ЗС РФ відправили на позиції ЗСУ начинений вибухівкою «танк-самогубцю» Т-54: що це було (ВІДЕО)

2 хв на прочитання20 Червня 2023, 01:24
Танк Т-54 зразка 1946 року в музеї. Фото: Музей вітчизняної військової історії, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

«Маневрувати „танк-камікадзе“ не може, для цього потрібне радіоуправління».

Провоєнний канал показав, як ЗС РФ відправляють на позиції ЗСУ начинений вибухівкою «танк-самогубцю» Т-54. «Важливі історії» розбираються, що це було.

У неділю прокремлівський військовий блогер Володимир Романов опублікував відео «найпотужнішого дрона камікадзе»: на ньому показаний вибух танка, який, як стверджується, рухався до українських позицій під Мар'їнкою в Донецькій області. OSINT-проект GeoConfirmed підтвердив, що відео дійсно знято в районі Мар'їнки.

За словами Романова, російські військові нібито «затрофеїли» український танк, начинили його шістьма тоннами вибухівки та відправили на позиції ЗСУ «на автопілоті». При цьому проект CalibreObscura пише, що підірваний танк — радянський T-54/55. Відео відправлення цих старих розконсервованих бойових машин середини XX століття із Росії на фронт у березні публікувала Conflict Intelligence Team. У квітні танки помітили в Україні, їх російські військові використовували як артилерійські гармати, зазначає «Агентство».

На відео танк, не доїхавши 100 метрів до позицій, підірвався на міні та зупинився. Детонація вибухівки сталася після влучення в танк із гранатомета, додає Романов.

Судячи з вибуху, шести тонн вибухівки в танку бути не могло, вважає експерт із бронетанкової зброї, який попросив про анонімність.

«Танк рознесло б на дрібні шматочки», — каже він.

Поставити танк «на автопілот» теоретично можна, вважає аналітик.

«Як машину: поклали цеглу на педаль газу, і вона поїхала. Але маневрувати ця машина вже ніяк не може. Для цього потрібно радіоуправління, а в польових умовах переобладнати танк під радіокерування — це щось із сфери фантастики», — говорить експерт.

Судячи з відео, до підриву на міні танк дійсно їхав по прямій — про це можна судити по його сліду. Після підриву танк повернув ліворуч, проїхав кілька метрів та зупинився. Це може бути пов'язане з отриманими у разі розриву міни пошкодженнями. Чи перебувала в танку людина — невідомо.

Масове застосування таких «танків-камікадзе» у майбутньому експерт вважає малоймовірним. Скоріше, буде створено радіокеровані наземні дрони-камікадзе, які зможуть непомітно підібратися до позицій противника, де їх можна буде дистанційно підірвати.

Тимчасом Ізраїль веде переговори про продаж 200 танків Merkava до Європи, один із можливих покупців — Україна: що відомо про цю угоду.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: