Вверх
Дать отзыв

Може стати навіть гірше: лікар розповідає, що можна пити у спеку

А деякі напої можуть частково втамувати голод.

1 мин на прочтение08 Июля 2024, 11:34
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поделиться:

Спекотна погода підвищує ризики зневоднення. Людині варто збільшити споживання води. Але не всі напої для цього однаково підходять, говорить лікар Олександра Литкіна.

Для підтримки сил у спеку бажані напої, збагачені вітамінами та мінеральними речовинами: вони дозволять своєчасно заповнити втрати у спеку та підтримати водно-електролітний баланс. У спеку організм втрачає не тільки вологу, а й мінеральні речовини. Мінеральна вода частково допомагає нам їх заповнити та захищає від несприятливих наслідків підвищеної втрати електролітів (магнію, калію та ін.). Можна, наприклад, використовувати шипучі таблетки з набором вітамінів і мінералів, але без цукру і в обмежених кількостях.

Добрі напої для втамування спраги: вода з лимоном, з м'ятою, з базиліком. Натуральні кисломолочні напої без додавання цукру, йогурт і кефір також допоможуть вгамувати спрагу та частково голод.

У спеку в жодному разі не вживайте алкоголь. Такі напої створюють додаткове навантаження на організм: посилюють ризик зневоднення, підвищують ризик тромбоутворення на тлі втрати рідини та згущення крові, порушують регуляцію артеріального тиску, підвищують ризик теплового удару. Окрім цього, алкоголь притуплює пильність і чутливість — можна пропустити прояви симптомів погіршення самопочуття, і ці наслідки можуть посилитись.

Солодкі напої, зокрема газовані, не допоможуть позбутися спраги й навіть посилять її через велику кількість цукру. Не варто пити й енергетики. Такі напої також можуть бути небезпечними у спеку, оскільки підвищують навантаження на серцево-судинну систему.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.