Догори
Дати відгук

Звідки і для чого в людей ніс: науковці дали несподівану відповідь

Удруге виявлено слідів ДНК архаїчних людей, відмінних від Homo sapiens, що впливають на форму обличчя сучасної людини.

2 хв на прочитання19 Травня 2023, 21:13
Поділитись:

Ніс виконує такі функції: дихальну, захисну, інформаційну, калориферну, нюхову, видільну, всмоктувальну й естетичну. Усі ці функції взаємопов'язані, випадання однієї з них негативно позначається на стані інших. Реалізація основних функцій носа забезпечується чіткою взаємодією анатомічних структур і фізіологічних механізмів. Ніс і навколоносові пазухи слід розглядати як єдиний функціональний орган, що утворює єдиний анатомо-функціональний комплекс, призначений для захисту організму від шкідливих чинників довкілля, що забезпечує процеси газообміну і постачає інформацію про антигенну структуру повітряного середовища. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

2021 року міжнародна група науковців встановила, що людський організм споживає приблизно вдвічі менше води, ніж організм людиноподібних мавп, і в цьому людям допомагає ніс. Відповідні біологічні механізми розвинулися після міграції до спекотнішої та посушливішої місцевості та появи адаптації у вигляді інтенсивного потовиділення. При цьому зі зміною раціону харчування та появою термічної обробки їжі вміст води в самій їжі зменшився. У довгих носових проходах сучасної людини водяна пара з повітря, що видихається, встигає охолодитися і сконденсуватися, перетворюючись назад на рідину. Таким чином ніс допомагає утримувати вологу під час дихання.

Нове дослідження науковців із Університетського коледжу Лондона показало у геномі сучасної людини генетичний матеріал, успадкований від неандертальців, який керує формою носа. Цей ген, імовірно, став результатом природного добору, коли стародавні люди адаптувалися до більш холодного клімату після того, як покинули Африку.

Науковці використовували для аналізу дані понад 6 тисяч добровольців змішаного (європейського, індіанського й африканського) походження з Латинської Америки. Дослідники порівнювали фотографії учасників та їхні генетичні дані. Зокрема, вивчали відстань між різними опорними точками на обличчі та шукали генетичні особливості, що їх визначають. Було виявлено, що у більшості людей з індіанським і східноазійським походженням у гені ATF3 спостерігалися сліди архаїчної ДНК неандертальців. Її наявність призводила до збільшення висоти носа. При цьому дослідники встановили, що ця ділянка гена має ознаки формування в результаті природного добору.

Це відкриття — друге виявлення слідів ДНК архаїчних людей, відмінних від Homo sapiens, що впливають на форму обличчя сучасної людини. 2021 року ця ж група дослідників показала, що ген, який впливає на форму губ, успадкований людьми від стародавніх денисовців.

Також науковці розповіли, хто переміг би в сутичці між мегалодоном і тиранозавром рексом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost