Вверх
Дать отзыв

Монодієта: як їсти гречку з користю для організму

Якщо не впадати у крайнощі, то можна і схуднути, й оздоровитися

2 мин на прочтение01 Августа 2021, 08:00
Монодієта: як їсти гречку з користю для організму Монодієта: як їсти гречку з користю для організму
Поделиться:

Останнім часом гречку називають «новим суперфудом», і не лише тому, що цей псевдозлак належить до небагатьох рослин, що не піддаються генетичній модифікації. Прихильники здорового харчування заново відкрили для себе цю цінну круп’яну і медоносну культуру, яка вже близько 5 тисяч років як потрапила до людського раціону. Першими почали культивувати гречку в Північній Індії, Гімалаях, Непалі і на Алтаї. Українська назва цієї рослини вказує на те, що на наші терени вона потрапила з Греції із ченцями-місіонерами (цікаво, що в самій Греції «візантійськими зернами» харчувалися лише жебраки).

Гречка прижилася на українських чорноземах і ще з VII ст. стала найпопулярнішою зерновою культурою в районах слов’янського розселення, а страви з неї стали національними. 

Наразі ж світовим лідером із вирощування гречки є Китай.

До слова, в самій Піднебесній гречку теж вважають непрестижною їжею, але з появою моди на турботу про своє здоров’я китайські лікарі почали рекомендувати своїм пацієнтам гречку… пити. Її заварюють, як чай, намагаючись випивати щонайменше дві склянки настою на день.

Гречка є чудовим джерелом заліза, допомагає виводити токсини з організму, позитивно впливає на рівень цукру в крові та поліпшує якість сну. Гречка містить у 2-3 рази більше вітамінів та мінеральних речовин, ніж інші крупи, а також 18 незамінних амінокисот. Після обсмажування гречана крупа стає набагато смачнішою. Але її не варто змішувати з цукром, тому що більшість її корисних властивостей при цьому втрачається.

Однак у своєму коментарі GreenPost лікар-нутриціолог Анна Мельник застерігає тих, хто хотів би схуднути за допомогою гречаної дієти.

«Гречка надзвичайно корисна, але все одно вона має обмежений склад. Тому коли ми харчуємося тільки гречкою, то ще й урізуємо раціон це викликає моторошний клітинний голод, у нас починається істерика, і ми вночі отямлюємося біля холодильника з тремтячими руками — це організм кричать: «Дай нутрієнти!» — говорить нутриціолог.

Також ми писали про молочні продукти і цукор: науковці розповіли, як поліпшити результати тренувань.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Фото: Максим Никитин
Фаршированный картофель в мультиварке – легкий рецепт
3 мин на прочтение33 минуты назад
ФОТО: лаборатория инфекционных исследований / cdu.edu.ua
Без паники: метапневмовирус циркулирует в Украине каждую зиму, — ЦОЗ
2 мин на прочтениечас назад
Фото из соцсетей
Оригинальные клумбы на даче: идеи, которые превратят ваш сад в арт-объект (ФОТО)
3 мин на прочтение6 часов назад
Волонтеры ухаживают за птицей с загрязненными перьями. Нефть разлилась в Керченском проливе после аварии двух российских танкеров.
Разлив мазута в Черном море: что известно и какие возможны последствия этой катастрофы
7 мин на прочтение7 часов назад
Пророк из 1925 года: как эксцентричный изобретатель предсказал технологии 2025 года
2 мин на прочтениеВчера
Контрабандист пытался подкупить пограничника ради перевозки экзотических животных
1 мин на прочтениеВчера
Утверждены требования к выводам о выдаче интегрированного экологического разрешения в Украине
1 мин на прочтениеВчера
Мировой рынок сырья в 2025: от кофейного кризиса до угольного парадокса
2 мин на прочтениеВчера