила компанія. Компанія вже заявила, що припинила спотові закупівлі російської нафти і не продовжуватиме довгострокові контракти на покупку російської нафти, за винятком випадків, коли це робиться за спеціальною вказівкою уряду.

Компанія зазначає, що відмова від російських нафтопродуктів, таких як дизельне паливо, мазут і нафта (важлива сировина для нафтохімічного сектора), із глобальних ланцюжків постачання буде особливо складною. "Ми припинили спотові закупівлі партій нафтопродуктів, що експортуються безпосередньо з Росії, і всі наші довгострокові контракти на закупівлю нафтопродуктів, що експортуються з Росії, закінчуються до кінця 2022 року", - зазначає Shell.

Компанія шукає варіанти для більш швидкого скорочення цих термінів, і працює з урядами, постачальниками та клієнтами, щоб виключити такі продукти з ланцюжків постачання таким чином, щоб забезпечити безперервність постачання. "Ми працюємо над тим, щоб забезпечити альтернативи скрізь, де це можливо, але їхня кількість обмежена", - вказує Shell.

19. Американська Coca-Cola Co., найбільший у світі виробник безалкогольних напоїв, може піти з російського ринку, припустив голова компанії Джеймс Квінсі. Як заявив Квінсі на заході CEO Council Summit, організованому The Wall Street Journal, Coca-Cola може прийти до того, що її бізнес у РФ "цілком зникне", якщо конфлікт в Україні затягнеться (його слова наводить видання).

У березні компанія оголосила про зупинення постачання інгредієнтів для своїх напоїв для російського ринку. Coca-Cola розкритикувалася за те, що не зупинила продажі в РФ. При цьому Квінсі сумнівається, що дії таких компаній, як Coca-Cola, можуть чинити тиск на владу. Раніше Coca-Cola прогнозувала, що призупинення бізнесу в Росії забере від виручки та операційного прибутку за 2022 рік 1-2%.

20. Американська інжинірингова корпорація Emerson вирішила вийти з російського бізнесу у зв'язку із ситуацією в Україні, йдеться у повідомленні Emerson. "У рамках цього виходу ми вивчаємо стратегічні варіанти продажу "Метрана", нашої дочірньої виробничої компанії в Росії. Ми прагнемо впорядкованої передачі цих активів і підтримуватимемо наших співробітників", - йдеться в повідомленні. У повідомленні також зазначається, що компанія припинила нові інвестиції в Росію на виконання санкцій.

Як повідомлялося, у 2004 році Emerson Electric Co. придбала 44% акцій АТ "Промислова група "Метран", провідного російського виробника засобів автоматизації технологічних процесів, у 2009 році стала його єдиним власником. У 2015 році Emerson відкрила в Челябінську офісно-виробничий комплекс вартістю $40 млн і заявила про намір побудувати другу У 2016 році на заводі в Челябінську була введена в експлуатацію виробнича лінія, що дозволила локалізувати в Росії випуск вимірювальних контролерів ControlWave Micro.У 2018 році запущено виробництво коріолісових витратомірів

Emerson займається автоматизацією виробництва, технологічних процесів та систем розподілу у хімічній, нафтогазовій, нафтопереробній, енергетичній, водоочисній, харчовій та інших галузях.

21. Американська Corteva Agriscience (бренд Pioneer), один із великих постачальників засобів захисту рослин та насіння, йде з Росії через події в Україні. "Corteva ухвалила рішення піти з Росії і, вже призупинивши нові продажі, ініціює план зупинення виробництва та підприємницької діяльності. Нашими пріоритетами залишаються безпека наших співробітників та глобальна продовольча безпека", - йдеться у повідомленні компанії, розміщеному на її глобальному сайті.

Як повідомляється на російському сайті Corteva, її дистриб'юторами в РФ є понад 160 компаній. Corteva має два офіси в РФ - у Москві та Ростові-на-Дону. У 2019 році разом зі своїм глобальним партнером Remington Seeds компанія побудувала у Ставропольському краї насіннєвий завод для підробітку, сортування, калібрування, обробки та пакування насіння.

22. Компанія Bunge, один із світових зернотрейдерів, побоюється впливу антиросійських санкцій, викликаних спецоперацією в Україні, на свою роботу в Росії.

