Вверх
Дать отзыв

Дешево і просто: науковці радять, як очистити фрукти від пестицидів

Але слід враховувати, що з деяких фруктів пестициди практично неможливо вивести.

2 мин на прочтение27 Октября 2021, 07:29
Фрукти Фрукти
Поделиться:

«Сучасна газета» наголошує, що контролювати вміст пестицидів у фруктах поки що нереально навіть на державному рівні. Тому радить віддавати перевагу тим фруктам, які мають товсту шкіру, бо вона пропускає значно менше хімікатів у м’якоть, наприклад, авокадо, банани та цитрусові. Важливо за можливості очищувати її незалежно від товщини. Саме тому фрукти з тонкою шкіркою найбільш небезпечні в цьому контексті. Виноград, до прикладу, потребує таких умов вирощування та транспортування, що, найімовірніше, не може потрапити на полиці магазинів без допомоги хімікатів. Полуниця також дуже часто очолює список найбільш небезпечних ягід через популярність використання пестицидів у процесі вирощування.

Чи можна змити пестициди із фруктів? Науковці з Массачусетського технологічного університету задались цим питанням та провели дослідження трьох різних способів очищення продуктів харчування — звичайної води, содового розчину та комерційних засобів. Виявилося, що саме другий спосіб найбільш ефективно впорався із поставленим завданням, змиваючи 96 % хімікатів із поверхні фруктів. Але не забуваймо, що існує велика кількість пестицидів, що мають властивість проникати у тканини рослин. Та дослідники стверджують, що їхня концентрація в цьому випадку не загрожує серйозними негативними наслідками для здоров’я людей.

«Дуже багато людей вважають, що, купляючи фрукти й овочі на ринку або ж у звичайних людей, перестраховуються таким чином від наявності в них хімікатів. А проте не варто покладатися на добросовісність інших, адже пестициди перебувають у вільному доступі й у випадку зі звичайними людьми можуть застосовуватись у ще більш небезпечних дозуваннях і комбінаціях. Найкраще, звісно, купляти упаковану продукцію, що має сертифікацію. Це теж не 100-відсоткова гарантія, але ризики менші та цього вже достатньо», — запевняє «Сучасна газета».

Ми вже розповідали, чому яблука очолюють список найнебезпечніших продуктів.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
7 ноября: день рождения вина «Мерло», история и празднование
Красное с характером: когда Мерло занимает центр внимания
1 мин на прочтениечас назад
День ответственного туризма — как путешествовать с уважением к природе и людям
Путешествуй с уважением, сохраняй мир
3 мин на прочтение2 часа назад
Изображение: NASA's Goddard Space Flight Center
Ученые показали рельеф Антарктиды, скрытый под километрами льда
3 мин на прочтение10 часов назад
Стартап 1X продает домашнего робота NEO за $20 000: им управляет человек дистанционно
Домашним роботом NEO от 1X за $20 000 дистанционно управляет человек
3 мин на прочтение11 часов назад
Ретроградный Меркурий 9-29 ноября: даты, влияние и рекомендации, что делать, а чего избегать
2 мин на прочтениеВчера
Яркая упаковка не гарантирует пользу: как выбирать действительно безопасные продукты для детей
1 мин на прочтениеВчера
Новий механізм кредитування зробить сонячні та вітрові установки доступнішими для українців
1 мин на прочтениеВчера
Взятка и подделка: Детали уголовных правонарушений при попытке нелегального вывоза полуторагодовалых мальчиков в Венгрию.
1 мин на прочтениеВчера