Догори
Дати відгук

Складні питання тесту на коронавірус: що, скільки, де й почому

І чи потрібно це вам взагалі

5 хв на прочитання17 Березня 2020, 18:55
pixabay pixabay
Поділитись:

Сьогодні з трибуни ВР Прем’єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв завезти в Україну до кінця цього тижня першу партію швидких тестів (10 млн штук), «які дають 99,99% відповідь на захворюваність коронавірусу». Насправді таку відповідь дають усі 100% подібних тестів, проте далеко не завжди ця відповідь є правдивою. Від чого це залежить?

Які тести на коронавірус завозять в Україну?

Тести для визначення коронавірусу є двох видів: для проведення полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) і так звані швидкі тести. ПЛР – це мазок із носоглотки верхніх дихальних шляхів, а швидкий тест – це аналіз крові з пальця на антитіла. Коштують вони приблизно однаково – 300-600 грн залежно від виробника.

Дієвішим є тест для проведення ПЛР, але швидкий тест – простіший. Тому що ПЛР-тест займає 3-5 годин, а швидкий тест дає результат за 10-15 хвилин, і не потрібне складне лабораторне обладнання та спеціально навчений персонал. Додатковий час – це логістика. Проте слід також враховувати, що ПЛР коштує для пацієнта від 100 до 1000 грн у середньому – залежить від реактивів у лабораторії (хоча в цій ситуації держава повинна робити такі тести всім, хто цього потребує, безкоштовно, як в усьому світі). Натомість швидкі тести можуть давати хибно негативний результат у перші дні після інфікування – тобто такими тестами ми не зможемо виявити всіх заражених
Юрій Жигарєв, лікар-інфекціоніст

Велика кількість помилково негативних результатів при дослідженні на новий коронавірус є великою проблемою не лише в Україні, а й загалом у світі. За оцінкою китайського академіка Ван Чена (Wang Chen), «позитивний результат при лабораторному дослідженні наразі реєструється тільки у 30-50% від істинного числа хворих».

Звідки беруться діти тести?

У другій декаді березня за кошти МОЗ було закуплено 19600 швидких тестів на коронавірус. Крім того, 13 березня РНБО прийняла рішення про невідкладне фінансування виготовлення Інститутом молекулярної біології і генетики НАН України не менш ніж 200 тисяч тестів для ПЛР-діагностики COVID-19.  В Інституті молекулярної біології і генетики відмовилися відповідати на запитання, скільки часу їм знадобиться на виконання цього завдання та скільки коштуватимуть такі тести. Ми поставили ці запитання також на онлайн-брифінгу заступника Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, але він їх також проігнорував. Або поки що ніякої конкретики в цьому питанні ще нема, або від цієї ідеї під шумок відмовилися, спрямувавши необхідні кошти на анонсовану Шмигалем закупівлю 10 млн тестів зарубіжного виробництва.

Скільки загалом у столиці є тестів на коронавірус?

При розподілі закуплених державою експрес-тестів на коронавірус 960 штук отримала столиця. Крім того, 1200 тестів було куплено вже міською владою.

«Тестів на сьогодні є достатньо, і ми очікуємо з дня на день уже регулярних надходжень по 4-5 тисяч на день для того, щоб забезпечити всіх, кому за медичними показами буде потрібно пройти такий тест», – запевнив сьогодні на прес-брифінгу Микола Поворозник, перший заступник голови Київської міської державної адміністрації.

Де у столиці можна здати тест на коронавірус?

Лікарі наголошують: тест проводять лише хворим із підозрою на коронавірус (за підписом начмеда та заввідділення), а не всім, хто хотів би дізнатися «про всяк випадок». Якщо ви нещодавно повернулися з-за кордону і маєте симптоми коронавірусу, але в лікарні вам відмовляються робити тест, ви можете скаржитися на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я  за телефоном 0-800-505-201.

У державних установах експрес-тести проводяться безкоштовно, однак не в кожній. Наразі це:

  • Олександрівська клінічна лікарня міста Києва;
  • Київська міська клінічна лікарня № 4;
  • Київська міська клінічна лікарня № 9;
  • Київська міська дитяча клінічна лікарня № 1;
  • Київська міська дитяча клінічна лікарня № 2;
  • Київська міська дитяча клінічна інфекційна лікарня;
  • Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини (пологовий будинок № 4).

Якщо ж людина готова заплатити, то до її послуг також приватні клініки. Наприклад, за 750 грн у медичному центрі «Клініка НОВА» їй зроблять експрес-тест. За додаткову плату працівники клініки можуть виїхати навіть додому до пацієнта.

Проводити тестування можна не лише в медичних закладах, а й у приватних лабораторіях. Скажімо, у лабораторії «Євролаб» пропонують «тест на COVID-19 (коронавірус)» за 1500 грн.

А чи потрібні ці тести взагалі?

Це запитання мало хто ставить. Однак серед лікарів доволі поширене скептичне ставлення до тестів на коронавірус, особливо до швидких. І не лише через те, що таким чином ділки від медицини наживаються на загальній паніці.

Швидкі тести на коронавірус не рекомендовані ВООЗ, адже антитіла не завжди наявні на початку захворювання. У них є сенс, коли йдеться про епідеміологічні дослідження і ми хочемо дізнатися, який відсоток населення уже зустрівся з коронавірусом. Але якщо у нас розвивається епідемія, то кожен пацієнт повинен розглядатись як потенційно хворий на коронавірус
Федір Лапій, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології у НМАПО імені П.Л. Шупика

Нагадаємо, до 3 квітня по всій Україні оголошено карантин через світову пандемію коронавірусу. Українцям не рекомендують виходити з дому. Майже у всіх обласних центрах припинено роботу торгових і розважальних закладів.

В Україні зафіксовано 7 випадків захворювання на COVID-19 і одна смерть від хвороби. Ще одна українка померла від коронавірусу в Італії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання38 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитаннягодина тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитаннягодина тому
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання2 години тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання3 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання3 години тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання4 години тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання6 годин тому