Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Ізраїль веде переговори про продаж 200 танків Merkava до Європи, один із можливих покупців — Україна: що відомо про цю угоду

Ізраїль веде переговори про продаж 200 танків Merkava до Європи, один із можливих покупців — Україна: що відомо про цю угоду

А також про сам танк.

3 хв на прочитання19 Червня 2023, 00:41
Танк Merkava Mk.3 у Музеї бронетанкових військ Ізраїлю. Фото: CC BY 2.5, commons.wikimedia.org Танк Merkava Mk.3 у Музеї бронетанкових військ Ізраїлю. Фото: CC BY 2.5, commons.wikimedia.org
Поділитись:

Ізраїль веде переговори про продаж 200 танків Merkava Mk.2 та Merkava Mk.3, знятих з експлуатації, у дві зарубіжні країни. Про це повідомляє одна з найбільших газет країни «Едіот ахронот». Водночас інше ізраїльське видання Walla з посиланням на польських військових експертів стверджує, що може йтися про Польщу та Україну, розповідає «Дзеркало».

15 червня «Едіот ахронот» опублікувала статтю, в якій розповіла про переговори уряду країни щодо продажу танків Merkava Mk.2 та Merkava Mk.3 у дві зарубіжні країни, зокрема вперше в історії до європейської країни. Самі країни-покупці в Міноборони Ізраїлю не назвали — повідомлялося лише, що угоду з продажу практично завершено і має бути оформлено протягом найближчих трьох місяців.

В останні роки танки, про які йдеться, були виведені з експлуатації та залишалися на складах, але після початку війни в Україні та зростання попиту на бойові машини їх випробували та визнали досить придатними для продажу.

Схвалити продаж сотень танків, які були вироблені в Ізраїлі в 1980-х і 1990-х роках, має Міністерство оборони США, оскільки в машинах використовуються вироблені в США компоненти, зокрема двигуни.

Як пише «Едіот ахронот», загальна сума угоди становитиме кілька десятків мільйонів доларів за всі танки. Вона вважається незначною порівняно із закупівлею нових західних танків. Для порівняння, близько десяти років тому Міноборони Ізраїлю запропонувало іноземній армії купити новий танк Merkava Mk.4 приблизно по 4 мільйони доларів за танк.

Сам Ізраїль такими танками вже не користується: всі три штатні бронетанкові бригади країни оснащені перспективними танками Merkava Mk.4 із системою активного захисту від протитанкових ракет і комп'ютеризованими системами управління та контролю.

А 18 червня один із найпопулярніших порталів країни Walla назвав передбачуваних покупців: за інформацією видання, отриманої від польських військових експертів, вони призначені для Польщі й України. Водночас один із співробітників ізраїльського Міноборони підтвердив факт переговорів про продаж танків, але повідомив, що до досягнення угоди ще далеко.

За словами того ж польського експерта, «Україна має танки та БТРи, але вона готується до затяжної війни і намагається накопичити сили для бойових дій до кінця 2024 року». Щодо публікацій про продаж танків «Меркава» до Європи, він сказав, що «є можливість модернізації танків в Ізраїлі чи у партнерстві з польськими оборонними підприємствами, які мають для цього потенціал».

Як зазначає українське видання DT.UA, у травні Україна вже отримала військову техніку з Ізраїлю — про радіолокаційні системи захисту ieMHR, які розміщені в Києві.

Танк Merkava Mk.2 був розроблений в Ізраїлі на початку 1980-х, він відрізняється від попередньої моделі посиленим броньовим захистом і підвищеною прохідністю. На зміну їй на початку 1990-х прийшла модель Mk.3, яка мала безліч змін. Цей танк залишався основним для армії Ізраїлю до 2004 року, коли на озброєння було прийнято четверту версію.

Тимчасом найбільший танковий завод Росії показав плани модернізації бойових машин часів Сталіна: ось як їх планують покращити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Image by Alexas_Fotos from Pixabay
У Таїланді через екстремальну спеку загинули вже понад 60 людей
1 хв на прочитання35 хвилин тому
Регламент класифікації небезпечності, маркування та пакування хімічної продукції
Затверджено Технічний регламент класифікації небезпечності, маркування та пакування хімічної продукції
2 хв на прочитаннягодина тому
Фаршировані білі гриби
Фото: Метро
Фаршировані білі гриби: що може бути смачніше
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
Найнезвичайніша смерть у Всесвіті: у NASA показали, як виглядатиме потрапляння в чорну діру
5 хв на прочитання3 години тому
Ніжний смак, неймовірна текстура: баклажани з горіховою підливою
1 хв на прочитання4 години тому
У Перу пройшов День кукурудзи. Україні теж є що показати: вінницький аграрій виростив синьо-жовтий сорт (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
За позовом прокуратури державі повернуто землі лісового фонду вартістю 7 млрд грн
1 хв на прочитання5 годин тому
Дизайн iPhone 15 Pro Max: розкіш та елегантність у новому виконанні
2 хв на прочитання6 годин тому