Вверх
Дать отзыв

В оптимістів виробляється більше антитіл: як підготуватися до вакцинації

Якщо у вас гарний настрій у день щеплення, то у вас буде на 8-14 % антитіл більше.

2 мин на прочтение31 Августа 2021, 08:45
Поделиться:

Голова правління Експертної Ради суспільних досліджень та проектів у сфері національного здоров'я та соціального захисту Інна Березюк у своєму життєписі в Фейсбук розповіла, як слід готуватися до щеплення.

Вона пояснила, що робити щеплення можна тим, хто буде абсолютно впевнений, що на момент отримання кожної дози він здоровий. Для цього потрібно не міряти температуру і сатурацію, а напередодні зробити загальний аналіз крові, щоб у цьому переконатися — якщо немає лікаря, то хоча б за лабораторними нормами, запропонованими в бланку.

«Не повинно бути ніяких сумнівних симптомів у день вакцинації, навіть мігренозного головного болю», — говорить лікар.

Інна Березюк радить за можливості зробити будь-який тест на антиген коронавірусу в цей день.

«Зрозуміло, що ПЛР потягнуть не всі. Але це — залізний доказ для всіх випадків, що в цей день ви більш-менш імовірно підете на вакцинацію здоровим», — наголошує експерт.

Інна Березюк говорить, що загальний аналіз крові та тест на антиген коронавірусу — це методичний ідеал, оскільки людина може не знати, що перебуває в інкубаційному періоді гострої інфекції (будь-якої, зокрема коронавірусної).

«Здоровим на момент вакцинації за своїми власними відчуттями цього буде достатньо», — запевняє експерт.

Окрім цього, білоруський лікар Андрій Біловешкін, к. м. н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров'я, радить тим, хто готується до вакцинації, бути більш оптимістичними і добре висипатися.

«Адже більш ефективно діють щеплення, які ви робите вранці, після гарного сну. Більше антитіл у відповідь на вакцинацію виробляється у оптимістів, ніж у песимістів. Якщо у вас гарний настрій в день щеплення, то у вас буде на 8-14% антитіл більше. Допоможуть і помірні фізичні вправи, вони збільшують ефективність щеплення, а ось важкі виснажливі вправи — зменшують», — розповідає лікар.

Також ми розповідали, що вакцинацію проти ковіду слід завершити до кінця вересня — експерт.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.