Вверх
Дать отзыв

Ще один штам коронавірусу: що про нього відомо

Чи зможе C.1.2 потіснити «дельту».

3 мин на прочтение13 Сентября 2021, 14:00
Коронавірус Коронавірус
Поделиться:

Посилаючись на англомовний вебресурс для лікарів та інших професіоналів охорони здоров'я Medscape, освітня онлайн-платформа «Аксемедін» розповідає про новий штам коронавірусу із множинними мутаціями, виявлений південноафриканськими науковцями. Наразі з’ясовується, чи є цей штам більш контагіозним і чи здатна вакцинація або попередньо перенесена інфекція COVID-19 забезпечити імунітет проти нього, ідеться у повідомленні.

Згідно з дослідженнями, які ще рецензуються, новий варіант, відомий як C.1.2, був уперше виявлений у травні і тепер поширився на більшість провінцій Південно-Африканської Республіки та на сім інших країн Африки, Європи, Азії та Океанії.

Новий штам містить багато мутацій, пов’язаних з іншими штамами коронавірусу з підвищеною трансмісивністю та зниженою чутливістю до нейтралізуючих антитіл. Однак ці мутації зустрічаються в іншому складі, й науковці ще не мають остаточної думки, як вони впливають на поведінку вірусу. Наразі тривають лабораторні випробування, які мають визначити, чи нейтралізується цей варіант вірусу антитілами.

Дослідники відзначили, що новий штам є найбільш віддаленим від вірусу з Уханя. C.1.2 має від 44 до 59 мутацій, які відрізняють його від оригінального вірусу. Швидкість, із якою накопичувалися ці зміни, дорівнювала рівню 41,8 мутації на рік, що майже вдвічі перевищує початкову оцінку швидкості еволюції вірусу — 24 мутації на рік.

Південно-Африканська Республіка була першою країною, в якій виявили штам Beta, один із чотирьох варіантів, позначених ВООЗ як «такий, що викликає занепокоєння». Вважається, що штам Beta поширюється легше, ніж оригінальний. Також є дані, що вакцини працюють менш ефективно проти штаму Beta, що змушує деякі країни обмежувати подорожі до ПАР та з неї.

Річард Лесселлс (Richard Lessells), фахівець з інфекційних хвороб та один з авторів дослідження штаму C.1.2, заявив, що його поява свідчить про те, що «ця пандемія ще далека від завершення, і що цей вірус все ще шукає шляхи можливого удосконалення зараження людей». Він сказав, що людей на цьому етапі не слід надмірно насторожувати, і що штами з більшою кількістю мутацій обов’язково з’являтимуться далі в ході пандемії.

Дані геномного секвенування з ПАР показують, що штам С.1.2 ще не витіснив домінуючого штаму Delta у липні. Так, у липні на штам C.1.2 припадало 3 % зразків проти 1 % у червні, тоді як на штам Delta припадало 67 % у червні та 89 % у липні.

Delta — найшвидший і найбільш пристосований штам, із яким зіткнувся світ. Він радикально змінює будь-які припущення щодо COVID-19, навіть коли країни послаблюють обмеження та знову поновлюють економіку.

Лесселлс сказав, що штам C.1.2, виходячи з його патерну мутацій, може мати більше можливостей для ухилення від розпізнавання імунною системою, ніж Delta, а також що отримані результати було повідомлено ВООЗ.

Також ми розповідали, що штам «мю» може вражати і перехворілих, і вакцинованих — ВООЗ.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
 Финансовый гороскоп на четверг, 25 апреля
Будьте внимательны к мелочам: финансовый гороскоп на четверг, 25 апреля
1 мин на прочтение12 минут назад
Более 8 километров браконьерских сетей изъяли из заказника на Кременчугском водохранилище
Более 8 километров браконьерских сетей изъяли из заказника на Кременчугском водохранилище
1 мин на прочтениечас назад
Прогноз погоды в Украине на 25 апреля
Облачно с прояснениями: прогноз погоды в Украине на 25 апреля
1 мин на прочтение2 часа назад
Минприроды инициирует упрощение порядка получения разрешения на операции по обработке отходов
Минприроды инициирует упрощение порядка получения разрешения на осуществление операций по обработке отходов в рамках экспериментального проекта
2 мин на прочтение3 часа назад
На Закарпатье - снеголавинные предупреждения!
1 мин на прочтение4 часа назад
Позаботьтесь об онлайн-безопасности: советы от киберполиции
1 мин на прочтение5 часов назад
Стали известны победители всеукраинского экологического конкурса рисунков
1 мин на прочтение6 часов назад
Синоптики объяснили, когда очистится атмосфера над Украиной от желтой пыли
1 мин на прочтение7 часов назад