Догори
Дати відгук

Як харчуватися під час пандемії: поради дієтолога щодо «протикоронавірусної» дієти

Адже приємніше витрачати гроші на правильне харчування, ніж на ліки.

2 хв на прочитання18 Вересня 2021, 07:50
Поділитись:

Лікар-дієтолог, гастроентеролог, терапевт, к. м. н. Світлана Федяєва розповіла про особливості «протикоронавірусної» дієти. Лікар розповідає, що для профілактики COVID-19 найкраще вживати в їжу:

  • - овочі та фрукти, багаті на вітамін С — чорна смородина, обліпиха, ківі, солодкий перець, зелень, оранжево-червоні овочі;
  • - вітамін Д, який регулює роботу імунної системи та наш настрій, і омега-3 — печінка тріски, скумбрії, горбуша, оселедець;
  • - вітамін А — печінку в усіх різновидах, бетакаротин з оранжево-червоних овочів та фруктів;
  • - вітаміни групи В та фолієву кислоту, для кращої детоксикації — всі види капусти (зокрема броколі) та зелень;
  • - пре- та пробіотики для кращої роботи кишківника, де 80 % імунних клітин — квашена капуста, цибуля, часник, цикорій, кефір;
  • - полісахариди та бетаглюкани грибів — сприяють неспецифічному імунітету та абсорбують токсини;
  • - селен — бразильські горіхи, печінка;
  • - цинк — печінка, насіння гарбуза;
  • - фітонциди з противірусною дією — часник, імбир, куркума, цибуля;
  • - кокосову олію — лауринова кислота в її складі має противірусну дію;
  • - достатньо корисних жирів у раціоні — для утворення сурфактанту в легенях — сало з часничком;
  • - лимонний сік, яблучний оцет — для кращого перетравлювання їжі;
  • - менше солодощів — віруси люблять цукор.

Також Світлана Федяєва пропонує додати нутріцевтики. Щоб нормалізувати рівень вітаміну Д («він потужний підсилювач імунітету»), вживати залежно від рівню в крові профілактично до 4 000 МО для дорослих. Цинк у біодоступній формі (наприклад, піколінат цинку) знижує швидкість ділення вірусів, покращує роботу імунних клітин та зменшує депресію. Також дієтолог радить вітамін С — «китайські медики внесли його в протоколи лікування, тільки не аскорбінову кислоту, а ліпосомальний С або естер С». Лікар нагадує, що варто нормалізувати рівень заліза — «щоб було чим кисень доставити». Світлана Федяєва також рекомендує жувати забрус і додати в раціон кверцетин, ресвератрол, куркуму, олію орегано, екстракт листя оливи, селен у вигляді селенометіоніну, оральні пробіотики (наприклад, бактобліс)

Окрім того, дієтолог радить пити достатньо води — краще теплої для швидшого засвоєння. А ось кількість кави зменшити, натомість додати чаї:

  • - трав’яні — з ромашки, шипшини, м’яти, меліси;
  • - з імбирем;
  • - із куркумою;
  • - обліпиховий;
  • - зелений, білий, пуер.

Також ми розповідали, що волоські горіхи знижують рівень «поганого» холестерину — дієтологи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Гороскоп на 15 листопада 2025 року
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на суботу, 15 листопада 2025 року
13 хв на прочитання2 години тому
Хаджибейський лиман: падіння рівня води, зростання мінералізації та депресія популяції креветки.
Дослідження Хаджибейського лиману: зменшення рівня води та загроза для креветки
1 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне: freesvydovets.org
КЕКЦ звинувачує керівництво Міндовкілля у незаконних лімітах на рубку дерев у заповідниках
2 хв на прочитання5 годин тому
Бурі ведмеді. Фото: Anthony Renovato _ Unsplash
"Тварини не знають кордонів": виживання диких тварин під загрозою через стрімку втрату міграційних шляхів
7 хв на прочитання7 годин тому
У Хмельницькому відбулося чергове масштабне зариблення міського водосховища
1 хв на прочитанняВчора
На Полтавщині ліквідували підпільний цех із виробництва сигарет на 47 мільйонів гривень
2 хв на прочитанняВчора
Україна та OACPS поглиблюють партнерство для зміцнення глобальної продовольчої безпеки
2 хв на прочитанняВчора
Черга вагонів із зерном до портів Одеси за тиждень зросла на 51%
2 хв на прочитанняВчора