Догори
Дати відгук

Молочні продукти чи цукор: науковці розповіли, як поліпшити результати тренувань

Споживання молочних продуктів потенційно забезпечує додаткові переваги у спортивних показниках.

2 хв на прочитання07 Липня 2021, 15:00
Молочні продукти чи цукор: науковці розповіли, як поліпшити результати тренувань Молочні продукти чи цукор: науковці розповіли, як поліпшити результати тренувань
Поділитись:

Лактоза — цукор, наявний у молоці та молочних продуктах — може стати цінним джерелом енергії для спортсменів і людей, які просто хочуть підтримувати фізичну форму. Асоціація дієтологів України розповіла про дослідження, яке це доводить.

Лактоза — це дисахаридний цукор, який розщеплюється в кишківнику під впливом ферменту лактази, з утворенням глюкози та галактози, які потім всмоктуються. Зрештою, ці прості цукри розщеплюються із вивільненням енергії або використовуються для накопичення запасів глікогену в м’язах і печінці, які за потреби буде використано як джерело енергії.

У недавньому дослідженні автори порівнювали лактозу та сахарозу («столовий цукор»), який також є дисахаридом, що складається з глюкози та фруктози. Під час їзди на велосипеді з помірною інтенсивністю протягом 2,5 годин учасники споживали зі швидкістю 0,8 г на хвилину лактозу, сахарозу або воду. Швидкість розщеплення лактози та сахарози під час фізичних вправ виявилася подібною.

Це дослідження припустило, що під час фізичних вправ як джерело енергії лактоза може бути такою ж корисною, як сахароза. Крім того, лактоза демонструє й інші переваги, оскільки її споживання асоціюється з більшим розщепленням жиру та меншим розщепленням накопиченого глікогену.

«Молочна їжа — молоко або йогурт — може надавати додаткові переваги порівняно з ізольованою лактозою, оскільки молочна матриця (як це бачимо в йогуртах), як відомо, покращує шлунково-кишковий комфорт і забезпечує надходження поживних речовини, таких як білок та електроліти», — стверджують дослідники.

Навіть люди з несприйняттям лактози зазвичай можуть споживати 12–15 г лактози (що еквівалентно склянці молока) без виникнення симптомів. Для отримання рекомендованого рівня кальцію люди з несприйняттям лактози можуть споживати інші види молочних продуктів, такі як сири, оскільки вони мають низький уміст лактози, та йогурти, що містять живі бактерії. Справді, йогурт часто переноситься краще ніж молоко, оскільки він містить живі бактерії, які можуть розщеплювати лактозу.

Лактоза, що потрапляє у товстий кишківник, може бути джерелом їжі для корисних бактерій, що живуть там, і мають сприятливий вплив на здоров’я. Автори стверджують, що ці потенційні пребіотичні ефекти лактози ще не вивчені до кінця.

Також ми вже розповідали, скільки та якого молока можна випити без шкоди для здоров’я.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото ілюстративне
Новий кулінарний шедевр: рецепт сала «По-соледарськи»
1 хв на прочитання2 години тому
Кредитування українських аграріїв сягнуло майже 85 млрд гривень/
Кредитування українських аграріїв сягнуло майже 85 млрд гривень
1 хв на прочитання7 годин тому
Експорт агропродукції з України до Туреччини: $1,48 млрд за 7 місяців
Україна значно наростила експорт агропродукції до Туреччини: $1,48 млрд за пів року
1 хв на прочитання10 годин тому
Україна відновлює зрошення: успішний приклад на Київщині
На Київщині відновили зрошення на площі понад 1 тис. га завдяки інвестиціям США
1 хв на прочитанняВчора
Проєкт бюджету-2026: пріоритет на оборону, соціальний захист та підтримку ветеранів
2 хв на прочитання15 Вересня 2025
Революція в агросекторі: китайські дослідники знайшли довгострокове рішення проти килової хвороби
2 хв на прочитання15 Вересня 2025
Одеський припортовий завод виставлено на приватизацію
1 хв на прочитання15 Вересня 2025
Українські аграрії в заручниках митниці: чому зупинився продаж ріпаку
1 хв на прочитання14 Вересня 2025