Вверх
Дать отзыв

Вчені виявили, що сніданок до 8:30 помітно знижує ризики діабету

Дослідники з Північно-Західного університету проаналізували дані 10 575 дорослих людей.

2 мин на прочтение28 Марта 2021, 07:35
Вчені виявили, що сніданок до 8:30 помітно знижує ризики діабету. Вчені виявили, що сніданок до 8:30 помітно знижує ризики діабету.
Поделиться:

До цього висновку вчені прийшли після аналізу звичок більш ніж 10 тисяч осіб, деякі з яких дотримувалися інтервального голодування. Виявилося, що на ризики метаболічних порушень впливає час прийому першої їжі, а не годинник голодування протягом доби.

Захворюваність на діабет другого типу вже давно порівняли з пандемією, тому вчені намагаються знайти прості та ефективні заходи для профілактики хвороби. В цей час на діабет хворіють понад 400 млн дорослих і дітей і головною причиною залишається малорухливий спосіб життя і незбалансоване харчування.

З попередніх досліджень вчені знали, що обмеження прийому їжі по часу протягом доби (інтервальне голодування) покращує метаболічні показники. Тепер вони хотіли з’ясувати, як режим дня і прийом їжі в ранні години позначається на метаболічному здоров’ї.

Дослідники з Північно-Західного університету проаналізували дані 10 575 дорослих людей і розділили їх на три групи в залежності від режиму прийому їжі: в період менш як 10 годин на добу, 10-13 годин на добу і понад 13 годин на добу. Потім учасників розподілили в шість підгруп в залежності від часу сніданку – до або після 8-30 ранку.

Головний критерій користі раннього сніданку оцінювали, виходячи з показників рівня цукру в крові натще й оцінки інсулінорезистентності. Відомо, що резистентність до інсуліну і високий рівень цукру в крові впливають на метаболізм людини та перетравлення їжі. Порушення цих процесів поступово призводить до таких захворювань як діабет.

Виявилося, що інсулінорезистентність була вище при більш короткій перерві між останнім вечерею і новим сніданком, але нижче у всіх групах, де люди снідали до 8-30 ранку. У них також був нижчий рівень цукру в крові.

«Це означає, що час (прийому їжі) важливіший показник для запуску метаболічних змін, ніж тривалість голодування», – заявила автор роботи Маррей Алі.

До слова, медики знайшли новий спосіб, як швидко знизити холестерин і схуднути.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Студентка морской биологии Алексия Калосака показывает дайверам, как пересаживать корни морской травы. Фото: Мария Фек для DIE ZEIT
Против бессилия: как морской биолог хочет спасти Средиземное море, которое луга морской травы защищали от изменения климата
12 мин на прочтение30 минут назад
Молодежные инициативы по сохранению водных ресурсов Украины
Молодежь Украины на страже водных ресурсов: опыт и инициативы
1 мин на прочтениечас назад
Изображение создано ИИ
Старый сервиз в новом амплуа: кормушка для птиц (ФОТО)
1 мин на прочтение2 часа назад
Состояние качества воздуха в городе Киеве. Фото: Киев
О состоянии качества воздуха в городе Киеве
1 мин на прочтение2 часа назад
Похожи на настоящие, но имеют кучу преимуществ: растительные стейки печатают на 3D-принтерах
1 мин на прочтение3 часа назад
Украина и Литва создают систему блокировки торговли краденым зерном
1 мин на прочтение4 часа назад
«К делу невозможно "подшить" разбитые мечты»: эксперт о том, почему женщины до сих пор становятся жертвами насилия и как это изменить
7 мин на прочтение5 часов назад
ЕС оценит соответствие украинских норм в сфере пищевой безопасности
1 мин на прочтение5 часов назад