Догори
Дати відгук

Зимові морози не врятують від слимаків: досвідчені садівники радять, як вирішити проблему

Чи сплять слимаки взимку?

3 хв на прочитання13 Лютого 2023, 19:06
Поділитись:

Слимаки бувають різні, але майже всі вони — злісні шкідники овочевих та ягідних культур. Зіткнувшись із навалою слимаків на городі, багато хто покладає надії на холодну зиму.

Часто вважається, що при зниженні температури до +10°С вони впадають у сплячку, але це не так. Практика показує, що слимаки — ворог підступний і попри свою м'якотілість добре зносять зиму: і навіть дуже низькі температури не надають негативного впливу на популяцію наступного року. Про це розповідає Телеграм-канал «Дача. Сад та город».

Більшість видів виробили природний захист від холодних температур і здатні протистояти утворенню позаклітинного льоду у своїх тканинах протягом обмеженого часу. А значить, навіть якщо з якоїсь причини слизняк раптом виповзе взимку поверх ґрунту, він має всі шанси повернутися назад під землю неушкодженим і пережити негативні умови у власній слизовій оболонці.

Яйця шкідників також зимують, як і дорослі особини, під землею.

Що ж із цим можна зробити?

Телеграм-канал «Садівник» розповідає, що навіть якщо перекопати ґрунт (слимаки зустрічаються і на глибині 25 см), то не факт, що слимаки взимку загинуть. Тим більше, що зимує лише мала частина дорослих особин — зазвичай ті, що не встигли відкласти яйця. Інші скидають у ґрунт особливу тканину, що містить певну кількість яєць, із яких навесні вийдуть маленькі слимачки. І... повторять кругообіг слимаків на городі та в саду.

✔ Дехто радить: якщо на ділянці завелися слимаки, треба позбавитися мульчі, щоб вони під нею не зимували. Але тут є одна хитрість: застосування мульчі після того, як земля вже замерзла, не збільшить популяцію слимаків, оскільки вони вже окопаються у ґрунті.

✔ Важливо залучати на ділянку птахів та їжаків. Зокрема, дрозди та сороки із задоволенням їдять слимаків, як і їжаки. Тож можна природним шляхом знизити чисельність шкідника.

Щоб полегшити полювання хижаків, перекопайте ґрунт: слимаки опиняться на поверхні і будуть з'їдені. Можна робити купи з мульчі, під які збиратимуться слимаки, мульчу потім прибираємо і збираємо спійманих шкідників.

✔ Помічено, що слимаки уникають лужних ґрунтів. Тобто внесення вапна чи деревного попелу дуже корисне. Зазвичай внесення вапна ділять на дві частини. Першу частину вносять під перекопування, а другу розсипають поверхнею ґрунту.

✔ Ну, а якщо у вас слимаки постійно влаштовують «вечірки» на ділянці, запасіться гранулами Снаколь, Hunter, Антислимак тощо. У наступному сезоні за їх допомогою можна буде захистити найвразливіші культури.

Також ми розповідали посів розсади квітів та овочів у лютому: що вже можна сіяти й садити

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитанняВчора