Щоб шашлик вийшов не лише смачний, а й корисний: лайфхаки від лікаря

3 мин на прочтение13 Мая 2023, 12:47

Оптимальну порцію м'яса можна визначити за розміром долоні.

Шашлик не є дієтичною стравою, тому що це смажена та жирна їжа. Однак якщо їсти шашлик у розумних кількостях і вибирати хороше м'ясо, то не буде шкоди. Як цього досягти — розповіла лікар Олександра Литкіна.

При купівлі м'яса пам'ятайте, що у свіжого шматка рівномірний відтінок, тому огляньте його з різних боків. У несвіжого м'яса жир виглядає матовим, а на дотик він липкий. Дуже погано, якщо жир із сіро-жовтим відтінком. Хороша яловичина та баранина має бути кольору малини і не темнішою. Свиняча шийка має бути блідо-рожевою. М'яса повинне мати приємний парний аромат. Якщо запах хоч чимось вас бентежить, не купуйте. Якщо м'ясо сухе та пружне, то можете брати. Не купуйте шматок, що ковзає в руках. Це означає, що в м'ясі багато рідини — воно прострочене. Є ще такий тест: натисніть пальцем на шматок — з'явиться невелика ямка. Щойно приберете палець, м'ясо набуде колишньої форми. Значить, вам трапився добрий шматок.

Кілька позитивних аргументів на користь шашлику:

Звичайно, варто пам'ятати і про шкоду цієї страви:

Додайте до шашлику продукти, багаті на клітковину, — овочі та крупи. Наприклад, моркву, капусту, огірки, помідори, салати та зелень. Оптимальну порцію м'яса можна визначити за розміром долоні. Шматок м'яса для шашлику має бути таким, щоб він вмістився на долоні і був завтовшки 1 см. Дітям до 7–8 років шашлик краще не давати. У них може бути ще незріла травна система, що не звикла до надмірної напруги, наприклад до перетравлення цільного шматка м'яса, що містить велику кількість сполучної тканини, тобто м'ясних прожилок.

Ми вже писали про вихідні з шашликами: лікар розповідає про те, що слід враховувати при виборі м’яса.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Поделиться: