- Головна
- Новини
- Здоров'я
- #Коронавірус 2019-nCoV
- Як харчуватися під час пандемії: поради дієтолога щодо «протикоронавірусної» дієти
Як харчуватися під час пандемії: поради дієтолога щодо «протикоронавірусної» дієти
Адже приємніше витрачати гроші на правильне харчування, ніж на ліки.
Лікар-дієтолог, гастроентеролог, терапевт, к. м. н. Світлана Федяєва розповіла про особливості «протикоронавірусної» дієти. Лікар розповідає, що для профілактики COVID-19 найкраще вживати в їжу:
- - овочі та фрукти, багаті на вітамін С — чорна смородина, обліпиха, ківі, солодкий перець, зелень, оранжево-червоні овочі;
- - вітамін Д, який регулює роботу імунної системи та наш настрій, і омега-3 — печінка тріски, скумбрії, горбуша, оселедець;
- - вітамін А — печінку в усіх різновидах, бетакаротин з оранжево-червоних овочів та фруктів;
- - вітаміни групи В та фолієву кислоту, для кращої детоксикації — всі види капусти (зокрема броколі) та зелень;
- - пре- та пробіотики для кращої роботи кишківника, де 80 % імунних клітин — квашена капуста, цибуля, часник, цикорій, кефір;
- - полісахариди та бетаглюкани грибів — сприяють неспецифічному імунітету та абсорбують токсини;
- - селен — бразильські горіхи, печінка;
- - цинк — печінка, насіння гарбуза;
- - фітонциди з противірусною дією — часник, імбир, куркума, цибуля;
- - кокосову олію — лауринова кислота в її складі має противірусну дію;
- - достатньо корисних жирів у раціоні — для утворення сурфактанту в легенях — сало з часничком;
- - лимонний сік, яблучний оцет — для кращого перетравлювання їжі;
- - менше солодощів — віруси люблять цукор.
Також Світлана Федяєва пропонує додати нутріцевтики. Щоб нормалізувати рівень вітаміну Д («він потужний підсилювач імунітету»), вживати залежно від рівню в крові профілактично до 4 000 МО для дорослих. Цинк у біодоступній формі (наприклад, піколінат цинку) знижує швидкість ділення вірусів, покращує роботу імунних клітин та зменшує депресію. Також дієтолог радить вітамін С — «китайські медики внесли його в протоколи лікування, тільки не аскорбінову кислоту, а ліпосомальний С або естер С». Лікар нагадує, що варто нормалізувати рівень заліза — «щоб було чим кисень доставити». Світлана Федяєва також рекомендує жувати забрус і додати в раціон кверцетин, ресвератрол, куркуму, олію орегано, екстракт листя оливи, селен у вигляді селенометіоніну, оральні пробіотики (наприклад, бактобліс)
Окрім того, дієтолог радить пити достатньо води — краще теплої для швидшого засвоєння. А ось кількість кави зменшити, натомість додати чаї:
- - трав’яні — з ромашки, шипшини, м’яти, меліси;
- - з імбирем;
- - із куркумою;
- - обліпиховий;
- - зелений, білий, пуер.
Також ми розповідали, що волоські горіхи знижують рівень «поганого» холестерину — дієтологи.