Вверх
Дать отзыв

У Європі зростає захворюваність на стригучий лишай

Вагітні жінки особливо схильні до ризику інфікування, оскільки вони передають збудник ще не народженим дітям.

2 мин на прочтение20 Мая 2024, 08:24
Парвовірус стригучого лишаю B19 (B19V). Фото: Science Photo Library/imago images Парвовірус стригучого лишаю B19 (B19V). Фото: Science Photo Library/imago images
Поделиться:

Кількість зареєстрованих випадків стригучого лишаю в Європі значно зросла з початку року. Орган охорони здоров'я ЄС ECDC нещодавно повідомив про збільшення кількості випадків зараження парвовірусом B19 в Данії, Ірландії, Нідерландах, Норвегії та Франції. Про це розповідає Die Zeit.

Оскільки хвороба не підлягає повідомленню, важко визначити точну кількість випадків. Проте дослідники в Штутгарті (Німеччина) бачать тенденцію: за перші три місяці року консультативна лабораторія з парвовірусу нарахувала понад 120 випадків у січні, близько 150 у лютому і понад 240 у березні.

За словами Мартіна Ендерса з Парвовірусної консультативної лабораторії в Штутгарті, надзвичайно високий рівень активності можна пояснити, серед іншого, тим, що кількість випадків захворювання була дуже низькою під час пандемії через локдауни та гігієнічні заходи, а також тим, що зараз вірус має у своєму розпорядженні значно більшу кількість сприйнятливих хазяїв.

Карл Олівер Каган, завідувач відділення пренатальної медицини Університетської жіночої лікарні в Тюбінгені, каже, що наразі є багато вагітних жінок, які інфіковані парвовірусом B19 і приходять до клініки для лікування чи обстеження. Однак неможливо сказати, скільки людей насправді інфіковано, оскільки не в усіх інфікованих розвиваються симптоми. Вагітні жінки, які хочуть дізнатися, чи хворіли вони на стригучий лишай у минулому і чи мають імунітет, можуть пройти тест, наприклад, якщо вони були в контакті з інфікованою людиною. Цей тест шукає антитіла проти паровірусу B19 і, за необхідності, вірусний генетичний матеріал у крові.

Зараження стригучим лишаєм відбувається через краплі, що містять збудник, які поширюються при кашлі, чханні чи через забруднені руки. Однак віруси також можуть передаватися повітряно-крапельним шляхом. Ризик зараження існує лише для людей, які ще не хворіли на стригучий лишай. Інкубаційний період становить до 21 дня.

Вагітні жінки особливо схильні до ризику інфікування, оскільки вони передають збудник ще не народженим дітям. Віруси потрапляють у кров дитини через плаценту й інфікують кровотворні клітини. Це може призвести до анемії у майбутньої дитини. У найгіршому випадку існує ризик викидня чи передчасних пологів, особливо в перші місяці вагітності.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.