Догори
Дати відгук

Жителям Армянська загрожує екологічна катастрофа

Жителів анексованого Криму попередили про повторення екокатастрофи, подібної "Титану" в 2018-му

2 хв на прочитання12 Червня 2020, 14:54
Поділитись:

На хімічних заводах в Армянську і Красноперекопську, що на території анексованого РФ Криму, може повторитися екологічна катастрофа аналогічна тій, що була на "Кримському титані" у 2018-му році.

Підприємства хімпрому критично потребують води з Північно-Кримського каналу, яку раніше використовували для того, щоб розбавляти до безпечної концентрації відходи від виробництва двоокису титану. Про це інформує РБК-Україна з посиланням на слова колишнього голови Ради міністрів АР Крим Сергія Куніцина.

За словами ексчиновника, подібна ситуація з "Титаном" може повторитися. Адже Красноперекопськ та Армянськ - це 45% промисловості Криму. І там критична ситуація з водою.

"Без України вони не зможуть вирішити цю проблему, тому що об'єктивно такого об'єму води не існує", - підкреслив Куніцин.

Особливо критично питання про нестачу води в Криму стоїть в літній час, коли починається посуха. 

Довідково:

"Кримський Титан" є найбільшим виробником двоокису титану на території Східної Європи. Підприємство розташоване в північній частині Криму на Перекопському перешийку на узбережжі Сивашу і займає площу 4 785 га.

Нагадаємо, що 25 серпня 2018 року жителі Армянська - міста на півночі Криму - відчули різкий запах на вулиці. У той же день городяни стали скаржитися на висипи, підвищення температури і першіння в горлі, а вулиці вкрилися схожим на іржу нальотом. У забрудненні відразу запідозрили місцевий титановий заводВже 20 жовтня 2018 року на заводі почався поетапний запуск обладнання.

Як вже писав GreenPost, за прогнозами  літо принесе з собою в Крим спеку, посуху, торф'яні пожежі та інші катаклізми.

Відомо, позиція про постачання води лише після деокупації є принциповою для української сторони.

Нагадаємо, у найбільших містах анексованого Криму – Севастополі і Сімферополі – відчувається гостра нестача питної води. Як писав GreenPost, анексований Крим впритул наблизився до екологічної катастрофи: на півострові на 75% пересохла головна водна артерія — Сімферопольське водосховище.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.