Догори
Дати відгук

Зелений розвиток аграрного сектору України у контексті євроінтеграції: які є досягнення?

Сільське господарство та виробництво продовольства мають стати більш стійкими, справляючи менший вплив на довкілля.

2 хв на прочитання17 Вересня 2024, 12:43
ФОТО: ілюстративне ФОТО: ілюстративне
Поділитись:

Агровиробників, представників ресурсних і сервісних компаній, експертів та інвесторів зібрали у Міндовкілля на бізнес-конференцію “Ефективне управління агрокомпаніями”. Учасники обговорювали досягнення у контексті зеленого розвитку аграрного сектору України на тлі євроінтеграційнихпроцесів.

Заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Вікторія Киреєва наголосла, що сільське господарство та виробництво продовольства мають стати більш стійкими, справляючи менший вплив на довкілля. І в той же час, вони мають бути адаптовані до зміни клімату.

Тому за ініціативи Міндовкілля уряд схвалив Стратегію формування та реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2035 року. Затверджено операційний план заходів з її реалізації у 2024-2026 роках.

Згідно з цим планом у 2025 році завершиться дослідження оцінки ризиків сільського господарства до зміни клімату, а до 2026 року буде розроблений програмний документ щодо адаптації агросектору. Також кліматична політика може передбачати фінансові стимули, такі як субсидії на екологічні практики, гранти на дослідження та податкові пільги, що допомагає зменшити витрати на екологічно чисті практики та сприяє інвестиціям у сталий розвиток. Залучення кліматичних фінансів передбачає співпрацю з міжнародними організаціями, такими як Глобальний екологічний фонд (GEF). Ефективна кліматична політика також покращує репутацію агропромислових компаній, демонструючи їхню відповідальність перед навколишнім середовищем”, – зазначила Вікторія Киреєва.

Також Вікторія наголосила на важливості впровадження кліматичної політики для агропромислового сектору:

  1. Адаптація до зміни клімату: політика допомагає фермерським господарствам адаптуватися через нові культури та агрономічні практики.
  2. Підвищення ресурсної ефективності: політика стимулює інноваційні технології для зменшення споживання води, енергії та інших ресурсів.
  3. Забезпечення продовольчої безпеки: сприяє стабільності агропродовольчих систем в умовах зміни клімату.
  4. Фінансова підтримка і стимули: політика може включати субсидії, гранти та податкові пільги для екологічних практик, а також залучення міжнародних фінансів.
  5. Відповідальність та репутація: політика допомагає компаніям покращити свою репутацію, демонструючи відповідальність перед навколишнім середовищем.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.