Догори
Дати відгук

Здерти маску з агресора: як жертві домашнього насильства покласти край знущанням

Представники Нацполіції та правозахисники назвали методи, що виявляють насильницькі дії в сім’ях.

8 хв на прочитання24 Грудня 2020, 15:29
Поділитись:

У період карантину для запобігання поширенню Covid-19 на понад 50 % побільшало звернень до Нацполіції України про випадки домашнього насильства. За 11 місяців 2020 року НПУ отримала більше 165 тис. таких звернень від жінок (86 %) та більше 24 тис. — від чоловіків (12 %). Як діяти жертві домашнього насильства для порятунку свого життя та здоров’я, а також про обов’язки поліцейських і суддів з подолання явища розповіли у звіті «Не приватна справа» правозахисники організації Amnesty International.

Поліцейські у розпал пандемії створили чат-бот, де розмістили інформацію про ознаки домашнього насильства та необхідність звернень.

«Для нас найголовніше, щоб людина, яка стикнулась з домашнім насильством, не мовчала про це, а розуміла, що поліція це та сама служба допомоги, куди потрібно звертатись першочергово. Треба пам’ятати, що найбільш дієвий метод побороти домашнє насильство — це звернутись по допомогу за номером 102 і розірвати коло насильства», — запевнили в Нацполіції.

Насильство до інших членів родини, що повторюється місяцями, часто не виявляють, бо кривдники поза родиною поводять себе, як порядні люди, носять маску добродіїв. І лише після втручань правозахисників і правоохоронців виявляється, що від дій агресивного сім’янина місяцями, а часом і роками страждали їхні дружини, чоловіки, батьки та діти — зносили побої, отримували психологічні травми. 

Як діяти у випадку скоєного проти вас домашнього насильства:

  • Викликати поліцію та зареєструвати заяву про насильство

Правоохоронці, які приїдуть на виклик, зафіксують факт вчиненого правопорушення. Співробітник поліції (у деяких випадках під наглядом прокурора) розпитає вас про те, що сталося, огляне місце, де відбулась подія та відповідно до ст. 1723 КУпАП внесе відомості до протоколу та зареєструє вашу заяву. Якщо кривдник вперше вчинив щодо вас домашнє насильство, правопорушення класифікують як адміністративне. Після цього справу на підставі зібраних поліцією доказів розглядають у суді загальної юрисдикції. Протокол має бути складений протягом 24 годин із моменту ідентифікації співробітником поліції людини, яка вважається правопорушником, а справу в суді мають розглянути протягом 24 годин із моменту отримання протоколу.

Якщо домашнє насильство стається систематично та вчинялося понад два рази, його розглядають як кримінальний злочин. Так само відкривається кримінальна справа, якщо вчинення призвело до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи. В такому випадку Нацполіція після реєстрації вашої заяви проводить досудове розслідування під наглядом прокурора. Потім обвинувальний акт, складений поліцією під керівництвом прокурора або власне прокурором передається до суду загальної юрисдикції. Відповідно до Кримінального процесуального кодексу, строки дій і розслідувань визначають прокурор, суддя або суд. У КПК вказано, що дії мають виконати та  прийняти рішення «у розумні строки».

«Немає абсолютно «типових прикладів» домашнього насильства, але є одна характерна деталь, яка об’єднує будь-які такі ситуації. Це циклічність. Будь-яка ситуація домашнього насильства відбувається «по колу»: і зараз ми говоримо про закономірність, яка спостерігається у будь-яких відносинах, де відбувається аб’юз. Різниця лише в тому, що іноді між циклами може бути тиждень, а іноді — роки. Але, якщо не розірвати коло насильства — то все буде повторюватись саме за таким сценарієм», — розповіли у Нацполіції.

  • Для власної безпеки заборонити кривднику перебувати вдома

Поліція має можливість видавати заборонний припис, який забезпечить терміновий захист потерпілих від домашнього насильства. Документ юридично зобов’язує кривдника залишити місце проживання чи перебування постраждалих, забороняє кривднику входити та перебувати в місці вашого проживання та у будь-який спосіб контактувати. Припис набирає чинності негайно після того, як його видає поліцейський та діє до 10 днів. На більш тривалий термін до шести місяців заборонний припис може видавати суд. Якщо у вас є діти, так само суд може заборонити наближатися до них на певну відстань, спілкуватися з ними та приходити до місця проживання, роботи чи навчання.

