Вверх
Дать отзыв

Вчені розповіли, чому спати вдень хоча б 10 хвилин необхідно для організму

Автори протестували 2214 чоловік старше 60 років, які проживають у декількох великих містах Китаю, включаючи Пекін, Шанхай і Сіань. Усі учасники в цілому були здорові та не страждали на когнітивні розлади.

2 мин на прочтение26 Января 2021, 13:36
Поделиться:

Китайські вчені з'ясували, що люди, які сплять після обіду, показують кращі результати в тестах на орієнтування, швидкість мови та робочу пам'ять. Тому вчені роблять висновок, що регулярний денний сон сприятливо впливає на мозок. Результати дослідження опубліковані в журналі General Psychiatry.

З віком люди частіше починають спати після обіду. Дослідники із Шанхайського центру психічного здоров'я та Шанхайського університету Цзяотун вирішили з'ясувати, чому денний сон у літніх людей - це захисна реакція організму, що допомагає запобігти зниженню когнітивних функцій, або один із симптомів деменції — нейродегенеративного захворювання, яким страждає кожен десятий у віці понад 65 років.

Автори протестували 2214 осіб старше 60 років, які проживають у декількох великих містах Китаю, включаючи Пекін, Шанхай і Сіань. Усі учасники в цілому були здорові та не страждали на когнітивні розлади.

1534 із них регулярно спали після обіду, а 680 — ні. Середня тривалість нічного сну в обох групах становила близько 6,5 годин, а денний сон, у тих, хто його практикував, — від п'яти хвилин до двох годин. Також вчені відзначали, як часто протягом тижня спали люди — один-два рази або щодня.

Показники когнітивних здібностей за результатами тесту MMSE виявилися значно вище у тих, хто регулярно спав удень.

Вчені відзначають, що їхнє дослідження належить до категорії наглядових, тобто доводить, що два фактори —  денний сон і здоров'я мозку — пов'язані. Тим не менш, є декілька можливих пояснень результатів спостережень.

На думку авторів, сон регулює імунну відповідь організму, адже є еволюційною реакцією на запалення. Відомо, що люди з більш високим рівнем запалення частіше сплять, а також те, що запальні хімічні речовини відіграють важливу роль у порушеннях сну. З віком рівень запалення в організмі в цілому, і в мозку зокрема, підвищується. А денний сон допомагає запобігти цьому, що сприятливо впливає на роботу мозку.

Нагадаємо, що молекулярні біологи відкрили взаємозв'язок між старінням мозку та роботою макрофагів — одного з ключових типів імунних клітин в організмі людей та інших ссавців. Завдяки цьому вчені придумали, як поліпшити пам'ять і розумові здібності. Для цього треба змінити характер життєдіяльності макрофагів

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Фото: «Еда легко»
Сочная курочка с хрустящим картофелем в духовке – простой и доступный рецепт праздничного блюда.
1 мин на прочтение2 часа назад
Изображение сгенерированное ИИ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) - роза-праздник (ВИДЕО)
1 мин на прочтение2 часа назад
 Финансовый гороскоп на четверг, 25 апреля
Будьте внимательны к мелочам: финансовый гороскоп на четверг, 25 апреля
1 мин на прочтениеВчера
Более 8 километров браконьерских сетей изъяли из заказника на Кременчугском водохранилище
Более 8 километров браконьерских сетей изъяли из заказника на Кременчугском водохранилище
1 мин на прочтениеВчера
Облачно с прояснениями: прогноз погоды в Украине на 25 апреля
1 мин на прочтениеВчера
Минприроды инициирует упрощение порядка получения разрешения на осуществление операций по обработке отходов в рамках экспериментального проекта
2 мин на прочтениеВчера
На Закарпатье - снеголавинные предупреждения!
1 мин на прочтениеВчера
Позаботьтесь об онлайн-безопасности: советы от киберполиции
1 мин на прочтениеВчера