Як повідомлялося, окрім експорту зернових, одним з основних напрямків роботи компанії в РФ є виробництво бутильованої олії. У портфелі ТОВ "Бунге СНД" (представляє інтереси Bunge в РФ) торгові марки "Олейна", Ideal, "Масляна" та ін. Маслоекстракційний завод був відкритий у Воронезькій області в 2008 році, інвестиції в нього перевищили $130 млн. переробку 540 тисяч тонн сировини та виробництво понад 200 млн пляшок соняшникової олії на рік.

Bunge створила свій підрозділ у Росії у 2004 році.

23. Фінський залізничний оператор VR Group до кінця 2022 р. має намір повністю припинити вантажний залізничний трафік із РФ. За повідомленням компанії, вона підготувала план припинення перевезень між Фінляндією та Росією після відповідного рішення ради директорів 6 квітня. Відповідно до плану розпочато розірвання контрактів із клієнтами, перевезення будуть повністю припинені не пізніше кінця року.

У компанії зазначають, що зараз західні санкції не поширюються на залізничні перевезення між ЄС та Росією, тому розірвання контрактів VR з клієнтами на вантажні перевезення має здійснюватися в порядку, передбаченому контрактами та за погодженням з клієнтами. Залежно від клієнта перевезення можуть бути припинені негайно, якщо клієнт погоджується на це. Угода з ВАТ "Російські залізниці" (РЖД) припинить свою дію одночасно із припиненням перевезень.

Водночас VR також продасть свої афілійовані та дочірні компанії в Росії, пов'язані з вантажними перевезеннями.

24. Плавучий термінал ЗПГ, будівництво якого розпочалося в Олександруполесі на півночі Греції, не тільки служитиме для постачання енергоресурсів, а й дасть змогу внести істотні зміни до енергетики Європи, заявив у вівторок прем'єр Болгарії Кирил Пєтков.

Тим часом голова Євроради Шарль Мішель, який відправився в регіон з візитом, провів в Олександруполесі зустрічі з прем'єром Греції Кіріакосом. Міцотакісом, лідерами Болгарії, Північної Македонії та Сербії. Очікується, що термінал ЗПГ потужністю 5,5 млрд. куб. в Олександруполісі розпочне роботу у 2023 році. Оператор проекту Gastrade SA повідомляв у січні, що газ може розподілятися на ринки Греції, Болгарії, Румунії, Сербії та Північної Македонії, Молдови та України.

У країні вже працює один термінал ЗПГ – Revithoussa LNG компанії DESFA, за 45 км від Афін. У 2021 році він ухвалив 2,4 млрд куб. м газу. Як пояснив раніше значення проекту, прес-секретар голови Євроради Баренд Лейтс, "плавучий термінал ЗПГ в Олександруполісі допоможе досягти мети ЄС щодо поетапної відмови від російського газу якнайшвидше, як було вирішено Європейською радою в березні".

25. Фінська Fennovoima розірвала контракт із держкорпорацією "Росатом" на будівництво АЕС "Ханхіківі-1" через значні затримки та неможливість виконати контракт, повідомила фінська компанія. В останні роки спостерігалися значні затримки у реалізації проекту, а російська військова операція в Україні лише посилила ризики для нього, йдеться у повідомленні.

Співпраця з RAOS (структура "Росатома") припиняється негайно, так само як і роботи з дизайну, ліцензування та на майданчику майбутньої АЕС, зазначає Fennovoima. Наприкінці березня міністр економіки Фінляндії Міка Лінтіля повідомляв, що видача ліцензії на будівництво АЕС " Ханхіківі " за участю ДК "Росатом" зараз неможлива. 24 лютого фінський замовник будівництва АЕС " Ханхіківі " Fennovoima ("Росатому" належить 34% компанії) заявив про ризики для реалізації проекту на тлі ситуації в Україні.

Наприкінці минулого року RAOS Project (структура ДК "Росатом") завершила розробку попереднього звіту з обґрунтування безпеки (ПООБ) для АЕС "Ханхіківі-1" та представила його на розгляд фінському замовнику - Fennovoima. Передбачалося, що цього року основну увагу фахівців з інжинірингу буде зосереджено на підготовці робочої документації.

Більше з GreenPost
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання21 хвилину тому
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитаннягодина тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання2 години тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання3 години тому
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання4 години тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання4 години тому
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання5 годин тому