Вверх
Дать отзыв

Як харчуватися під час пандемії: поради дієтолога щодо «протикоронавірусної» дієти

Адже приємніше витрачати гроші на правильне харчування, ніж на ліки.

2 мин на прочтение18 Сентября 2021, 07:50
Поделиться:

Лікар-дієтолог, гастроентеролог, терапевт, к. м. н. Світлана Федяєва розповіла про особливості «протикоронавірусної» дієти. Лікар розповідає, що для профілактики COVID-19 найкраще вживати в їжу:

  • - овочі та фрукти, багаті на вітамін С — чорна смородина, обліпиха, ківі, солодкий перець, зелень, оранжево-червоні овочі;
  • - вітамін Д, який регулює роботу імунної системи та наш настрій, і омега-3 — печінка тріски, скумбрії, горбуша, оселедець;
  • - вітамін А — печінку в усіх різновидах, бетакаротин з оранжево-червоних овочів та фруктів;
  • - вітаміни групи В та фолієву кислоту, для кращої детоксикації — всі види капусти (зокрема броколі) та зелень;
  • - пре- та пробіотики для кращої роботи кишківника, де 80 % імунних клітин — квашена капуста, цибуля, часник, цикорій, кефір;
  • - полісахариди та бетаглюкани грибів — сприяють неспецифічному імунітету та абсорбують токсини;
  • - селен — бразильські горіхи, печінка;
  • - цинк — печінка, насіння гарбуза;
  • - фітонциди з противірусною дією — часник, імбир, куркума, цибуля;
  • - кокосову олію — лауринова кислота в її складі має противірусну дію;
  • - достатньо корисних жирів у раціоні — для утворення сурфактанту в легенях — сало з часничком;
  • - лимонний сік, яблучний оцет — для кращого перетравлювання їжі;
  • - менше солодощів — віруси люблять цукор.

Також Світлана Федяєва пропонує додати нутріцевтики. Щоб нормалізувати рівень вітаміну Д («він потужний підсилювач імунітету»), вживати залежно від рівню в крові профілактично до 4 000 МО для дорослих. Цинк у біодоступній формі (наприклад, піколінат цинку) знижує швидкість ділення вірусів, покращує роботу імунних клітин та зменшує депресію. Також дієтолог радить вітамін С — «китайські медики внесли його в протоколи лікування, тільки не аскорбінову кислоту, а ліпосомальний С або естер С». Лікар нагадує, що варто нормалізувати рівень заліза — «щоб було чим кисень доставити». Світлана Федяєва також рекомендує жувати забрус і додати в раціон кверцетин, ресвератрол, куркуму, олію орегано, екстракт листя оливи, селен у вигляді селенометіоніну, оральні пробіотики (наприклад, бактобліс)

Окрім того, дієтолог радить пити достатньо води — краще теплої для швидшого засвоєння. А ось кількість кави зменшити, натомість додати чаї:

  • - трав’яні — з ромашки, шипшини, м’яти, меліси;
  • - з імбирем;
  • - із куркумою;
  • - обліпиховий;
  • - зелений, білий, пуер.

Також ми розповідали, що волоські горіхи знижують рівень «поганого» холестерину — дієтологи.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Похожие ИМТ, но разная тяжесть апноэ
Жирный язык: эксперт рассказывает, почему это опасно и как решить проблему
2 мин на прочтение39 минут назад
Симптомы инсульта Боль Сердечные болезни
Эта боль может являться признаком будущего инсульта: врачи рассказали о симптомах
2 мин на прочтениечас назад
Фото: «Здоровые люди»
Топ-10 продуктов, которые должны быть в весеннем рационе
5 мин на прочтение6 часов назад
Фото: Телеграмм-канал «Садовник»
Туя западная Даника – одно из самых популярных хвойных растений в ландшафтном дизайне (ФОТО)
1 мин на прочтение7 часов назад
Можно ли мульчировать растения опилками: вот что советуют опытные садоводы (ФОТО)
1 мин на прочтениеВчера
Весна набирает обороты, впереди Пасха: топ пять хороших мест для весеннего пикника в Киеве
4 мин на прочтениеВчера
Самая стихийная беда за 80 лет: в Казахстане масштабные паводки — вот как выглядит один из самых пострадавших городов
2 мин на прочтениеВчера
В Нобельском нацпарке в Ровенской области создадут мониторинговую систему для сохранения природы
1 мин на прочтениеВчера