Вверх
Дать отзыв

Дешево і просто: науковці радять, як очистити фрукти від пестицидів

Але слід враховувати, що з деяких фруктів пестициди практично неможливо вивести.

2 мин на прочтение27 Октября 2021, 07:29
Фрукти Фрукти
Поделиться:

«Сучасна газета» наголошує, що контролювати вміст пестицидів у фруктах поки що нереально навіть на державному рівні. Тому радить віддавати перевагу тим фруктам, які мають товсту шкіру, бо вона пропускає значно менше хімікатів у м’якоть, наприклад, авокадо, банани та цитрусові. Важливо за можливості очищувати її незалежно від товщини. Саме тому фрукти з тонкою шкіркою найбільш небезпечні в цьому контексті. Виноград, до прикладу, потребує таких умов вирощування та транспортування, що, найімовірніше, не може потрапити на полиці магазинів без допомоги хімікатів. Полуниця також дуже часто очолює список найбільш небезпечних ягід через популярність використання пестицидів у процесі вирощування.

Чи можна змити пестициди із фруктів? Науковці з Массачусетського технологічного університету задались цим питанням та провели дослідження трьох різних способів очищення продуктів харчування — звичайної води, содового розчину та комерційних засобів. Виявилося, що саме другий спосіб найбільш ефективно впорався із поставленим завданням, змиваючи 96 % хімікатів із поверхні фруктів. Але не забуваймо, що існує велика кількість пестицидів, що мають властивість проникати у тканини рослин. Та дослідники стверджують, що їхня концентрація в цьому випадку не загрожує серйозними негативними наслідками для здоров’я людей.

«Дуже багато людей вважають, що, купляючи фрукти й овочі на ринку або ж у звичайних людей, перестраховуються таким чином від наявності в них хімікатів. А проте не варто покладатися на добросовісність інших, адже пестициди перебувають у вільному доступі й у випадку зі звичайними людьми можуть застосовуватись у ще більш небезпечних дозуваннях і комбінаціях. Найкраще, звісно, купляти упаковану продукцію, що має сертифікацію. Це теж не 100-відсоткова гарантія, але ризики менші та цього вже достатньо», — запевняє «Сучасна газета».

Ми вже розповідали, чому яблука очолюють список найнебезпечніших продуктів.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Фото из соцсетей
Демилитаризированная зона на границе Украины: шанс или иллюзия?
8 мин на прочтение29 минут назад
Экоинспекторы опровергли загрязнение Куяльницкого лимана в Одесской области
Тревога была напрасной: проверка воды куяльницкого лимана в Одесской области
1 мин на прочтениечас назад
Изображение сгенерировано ИИ
Все меньше денег на войну: Россия оказалась перед сложным выбором из-за падения цен на нефть
3 мин на прочтение2 часа назад
Экоактивисты требуют увольнения главы Департамента окружающей среды КГГА Александра Возного
Экоактивисты пикетируют КГГА с требованием уволить главного эколога Киева
2 мин на прочтение2 часа назад
В этом году браконьеры в ЮАР убили более 100 носорогов, большинство — в национальных парках
1 мин на прочтение3 часа назад
Тайны майских жуков: почему они то "атакуют" Украину, то исчезают на годы?
3 мин на прочтение4 часа назад
От изменения климата гораздо больше пострадает молодое поколение: вот что выяснили учёные
3 мин на прочтение5 часов назад
День мигрирующих птиц - во время войны
10 мин на прочтение5 часов назад