  • Отримати медичне обстеження та зафіксувати фізичну шкоду

Ви маєте право звернутися до державної лікарні для фіксації побоїв, ран чи наслідків сексуального насильства й отримати безоплатну допомогу. Наказом МОЗу від 1 лютого 2019 року № 278 діє порядок проведення медичного обстеження особи, яка постраждала від домашнього насильства, фіксації результатів обстеження та забезпечення медичної допомоги. Серед іншого, наказ визначає клінічні симптоми та типи поведінки, які можуть вказувати на те, що людина може бути жертвою домашнього насильства, зважаючи на різні види насильства (зокрема сексуальне, фізичне та психологічне).

Фіксація побоїв забезпечить аргументи на той випадок, коли конфлікт втихне й агресор буде видавати себе за миролюбного сім’янина, не причетного до злочину.

«Спочатку відбувається деяке психологічне загострення у відносинах. Ніби перед грозою, коли згущуються хмари. Всі причетні відчувають, що щось не так. Після цього в аб’юзивних стосунках завжди відбувається акт агресії. Насильство набуває форми. На зміну агресії приходить період тиші, або ще, як його називають «медовий місяць». Кривдник буде намагатись заспокоїти скривджену особу. У хід йдуть подарунки, лестощі, обіцянки, що таке ніколи не повториться. І після «медового місяця» (або року, чи років) знову приходить агресія. І кожного разу вона все більша та має більш руйнівні наслідки», — пояснюють у Нацполіції.

  • Забезпечити психологічну та юридичну підтримку

Аби впоратися з наслідками вчиненого насильства та уникнути його повторення, можна звернутися до місцевих Центрів сім’ї, дітей та молоді. Там за програмою Мінсоцполітики працюють мобільні бригади, які  складаються з двох соцпрацівників і психолога та за моделлю ООН надають підтримку. Подібні бригади діють безпосередньо під егідою ООН за межами держустанов. Як правило, такі фахівці розробляють план безпеки для постраждалої особи та за потреби направляють її до правоохоронців та інших служб.

За юридичною допомогою можна звернутися до Центрів з надання безоплатної правової допомоги, які функціонують при Мін’юсті. Там допоможуть отримати послуги безоплатного державного адвоката та нададуть консультацію. Законодавством передбачено, що у випадках домашнього насильства постраждалі особи, незалежно від їхнього соціального й економічного статусу, мають право на отримання первинної та вторинної безоплатної правової допомоги.

Також в Україні діє ряд громадських організацій, які надають консультації, мають гарячі лінії, а також допомагають із вирішенням правових питань. Наприклад такі, як ГО «Ла Страда Україна», ГО «Save the Children в Україні»,  БФ «Слов’янське серце» (працює на сході України), центр «Жіночі перспективи» у Львові (надає юридичне консультування та підтримку жінкам), HelpAge Ukraine21 (надає захист людям старшого віку, які працюють у Донецькій та Луганській областях), ГО «Наша допомога» (працює у Слов’янську та захищає права людей, які вживають наркотики).

  • Направити агресора на «Типову програму для кривдників»

«Типові програми для кривдників» — це комплекси психотерапії, які розробляють і реалізовують місцеві органи влади. Відвідувати програми зобов’язує суд. Заняття та лекції мають допомогти насильникам змінити свої погляди, цінності та поведінку, а також запобігти вчиненню злочинів у майбутньому. Якщо кривдника на «Типову програму для кривдників» скерував суд, а той не з’являється, відповідальний за програму фахівець має письмово повідомити про це поліцію протягом трьох робочих днів, а ті мають вжити відповідні заходи та залучити кривдника до програми.

  • За потреби звернутися до притулку чи кризового центру

Якщо ви самотужки не можете впоратися з проблемою, поліція може направити вас до притулку чи іншої доступної служби, як, наприклад, до кризового центру. Це установи, де жінки та їхні діти добровільно можуть проживати у безпеці до трьох місяців та отримувати психологічну та юридичну підтримку. За інформацією Мінсоцполітики в Україні функціонують 26 притулків для потерпілих від домашнього насильства. 

На подолання наслідків домашнього насильства закладені кошти у бюджеті на 2021 рік, який розглядає парламент. Як свідчить законопроект № 4000 на субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб передбачено 274,2 млн грн.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора