Вверх
Дать отзыв

Спека знижує мозкову активність на 13 % — дослідження

Будівлі, спроектовані для збереження тепла, в умовах мінливого клімату можуть спричинити маленький тепловий удар.

2 мин на прочтение12 Июля 2021, 12:46
Спека Спека
Поделиться:

Екстремальна спека може мати серйозні наслідки для здоров’я населення та є основною причиною смерті від усіх метеорологічних явищ у США. Хоча наслідки сильної спеки для здоров’я добре задокументовані, на сьогодні більшість досліджень зосереджені на вразливих групах населення, і зазвичай ці дослідження використовують записи зовнішньої температури.

Оскільки дорослі в США проводять 90 % часу у приміщенні, науковці з Гарварда поставили собі мету з’ясувати вплив температури у приміщенні на самопочуття.

Для цього дослідники відстежили 44 студентів підліткового та юного віку, які проживали в кімнатах гуртожитків. 24 студенти проживали в сусідніх шестиповерхових будинках, які були побудовані на початку 1990-х років і мали кондиціонер. Решта 20 студентів жили в малоповерхівках 1930–50-х років, де не було кондиціонерів. Дослідники обладнали кімнату кожного студента приладом, який вимірював температуру, рівень вуглекислого газу, вологість і рівень шуму, а також відстежував їхню фізичну активність і режим сну за допомогою портативних пристроїв.

Дослідження тривало 12 днів поспіль. Перші п’ять днів була сезонна температура, потім п’ятиденна хвиля спеки, а потім дводенна «перезарядка». Щодня студенти проходили два когнітивні тести на своїх смартфонах одразу після пробудження.

Результати показали, що під час теплової хвилі студенти у будинках без кондиціонерів гірше виконували тести, ніж студенти в гуртожитках із кондиціонером. Під час теплової хвилі студенти у будинках без кондиціонерів витрачали на 13,4 % більше часу на тести кольорових слів і мали на 13,3 % нижчі показники математичного тесту порівняно з учнями з кондиціонованих кімнат.

Цікаво, що найбільш суттєва різниця в когнітивних функціях між цими двома групами спостерігалася у період перезарядки, коли температура надворі почала падати, але температура в гуртожитках без кондиціонера залишалася підвищеною.

«Температура у приміщенні часто продовжує підвищуватися навіть після того, як зовнішня температура спадає, створюючи хибне враження, що небезпека минула, коли приміщення залишається перегрітим.

У регіонах світу з переважно холодним кліматом будівлі були спроектовані для збереження тепла. Ці будівлі важко пропускають тепло у спекотні літні дні та в умовах мінливого клімату породжують перегрітість приміщення», — сказав Джозеф Аллен, доцент кафедри оцінки впливу та співдиректор Центру клімату, здоров’я та глобального середовища при Гарвардській школі, один зі старших авторів дослідження.

Також ми наводили вісім порад для тих, хто погано переносить спеку.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Фото: «Еда легко»
Сочная курочка с хрустящим картофелем в духовке – простой и доступный рецепт праздничного блюда.
1 мин на прочтение2 часа назад
Изображение сгенерированное ИИ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) - роза-праздник (ВИДЕО)
1 мин на прочтение3 часа назад
 Финансовый гороскоп на четверг, 25 апреля
Будьте внимательны к мелочам: финансовый гороскоп на четверг, 25 апреля
1 мин на прочтениеВчера
Более 8 километров браконьерских сетей изъяли из заказника на Кременчугском водохранилище
Более 8 километров браконьерских сетей изъяли из заказника на Кременчугском водохранилище
1 мин на прочтениеВчера
Облачно с прояснениями: прогноз погоды в Украине на 25 апреля
1 мин на прочтениеВчера
Минприроды инициирует упрощение порядка получения разрешения на осуществление операций по обработке отходов в рамках экспериментального проекта
2 мин на прочтениеВчера
На Закарпатье - снеголавинные предупреждения!
1 мин на прочтениеВчера
Позаботьтесь об онлайн-безопасности: советы от киберполиции
1 мин на прочтениеВчера