Вверх
Дать отзыв

Шкідливі викиди від ТЕЦ: коли припиняться

У Міненерго пропонують відтермінувати строки скорочення шкідливих викидів в атмосферу теплоелектростанціями, попри те, що таке рішення суперечить екологічним зобов'язанням, які прийняла Україна перед міжнародними партнерами.

2 мин на прочтение22 Декабря 2020, 13:43
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поделиться:

Для українських ТЕЦ, які продовжують шкідливими викидами забруднювати повітря, можуть відтермінувати строки скорочення викидів в атмосферу. Про це 22 грудня під час комітетських слухань екологічного Комітету ВРУ заявив керівник експертної групи європейської та євроатлантичної інтеграції Міненергетики України Олександр Тарасенко.

«Наразі проводяться експертні консультації щодо можливості перенесення Національного плану скорочення викидів для великих спалювальних установок. Але рішення ще не приймалося. З реалізацією є деякі складнощі», — сказав Тарасенко.

За словами керівника експертної групи, зараз немає фінансового механізму реалізації цього національного плану. Друга проблема полягає в тому, що одночасно вивести велику кількість блоків на реконструкцію неможливо.

За прогнозами Тарасенка, якщо не буде жодних заходів з екологізацією ТЕЦ і все завершиться виведенням їх з експлуатації, то в Україні в 2025 році почнуться проблеми з балансуванням і віялові відключення світла.

Тарасенку зауважила голова підкомітету з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря Леся Василенко.

«Є певні зобов'язання України перед Європейським енергетичним співтовариством з цього питання. Тому відступ від них — це великі дипломатичні проблеми й проблеми з  підтримкою від міжнародних партнерів», — нагадала Василенко. 

Своєю чергою представника Міненерго підтримала заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Ірина Ставчук. За її словами, профільне міністерство зараз працює над запровадженням інтегрованого дозволу на викиди, що дасть змогу зменшити шкідливий вплив ТЕЦ на довкілля.

Проте, як стало відомо раніше, Міндовкілля наприкінці 2020 року запропонувало внести зміни до деяких Технологічних нормативів допустимих викидів забруднюючих речовин та продовжити на три роки дії поточних технологічних нормативів допустимих викидів забруднюючих речовин для коксових печей. 

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Леса для будущего: SoftServe и WWF-Украина восстановили гектар леса во Львовской области. Фото: SoftServe / Halyna Kuchmanych
Леса для будущего: SoftServe и WWF-Украина восстановили гектар леса во Львовской области
4 мин на прочтениечас назад
Кто будет кормить пассажиров в поездах Интерсити+
Укрзализныця определилась, кто будет кормить пассажиров в поездах Интерсити+
1 мин на прочтениечас назад
Как приготовить удобрение Комнатные цветы Садоводство
Как приготовить удобрение для комнатных цветов из популярного фрукта
1 мин на прочтение2 часа назад
Огурцы Полезные овощи Питание
Что происходит с вашим телом, когда вы едите огурцы ежедневно
1 мин на прочтение3 часа назад
Украина присоединилась к Коалиции высоких амбиций по прекращению загрязнения пластиком
2 мин на прочтение3 часа назад
Цветная капуста с хрустящей корочкой: вкусный рецепт
1 мин на прочтение4 часа назад
В детстве ненавидел гусей, а сейчас развивает на них крупный бизнес: на Полтавщине есть уникальное хозяйство
1 мин на прочтение5 часов назад
Ведущий спинальный хирург из США будет лечить детей со сложными патологиями позвоночника
1 мин на прочтение5 часов назад