Догори
Дати відгук

Зерно продаватимуть: Україна підписала документ з ООН і Туреччиною

Досягнення домовленості про експорт українського зерна не означає ослаблення режиму безпеки в Чорному морі.

3 хв на прочитання23 Липня 2022, 13:30
Поділитись:

У п'ятницю, 22 липня, в Стамбулі відбулася церемонія підписання угоди з постачання зерна і продовольства з України. Документ з постачання зерна підписаний у присутності генсека ООН Антоніу Гутерріша і президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Зазначимо, що українська сторона підписала документ з ООН і Туреччиною. З українського боку, документ підписав міністр інфраструктури Олександр Кубраков. З російського боку ініціативу підписав міністр оборони Росії Сергій Шойгу.

Сторони домовилися про сприяння безпечному судноплавству для експорту зерна, супутніх продуктів харчування і добрив (у тому числі аміаку) з морських портів "Одеса", "Чорноморськ" і "Південний" протягом 120 днів з можливістю продовження цього терміну.

Зокрема, сторони домовляються про наступне:

  • максимальні гарантії безпеки для всіх суден, що беруть участь у цій ініціативі;
  • створення під егідою ООН в Стамбулі спільного координаційного центру( СКЦ), що включає в себе представників усіх сторін;
  • створення і робота на суднах, що беруть участь в ініціативі, інспекційних груп з представників сторін, які будуть оглядати судна в портах, визначених Туреччиною, при вході/виході в/з турецької протоки для перевірки відсутності на бору несанкціонованих вантажів і персоналу.

При цьому, вся діяльність в українських територіальних водах буде перебувати під контролем і відповідальністю України. Сторони не будуть робити ніяких нападів на торговельні та цивільні судна, а також на портові кошти, які беруть участь у цій ініціативі.

Якщо буде потрібно розмінування підходів до портів - повинен бути залучений тральщик третьої країни.

Торгові судна повинні бути попередньо зареєстровані в СКЦ і будуть перебувати під технічним контролем на час їх проходу по морському гуманітарному коридору, узгодженому всіма сторонами.

СКЦ розробить і поширить детальний оперативний і комунікаційний план, включаючи визначення безпечних притулків і варіантів надання медичної допомоги по маршруту.

З метою запобігання провокацій та інцидентів рух суден, що прямують транзитом по морському гуманітарному коридору, буде контролюватися Сторонами дистанційно.

"Ніякі військові кораблі, літаки, безпілотні літальні апарати (БПЛА) не можуть наближатися до морського гуманітарного коридору ближче, ніж на відстань, узгоджену СКЦ, без дозволу СКЦ і виключно після консультації з усіма Сторонами", - підкреслюється в тексті ініціативи.

Ця ініціатива буде діяти протягом 120 днів з дати підписання всіма Сторонами і може бути автоматично продовжена на той же період, якщо тільки одна зі сторін не повідомить іншу про намір припинити дію ініціативи або змінити її.

При цьому досягнення домовленості про експорт українського зерна не означає ослаблення режиму безпеки в Чорному морі, неодноразово підкреслювали представники України.

До слова, відомо як зберігати банани, щоб вони не темніли.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.