Догори
Дати відгук

Зупинити пандемію: чи існують ліки від коронавірусу

Вчені різних країн займаються розробкою та тестуванням вакцини від коронавірусу. Наразі існує вже декілька можливих засобів порятунку.

6 хв на прочитання18 Березня 2020, 15:15
Getty Imeges Getty Imeges
Поділитись:

Вірусологи різних країн працюють, щоб винайти ліки від нестримного вірусу, який вражає людей по всьому світу. Наразі ми маємо, як мінімум, три шляхи для спасіння, які вже тестуються в Китаї, США та Німеччині, повідомляє GreenPost в ексклюзивному огляді. 

За даними ВООЗ на 18 березня по всьому світу є 184 976 випадків зараження COVID-19 та 7 529 смертельних випадків. Вчені вивчають сам вірус та шукають шляхи його походження. Вже є докази того, що SARS-CoV-2 не створено людиною, а є результатом мутації, яка продовжується дуже швидко.

Що вже знаємо про SARS-CoV-2

Сучасний COVID-19 є спорідненим з першим мутаційним геном ARS-CoV (гострий респіраторний синдром), який з листопада 2002 року до липня 2003 року поширився по всьому світу і привів до більш ніж 8 000 випадків захворювання і 774 випадків смерті. При цьому рівень летальності склав близько 9-11%.

У 2012 році було виявлено новий коронавірус MERS-CoV (респіраторний синдром на Близькому Сході або "ебола"), що викликає важкі респіраторні симптоми. MERS привів до загибелі людей у масштабах, порівнянних з SARS. Однак маршрут передачі MERS сильно відрізняється і пов'язаний з верблюдами - тому його вдалось локалізувати на Аравійському півострові.

Також ми маємо кожен рік менш загрозливих супротивників нашого здоров'я - Seasonal CoV. Нам знайомо чотири "сезонних" коронавіруси, які зазвичай заражають людей щороку. У порівнянні з ГРВІ ці сезонні штами набагато більш поширені, набагато менш важкі і є частими причинами грипоподібних захворювань (ГПЗ).

Спалах COVID-2019 викликано типом коронавірусів SARS-CoV-2, він почався в місті Ухань провінції Хубей центрального Китаю. Це сталося після виявлення перших випадків пневмонії невідомого походження у місцевих жителів наприкінці грудня 2019 року. Зараз вже це пов'язують з місцевим ринком тварин і морепродуктів Хуанань.

Команда дослідників всього світу у проекті Nextstrain провели аналіз 410 загальнодоступних геномів COVID-19. Порівнявши ці геноми вірусу між собою, вчені виявили, як COVID-19 розвивається і переміщується по всьому світу швидше за інших. Дослідження показують, що в різних місцях вірус має дещо інакші типи зараження.

Головне завдання вчених - винайти геном першої версії вірусу та тварин, які були носіями. Завдяки визначенню та технології CRISPR можна буде зробити так, щоб вірус знищив сам себе. Про це розповідає фахівець з генетики та процесів старіння Реймонд Макколі під час саміту Singularity University.  

Німеччина

Інститут Фрідріха Леффлера (FLI) біля Грайфсвальда почав експерименти на тваринах для дослідження нового коронавірусу Sars-CoV-2. Для цього були обрані свині, кури, тхори і фруктові кажани Нілу. Результати дослідження очікуються не пізніше кінця квітня.

Німецька фармацевтична компанія CureVac досліджує вакцину проти коронавірусу з січня 2020 року. Вона планує почати тестування експериментальної порції на людях ще до червня цього року, заявив співзасновник і головний виробничий директор Флоріан он дер Муельбе.

За його словами, ліки в якості вакцини містять генетичний код, який може бути введений в організм і налаштувати клітини на виробництво бажаних терапевтичних білків. Вакцини спонукають клітини організму виробляти антигени, які є сигнальними молекулами на поверхні вірусів і стимулюють імунну систему.

