Найчастіше знижена кислотність (гіпоацидність) є наслідком різних захворювань шлунку: гастриту, дуоденіту, гастродуоденіту, виразки, Helicobacter pylori (збудник виразкової хвороби). Бактерії продукують аміак, аби знизити кислотність. Про це розповідає «Досвідчений фармацевт».
Що впливає на знижену кислотність?
- Дефіцит мінералів і вітамінів
- Захворювання щитоподібної залози
- Тривалий стрес
- Незбалансоване харчування. Багато вуглеводів і цукру і мало білка тощо
Як діагностувати?
▪️ФГС (Фіброгастроскопія із забором рідини на рН. Вважається досить інформативним методом).
▪️Гастропанель (гастрин 17, пепсиноген 1, пепсиноген 2, антитіла (lgG) до Helicobacter Pylori)
▪️Копрограма (можна оцінити ступінь перетравлення їжі. Про знижену кислотність шлунка можна судити за наявністю в калі м'язових волокон і жирних кислот).
Як відновити кислотність шлунку за допомогою харчування?
Спершу необхідно виключити виразку, гастрит і Хелікобактер.
✔ Обмежуємо крохмалисті (картопля, гарбуз) і свіжі овочі та фрукти через ризик розгодувати недружню мікрофлору. Збільшуємо пропорцію тушкованих некрохмалистих овочів.
✔ Складні вуглеводи (ячмінь, вівсянка, гречка, вівсяні висівки, коричневий рис тощо) обмежуємо, прості (солодощі, фаст-фуд) прибираємо повністю з раціону.
✔ Маринуємо м'ясо та рибу (ківі, оцет, лимонний сік). Півгодини маринування покращать засвоєння білка.
✔ Використовуйте як гарнір до білкових страв зелені салати, а також овочі родини хрестоцвітих — дайкон, редис, ріпу, цвітну капусту, броколі.
▪️Через годину після їжі можна випити чашку якісного чорного чаю або натуральної кави високої якості.
▪️Регулярно використовуйте відвар із шипшини.
✔ Заправляйте зелені салати сумішшю з лимонного соку / натурального яблучного оцту та оливкової олії.
✔ Не уникайте в їжі натуральної гімалайської чи морської солі. Для утворення соляної кислоти сіль просто потрібна!
Також ми розповідали про найм'якший спосіб очистити кишківник – «цукерку» потрійної дії.