Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Право, яке забрали: що чекає Америку після заборони абортів

Право, яке забрали: що чекає Америку після заборони абортів

8 хв на прочитання26 Червня 2022, 19:17 5523
Поділитись:

25 червня 2022 року США прокинулись у зовсім іншій реальності – Верховний Суд країни скасував рішення від 1973 року, яким у всій країні дозволялися аборти. Тепер у половини штатів їх фактично заборонять, подекуди навіть після інцесту або випадку зґвалтування.

Історичне рішення: судді Трампа скасували аборти

Троє суддів Верховного Суду, яких призначив Дональд Трамп – Бретт Кавано, Емі Коні Барретт та Ніл Горсач – проголосували за скасування рішення Roe vs Wade. Загальний результат – 6:3.

Це змінить Америку та її політику назавжди. Або принаймні до рішення наступного складу Верховного Суду через кілька десятиліть. Втім, вже зараз мільйони американок не можуть здійснити своє природнє право на переривання вагітності. Кліники скасовують записи та закривають двері.

Декілька штатів активували сплячі закони (які не діяли через рішення Верховного Суду): Кентуккі, Луїзіана, Південна Дакота, Північна Дакота, Міссурі, Арканзас, Айдахо, Теннессі, Техас, Юта та Вайомінг. Один з них взагалі датується XIX століттям і наразі незрозуміло, як його використовувати в сучасному світі. Вісконсин може похвалитися забороною на основі закону…1849 року! Тобто ще до Громадянської Війни. Непогано.

Інші штати встали на захист прав: Вашингтон, Орегон та Каліфорнія створили коаліцію, яка буде допомагати усім бажаючим зробити аборт. Як і Массачусетс.

В цілому, рішення вдарить по білим жінкам з низьким прибутком, а також жінкам та дівчатам із іншим кольором шкіри. У них просто може не бути грошей, щоб поїхати зі штату та зробити аборт у іншому місті або й країні (Мексика та Канада вже заявили, що відкривають кордони для цього).

Але як конкретно це вплине на репродуктивні права та власне переривання вагітності?

Аборти в США: падіння кількості та чорний ринок

Кожна п’ята вагітність в США закінчується абортом, кожна четверта американка скористається ним за своє життя. Це багато. “З цього дня, молоді жінки будуть зростати маючи менше прав ніж їхні мами та бабусі”, – написано трьома ліберальними суддями.

За останніми дослідженнями після скасування Roe vs Wade рівень абортів в США може впасти на 13%. Така мала цифра тому, що і до рішення суду у “червоних” штатах аборти вже були сильно обмежені. І населення звикло, що треба виступати проти них.

Більшість абортів у США – легальних та ні – зараз здійснюються за допомогою пігулок. У другому випадку це називається “невидимим абортом” – їх дуже складно відслідкувати. Їхня частка може значно зрости у штатах, де аборт буде незаконним. На такій потребі вирос цілий чорний ринок.

Пігулка набагато безпечніша ніж хірургічне втручання, але працює лише на ранніх термінах вагітності (до 10-12 тижня). Після заборони, надсилання ліків поштою можуть заборонити (як і продаж в аптеках, але це вже екстремальний варіант; втім, цілком собі реальний).

Але незрозуміло, наскільки диктаторський бан буде втілений: чи будуть, дійсно, відкривати приватну пошту? Як відрізнити домашній аборт від викидня (за який подекуди можна реально сісти)?

Скільки дійсно цих процедур роблять приватно, точно не знає ніхто: від кількох тисяч до десятків тисяч на рік.

Для переривання небажаної вагітності за допомогою пігулок треба спочатку випити міфепристон, який блокує гормон прогестерон. Цей препарат взагалі-то жорстко контролюється з боку Food and Drug Administration і відповідає за власне продовження вагітного стану. Тобто без рецепту лікаря його не дістати (але знову ж таки, нелегальна продажа онлайн вирішує питання).

Другий, мізопростол, викликає скорочення матки та виведення її вмісту організму. ВІн продається вільно за межами Америки. Наприклад, у Мексиці, Європі чи Індії. Цей спосіб нелегальний, але слабо контрольований.

В Техасі після перших заборон абортів 1100 жінок на місяць почали замовляти ліки за кордоном. До того ж є такі організації як Aid Access докторки з Нідерландів Ребекки Гомпертс, яка допомагає жінкам навіть там, де це заблоковано.  

Після прийому можуть відчуватися біль та кровотеча, сильніші ніж при менструації. Процес займає багато часу: 6-8 годин, тому операційний шлях складніший і більш дорожчий, але швидший.

Економічний чинник: більше дітей більше бідності?

Рішення Верховного Суду зробить Сполучені Штати ще більш розділеною країною. Більш бідні американки будуть змушені виношувати та народжувати, а потім покладатися на й так перевантажені та недофінансовані системи соціального захисту.

З іншого боку, американки з грошима зможуть без проблем переїхати у інший штат чи за кордон. Середня тривалість поїздки може скласти до 282 миль в один кінець. В такій ситуації опиняться до 17 млн американок! Коли ( не якщо) бани дійдуть до Канзасу, Флориди та Вірджинії – до 24 млн американок! З усіма банами, клініки у районі 100 миль можуть залишитися лише в Сен-Луїсі.

Додамо сюди вартість бензину, яка зростає, винаймання житла, їжу, консультацію лікаря, саму процедуру. І отримаємо доволі велику суму, яку далеко не всі можуть собі дозволити.

Чим далі тепер буде знаходитися клініка,то менше жінок туди доїде. Не варто забувати і про слабке впровадження FACE Act (Freedom of Access to the Clinics Entrances Act), який має захищати подібні локації від нападів та незаконних вторгнень. По факту ж, абортні клініки атакують, підпалюють, персонал фізично та морально аб’юзять. Як і дівчат/жінок, які туди приходять.

Більш того, кліники у сусідніх штатах можуть закритися, бо там аборти заборонять. Це значить ще довші подорожіу пошуках місця. Їм буде потрібен деякий час, щоб відкритися у іншому місці, на кордоні між областями.

У деяких з них зводять набагато більші центри прийому таких “біженок”. Особливо гостро проблема стоїть у демократичних штатах – їхні потужності можуть бути переповнені та не справлятися. Вже зараз вони розширюються – більше місця, довші години роботи, більше людей. І все одно цього може не вистачити.

Не Америка батьків, але схожа  

І хоча зараз вже не варварські часи вішальниць, “темних алей” та некваліфікованих надавачів послуг, Америка після рішення Верховного Суду буде дуже нагадувати Америку до 1973 року. У деяких формах, небезпечні методи можуть повернутися, якщо жінка не знайде безпечної альтернативи.

І це ми не беремо екстремальні випадки, коли аборт необхідний терміново через хворобу, ускладнення вагітності або загрозу життю матері та плоду. Або інцесту/ґвалту неповнолітніх (так, такі страшні випадки з подальшою вагітністю теж існують…).

На превеликий жаль, смертність до/під час/після пологів може зрости (а зараз вона й так страшна – 700 жінок на рік!). Основні причини: кардіоваскулярні проблеми, кровотечі, інфекції.

Якщо коротко, то економічні перспективі не дуже райдужні: збільшення родин та жінок за межею бідності; більше жінок без нормальної освіти та престижної роботи/кар’єри; діти з бідних родин скоріш за все залишаться бідними, особливо стосується темношкірого та латиноамериканського населення і корінних народів; майнова, політична та інша сегрегація сприятимуть підйому градусу протистояння в країні.

Але головна ціль антиабортного руху буде все ж досягнута: зменшення кількості абортів тим чи іншим способом. Молодь точно вже не вважатиме США демократією. Аборти стануть центром чи не кожної політичної кампанії.

Республіканці – після можливих перемог до 2024 року – спробують провести через контрольований ними Конгрес національний абортний бан. Не треба сумніватись, що вони зупиняться зараз.

Це лише початок: апетити Верховного Суду значні

Один з суддів – Кларенс Томас – написав наприкінці всього рішення, що й інші права, здобуті судовим прецедентом, було б непогано скасувати. Мова йде про трі головні рішення:

  1. Грізвольд – право на контрацепцію
  2. Лоуренс – право на інтимні відносини з людиною такої ж самої статі
  3. Обергефелл – право на одностатеві шлюби

Втім, на цьому там явно спинятися не планують. Під загрозою позаматкове запліднення, така звична процедура як УЗД, “пігулки зранку після” (morning after pill). Фактично, часткової заборони та обмежень може зазнати вся гінекологічна-акушерська галузь медицини у Сполучених Штатах.

Американки житимуть у двох різних країнах. Вони вже так живуть.