Нещодавно у компанії CureVac вже були суперечки з США, де теж тестують вакцину, а президент Дональд Трамп навіть планував купити патент на розробку у німців з CureVac та забрати подальше виробництво вакцини до себе.

Крім того, є ще німецька компанія BioNTech, яка нещодавно оголосила про стратегічне партнерство для розробки вакцини з китайською Fosun Pharma. Остання буде продавати вакцину в Китаї, але BioNTech збереже за собою повні права на розробку і комерціалізацію вакцини в інших країнах. Для цього вона вступила у партнерство з Pfizer Inc, які допоможуть в поширенні продукту. Слід очікувати, що потенційна вакцина проти коронавірусу на основі мРНК пійде в клінічні випробування до кінця квітня, йдеться в прес-релізі компанії. 

США

Попереду всіх намагаються бути американці з вакциною під кодовою назвою мРНК-1273, яка була розроблена NIH і Массачусетської біотехнологічною компанією Moderna Inc. Вони розробляли вакцину і в березні вже перейшли до клінічних випробувань.

 

Введення вакцини проходило 16 березня в Вашингтонському науково-дослідному інституті охорони здоров'я імені Кайзера Перманенте в Сіетлі, штат Вашингтон, де кількість випадків COVID-19 продовжує зростати. Перша стадія випробувань враховує 45 здорових добровольців, яким дадуть вакцину.

Для дослідження підібрали чоловіків та жінок віком від 18 до 55 років, різного соціального стану. Дози даватимуть людям з інтервалом у місяць та у різних обсягах. Вчені будуть спостерігати за їхнім станом, брати аналізи та виявляти можливі побічні реакції.

Але, оскільки вакцина вводиться мільйонам здорових людей, потрібен час, щоб протестувати ії в досить великій кількості та виявити усі побічні ефекти, попередив д-р Нельсон Майкл з Науково-дослідного інституту Уолтера Ріда, який розробляє інший варіант вакцини.

"Наука може йти дуже швидко, але, по-перше - не нашкодити, вірно?", - зауважив вчений минулого тижня.

Китай

В деяких непідтверджених повідомленнях йде мова про те, що рекомбінантна вакцина COVID-19 була розроблена групою, очолюваною провідним китайським епідеміологом і генерал-майором Народно-визвольної армії Китаю доктором Чень Вей. Нібито вакцина схвалена для запуску клінічних випробувань в Китаї.

Чень Вей працювала в тій же лабораторії в Ухані, звідки вирвався штам коронавірусу COVID-19. Два тижні тому Вей почала випробування неперевіреної вакцини на собі і своїй команді з шести чоловік, повідомлялось в VoiceUs. До того вакцина не випробовувалась навіть на тваринах.

Поряд з прагненням розробити вакцину, команда Чень працювала над лікуванням, включаючи плазмову терапію і багатоцільове використання назального спрею, для підвищення імунітету до вірусу.

Останнім з винаходів вчених з Піднебесної було те, що вони виявили ліки, які вже існуючі на ринку та здатні полегшувати симптоми COVID-19. Китайські дослідники проводили клінічні іспити препарату Favilavir, який застосовували для лікування уражених коронавірусом. Дослідження показали, що препарат скорочує період підвищеної температури у пацієнтів з 4,2 днів до 2,5 дня та зменшує вірогідність побічних ефектів.

Висновок

Наразі в світі дійсно немає ефективних та безпечних ліків від COVID-19, як повідомляють в ВОЗ. Вчені та вірусологи наголошують, що вакцина – це теж не ліки, а лише засіб попередження інфекції. Вона буде готова до поширення тільки після клінічних випробувань, які повинні тривати не менш ніж 12-18 місяців. В майбутньому вакцина зможе попередити нові спалахи інфекції.

Лікуванні ведеться лише симптоматичне та спрямоване на полегшення стану пацієнтів, зупинення поширювання захворювання. Зараз медики усього світу закликають людей дистанціюватись один від одного, захищатись підручними засобами від вірусу, звертатись за допомогою при будь-яких симптомах та не вірити шахраям, які розповідають про "ефективні ліки".

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання3 години тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора