Вверх
Дать отзыв

Господиня з Волині збирає врожаї помідорів-гігантів та вирощує 93 сорти овочу (фото)

3 мин на прочтение05 Октября 2020, 14:58
Поделиться:

У колекції заступниці директора Ківерцівського медколеджу Світлани Буйволенко з Волині 500 сортів томатів. Повідомляє volyn.com.ua.

У минулі роки в господині були екземпляри томатів до 1 кілограма. Цей рік видався несприятливим, то найбільший заважив лише 652 грами. Середня вага помідорів — 380–570 грамів.

Фото volyn.com.ua

Захоплення вирощуванням томатів, перцю, баклажанів та іншої городини прийшло до неї саме собою — жінка завжди любила експериментувати. 

"Професійно колекціонувати сорти стала з подачі віртуальної подруги з вирощування цих культур, — розповідає господиня. — Приєдналася до спільнот любителів плекати томати, перці — і пішло-поїхало. Зараз моя колекція налічує понад 500 сортів. Тільки цього року вирощувала 93 сорти помідорів і 17 — перцю".

Жінка залюбки ділиться своїми господарськими секретами:

"Вирощую все тільки у коробах із землею на невеличкій ділянці, що маю під балконом, бо живу у багатоквартирному будинку, та ще — на присадибній ділянці у доньки, — розповідає жінка. — Помідори — культура теплолюбна, тому їм дуже комфортно у коробах, які підняті над землею на 30–40 см. Коли сусіди тільки висаджують розсаду у ґрунт, мої помідори вже мають зав’язь і рясно квітують".

Розсаду на ранні помідори господиня висіває наприкінці лютого, потім у стадії двох справжніх листків пікірує у півлітрові пластикові склянки у куплений ґрунт для розсади, який обов’язково добряче прогріває у духовці, щоб позбавити патогенної флори. Розсада виростає потужною. Перед тим, як висадити у відкритий ґрунт, загартовує її, виносячи на теплі грядки, які вкриває на ніч агроволокном, а вдень підставляє сонечку. Залежно від погоди пані Світлана висаджує вже дозрілу розсаду наприкінці квітня, або, як цьогоріч, на початку травня. Землю вкриває агроволокном, а зверху ще й плівкою на ніч. Садить таку розсаду методом перевалки, тому вона відразу йде активно в ріст, не хворіє і швидко починає квітувати.

"Посередині грядки на півтора штика лопати роблю траншею, яку щільно заповнюю свіжоскошеною травою, а по боках її висаджую розсаду. Поливаю лише в траншею, тому під томатами земля завжди суха, що є профілактикою фітофтори, це по-перше. А по-друге, пріюча трава виділяє дуже багато тепла, зігріваючи таким чином ранньою весною коріння розсади, продукти розкладу живлять її. Тому помідори на таких грядках я не підживлюю нічим — трави достатньо для цього. Обов’язково мульчую всі грядки сіном, скошеною травою, соломою, що маю. Це захищає ґрунт від пересихання, від перегрівання коренів рослин у спеку. Не потрібно полоти, бо мульча не дає рости бур’янам. Грядки ніколи не копаю, а лише розрихлюю ґрунт навесні плоскорізом Фокіна. Під осінь обов’язково засіваю сидерати, найчастіше гірчицю, яка добре дезінфікує ґрунт. На зиму гірчицю прикопую, а навесні маю пухку, збагачену перегноєм землю від перепрілої мульчі та гірчиці. Гною не використовую" - ділиться секретами господиня.  

Нагадаємо, на Львівщині фермер на 40 гектарах вирощує рідкісні горіхи та делікатесні трюфелі (відео).

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.