Догори
Дати відгук

Заступнику Кличка вручено підозру у справі заводу "Радикал": завод забруднив повітря і ґрунт

ВАТ "Радикал" з 1994 року перебуває у приватній власності.

3 хв на прочитання31 Січня 2022, 15:00
Поділитись:

Заступнику Віталія Кличка Петру Пантелеєву вручено підозру у справі заводу "Радикал". Його звинувачують у бездіяльності, хоча АМКУ заборонив місту фінансувати заходи на території приватного заводу, діяльність якого знаходиться у компетенції державної влади.

Про це ідеться у повідомленні на сайті КМДА.

"Сьогодні вранці, 31 січня, правоохоронці прийшли близько 8:00 додому до заступника голови КМДА. Попри те, що міська влада забезпечила вивезення понад 300 тонн шкідливих матеріалів, а в листопаді 2021 року за ініціативи міста розпочалась реалізація проєкту для безпечної утилізації небезпечних відходів на території, правоохоронні органи сьогодні звинувачують заступника голови КМДА у бездіяльності. Ці та інші факти у справі заводу свідчать про те, що вручення підозри представнику КМДА є лише черговою спробою політичного тиску на міську владу. Адже саме державні органи заблокували спроби міста розробити проєкт утилізації відходів заводу та профінансувати його", - йдеться у повідомленні.

В КМДА зазначають, що ВАТ "Радикал" з 1994 року перебуває у приватній власності. У 2000 році його визнано банкрутом, розпочато процедуру ліквідації, яку не завершено досі. Контроль за ліквідацією заводу здійснювався з боку держави, оскільки ліквідатора підприємства призначає саме державний орган.

"Однак винних правоохоронні органи шукають серед представників міської влади. Попри те, що у 2020 році Антимонопольний комітет України своїм рішенням заборонив Управлінню екології та природних ресурсів КМДА фінансувати заходи на території заводу", — зазначають у КМДА.

За інформацією Київської мерії в бюджеті міста були передбачені кошти на заходи щодо очищення території заводу від ртуті. Однак Антимонопольний комітет України у 2020 році своїм рішенням заборонив місту фінансувати заходи на території заводу.

Проте міська влада напрацювала проєкт захоронення небезпечних відходів, йдеться у повідомленні. В КМДА запропонували перепрофілювати існуючий полігон з переробки відходів "Лелів" у 10-кілометровій зоні безумовного відчуження навколо Чорнобильської АЕС у багатофункціональний комплекс із демеркуризації та утилізації таких відходів, які знаходились на території "Радикалу". У листопаді 2021 року ДП "Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами" оголосило тендер на розробку проєкту на сайті Prozorro.

На сьогодні обсяг ртутних відходів, які мають бути вилучені та вивезені з території ВАТ "Радикал", становить близько 200 тис. тонн, з них 10 тис. тонн - сильно насичені ртуттю.

Рівень концентрації небезпечних речовин на території заводу "Радикал" та прилеглої у радіусі 300 м території перевищує допустимі норми у 145 разів в атмосферному повітрі та у 35 разів - у ґрунті.

Про це під час пресконференції повідомив перший заступник керівника Київської місцевої прокуратури №5 Антон Єфімов.

Єфімов уточнив, що йдеться про територію заводу "Радикал" та територію в радіусі 300 метрів від неї. "Там і торговий центр, і станція метро, і ряд нових житлових забудов також підпадають під це забруднення", — додав він.

До слова, в Україні зросли деякі ставки екологічного податку: скільки було сплачено і на що розраховувати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання17 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитанняВчора