Вверх
Дать отзыв

Вчені виявили, що сніданок до 8:30 помітно знижує ризики діабету

Дослідники з Північно-Західного університету проаналізували дані 10 575 дорослих людей.

2 мин на прочтение28 Марта 2021, 07:35
Вчені виявили, що сніданок до 8:30 помітно знижує ризики діабету. Вчені виявили, що сніданок до 8:30 помітно знижує ризики діабету.
Поделиться:

До цього висновку вчені прийшли після аналізу звичок більш ніж 10 тисяч осіб, деякі з яких дотримувалися інтервального голодування. Виявилося, що на ризики метаболічних порушень впливає час прийому першої їжі, а не годинник голодування протягом доби.

Захворюваність на діабет другого типу вже давно порівняли з пандемією, тому вчені намагаються знайти прості та ефективні заходи для профілактики хвороби. В цей час на діабет хворіють понад 400 млн дорослих і дітей і головною причиною залишається малорухливий спосіб життя і незбалансоване харчування.

З попередніх досліджень вчені знали, що обмеження прийому їжі по часу протягом доби (інтервальне голодування) покращує метаболічні показники. Тепер вони хотіли з’ясувати, як режим дня і прийом їжі в ранні години позначається на метаболічному здоров’ї.

Дослідники з Північно-Західного університету проаналізували дані 10 575 дорослих людей і розділили їх на три групи в залежності від режиму прийому їжі: в період менш як 10 годин на добу, 10-13 годин на добу і понад 13 годин на добу. Потім учасників розподілили в шість підгруп в залежності від часу сніданку – до або після 8-30 ранку.

Головний критерій користі раннього сніданку оцінювали, виходячи з показників рівня цукру в крові натще й оцінки інсулінорезистентності. Відомо, що резистентність до інсуліну і високий рівень цукру в крові впливають на метаболізм людини та перетравлення їжі. Порушення цих процесів поступово призводить до таких захворювань як діабет.

Виявилося, що інсулінорезистентність була вище при більш короткій перерві між останнім вечерею і новим сніданком, але нижче у всіх групах, де люди снідали до 8-30 ранку. У них також був нижчий рівень цукру в крові.

«Це означає, що час (прийому їжі) важливіший показник для запуску метаболічних змін, ніж тривалість голодування», – заявила автор роботи Маррей Алі.

До слова, медики знайшли новий спосіб, як швидко знизити холестерин і схуднути.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Фото иллюстративное / Pixabay
В Раде зарегистрировали законопроект о налогообложении вновь созданных фермерских хозяйств
1 мин на прочтение34 минуты назад
Фото иллюстративное
Отопительный сезон 2025: Украина вступает в самую сложную зиму на фоне атак на энергетику
2 мин на прочтениечас назад
Фото из открытых источников
Глава "Укрэнерго" призывает украинцев не нагревать жилье до +22°C
1 мин на прочтение2 часа назад
Фото иллюстративное
С начала войны в Украине появилось 70 новых винодельческих предприятий
2 мин на прочтение3 часа назад
Пункт «Хребенное – Рава-Русская» подключен к европейской системе EES
1 мин на прочтение4 часа назад
Китай и Турция сокращают импорт российской нефти из-за санкций США
2 мин на прочтение5 часов назад
ЕС предоставит Украине экстренную энергетическую поддержку
1 мин на прочтение5 часов назад
Путь сквозь время и войну: как железная дорога держит Украину на ходу
3 мин на прочтение6 часов назад